Alegeri prezidenţiale 2014. Călin fuge de Monica/Ponta slăveşte monarhia/ Iohannis intră-n blogosferă/Udrea - „bună pentru România“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne aflăm în cea de –a patra zi a campaniei electorale şi în prima zi lucrătoare a săptămânii. Candidaţii noştri anunţă că îşi trag respiraţia abia spre seară, dar nu pe fotoliile moi de acasă, ci pe cele şi mai moi din studiourile de televiziune.  Mai puţin Călin Popescu Tăriceanu, invitat ieri seară la Mihai Gâdea, dar care spune „pas“ unei dezbateri cu Monica Macovei, la TVR.

Dis-de-dimineaţă, Victor Ponta dă tonul unei zile de luni, la Bursa de Valori Bucureşti. Salvat de clopoţelul din care sună, candidatul PSD nu e cruţat de fotografi, care imortalizează imaginea zilei. Prezidenţiabilul social-democrat nu se opinteşte, însă, într-un clinchet, ci merge mai departe, la vernisajul expoziţiei dedicate Regelui Carol I. E un bun prilej pentru premier să îşi manifeste simpatia faţă de regalitate şi să salveze ziua cu alte fotografii, în care apare alături de Principele Radu şi de Principele Nicolae.

Dacă Ponta îşi petrece ziua în compania capetelor încoronate, Klaus Iohannis îşi dă întâlnire cu două categorii sociale defavorizate: pensionarii şi bloggerii. Între cele două întâlniri, echipa de campanie care îi administrează contul de Facebook publică una dintre mărturiile înscrise în autobiografia sa, „Pas cu pas“, referitoare la perioada petrecută la catedră, sub un hashtag jucăuş: #iohannisdelaAlaZ.

Între timp, Monica Macovei umblă prin ţară şi face o oprire la Arad, într-o piaţă, unde îşi cunoaşte alţi simpatizanţi. Drumul de azi al lui Macovei se opreşte la TVR, în studioul unde ar fi trebuit să se aşeze şi Tăriceanu, dacă nu şi-ar fi trimis purtătorul de cuvânt.

 Nu se ştie ce activităţi electorale are Tăriceanu seara, de la ora 21.00,  pentru că nu a dat mai multe explicaţii, cert este că duminică seara, în emisiunea lui Mihai Gâdea, programul a fost mai lejer. Atât de lejer, încât studioul Antenei 3 a copiat modelul biroului prezidenţial de la Cotroceni, iar Tăriceanu, ca să joace mai cu spor rolul Preşedintelui României, şi-a adus de acasă şi o Constituţie, dar şi o Primă Doamnă, pe cea de-a cincea soţie. Loredana Moise a dezvăluit, în premieră, că prezidenţiabilul este gurmand şi printre preferinţele sale culinare se numără şniţelele şi ciorba de burtă. Feluri grele, ca şi funcţia prezidenţială, am spune.

În ce o priveşte, Elena Udrea a preferat să se ţină departe de lumina reflectoarelor în prima zi a săptămânii, după un sfârşit de săptămână plin. În schimb, reţelele de socializare au consemnat, conştiincios, sloganul său, „Bună pentru România!“, dar şi o serie de fotografii în care preşedintele PMP se afişează fie cu un ghiozdan în spate, ca o elevă care lecturează frecvent Constituţia, fie în rochie albă şi cu o cască de muncitor pe cap, ca o Claudia Schiffer a sindicaliştilor.

image

Deşi a intrat în  cursă ca prezidenţiabilul secret, discret, fostul şef al spionilor, Teodor Meleşcanu, a păşit într-o lume de care s-a ţinut departe pe vremea când conducea SIE: lumea lui Mark Zuckerberg sau Facebook al nostru cel de toate zilele. Îl găsim şi pe Twitter, dar şi pe site-ul său personal, proaspăt lansat, ba chiar şi la televizor, unde şi-a anunţat prezenţa în seara asta.

Ne oprim aici cu relatarea celei de-a patra zile de campanie, nu înainte de a aminti că William Brînză, candidatul Partidului Ecologist Român, se află şi el în campanie, la fel ca toţi colegii săi, iar Corneliu Vadim Tudor, candidat şi el, a început să se răstească la sociologi şi desfiinţează sondajele, pe motiv că îl nedreptăţesc. În timpul liber, Vadim Tudor cochetează cu artele frumoase, mai precis cu poezia. Cea mai recentă dintre ele vorbeşte despre mania unora de a candida cu orice preţ la prezidenţiale şi poartă un titlu cu iz patologic:  „Bolnavi de candidoză“.

#alegeri2014 Tweets

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite