Alegeri prezidenţiale 2014. Băsescu: Grave deficienţe în procesul electoral, se impun demisiile lui Corlăţean şi Stanoevici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Basescu home FOTO Mediafax
Traian Basescu home FOTO Mediafax

Traian Băsescu a declarat duminică seară că au existat deficienţe grave de organizare a procesului electoral în secţiile de votare din străinătate. De asemenea, şeful statului a spus că se impun demisiile ministrului de Externe Titus Corlăţean şi a ministrului delegat Bogdan Stanoevici, transmite Mediafax.

În cadrul unui comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială, imediat după încheierea votului de la ora 21.00, Traian Băsescu a spus că a urmărit cu atenţie procesul electoral de duminică, atât din ţară cât şi din diaspora.

„Preşedintele Traian Băsescu constată că au existat grave deficienţe de organizare a procesului electoral în secţiile de votare din străinătate, unde nu s-au asigurat corespunzător materialele necesare şi nici personal suficient. De asemenea, numărul mic de secţii de votare organizate în străinătate a făcut ca un număr mare de români să nu-şi poată exercita dreptul de vot”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Traian Băsescu menţionează că în urma deficienţelor constatate se impune demisia ministrului Afacerilor Externe şi a ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni.

„Neajunsurile semnalate au împiedicat cetăţenii români să-şi exercite dreptul constituţional de a-şi alege preşedintele. În aceste condiţii, se impune demisia ministrului Afacerilor Externe, domnul Titus Corlăţean, şi a ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni, domnul Bogdan Stanoevici”, a spus şeful statului.

Ministerul de Externe precizează la rândul său într-un comunicat că nu are reponsabilităţi în ceea ce priveşte modul de organizare din interiorul secţiilor de votare din străinătate, acestea atribuţii revenind birourilor electorale.

„De-a lungul întregului proces de organizare a alegerilor, MAE colaborează strâns cu Biroul Electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate şi urmează întocmai deciziile acestuia şi ale Biroului Electoral Central”, transmite MAE.

Ministerul menţionează de asemenea că preşedinţii secţiilor de votare din străinătate, chiar dacă sunt angajaţi MAE, nu sunt subordonaţi MAE în acţiunile şi deciziile pe care le iau în organizarea votului.

Conform datelor BEC, până la ora 19.00 s-au prezentat la vot, în cadrul secţiilor de votare din străinătate, un număr de 120.941 alegători, cei mai mulţi fiind în Italia, Spania şi Republica Moldova.


Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. Monica Macovei cere prelungirea programului în secţiile de votare din străinătate şi a depus mai multe contestaţii

Monica Macovei, candidat independent la Preşedinţia României, cere prelungirea programului secţiilor de votare din străinătate dacă la ora 21.00 încă mai este lume la coadă, după ce în mai multe capitale europene, dar şi în alte oraşe s-au format cozi cu cetăţeni români care aşteaptă de ore bune să voteze.

Umilinţa românilor din diaspora: la Paris, Londra şi Munchen se aşteaptă şi câte patru ore pentru a vota

Românii din diaspora au trebuit să aştepte chiar şi patru ore pentru a-şi putea exercita dreptul la vot. „Aşa suntem umiliţi“, ne-a transmis unul dintre românii care a stat la coadă la Consulatul din Munchen ca să îşi aleagă preşedintele. Timpul de aşteptare a fost la fel de îndelungat şi în Franţa, Marea Britanie sau Italia. Pentru scrutinul din 2 noiembrie s-au tipărit 600.000 de buletine de vot, care au fost distribuite în 294 de secţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite