Aroganţele baronilor PSD: „deştepţii” care l-au votat pe Iohannis sunt „manelişti“, „cocalari“ şi manipulaţi pe Facebook. Diaspora să aducă investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: Radu Mazăre (şeful PSD Constanţa), Gheorghe Nichita (liderul PSD Iaşi), Olguţa Vasilescu (şefa PSD Dolj). FOTO: Adevărul
De la stânga la dreapta: Radu Mazăre (şeful PSD Constanţa), Gheorghe Nichita (liderul PSD Iaşi), Olguţa Vasilescu (şefa PSD Dolj). FOTO: Adevărul

Baronii PSD din mai multe judeţe au dat declaraţii jignitoare la adresa românilor, atât în ziua votului, cât şi după, la aflarea veştii că noul preşedinte al României este Klaus Iohannis, candidatul ACL. În timp ce declaraţiile unora dintre liderii social-democraţi din ţară uimesc prin atitudinea arogantă, discursurile altora s-au schimbat la 180 de grade faţă de cele din campanie, făcând apel la pace şi înţelegere.

Declaraţiile baronilor locali din mai multe judeţe confirmă, încă o dată, dacă mai era cazul, că e mare nevoie de o schimbare în politica românească. Prin vorbele lor, românii care au votat duminică, 16 noiembrie, cu Klaus Iohannis sunt „manelişti“, „cocalari“ şi nu au pus ştampila „raţional“.

„Adevărul“ vă prezintă mai jos câteva dintre declaraţiile acestor oameni.

VRANCEA. Consilierul local PSD Bogdan Matişan jigneşte electoratul lui Iohannis: „Au o minte cât o nucă“ şi sunt „cocalari“

Alesul municipal Bogdan Matişan a fost viceprimar al Focşaniului în perioada 2010-2012 şi nu poate încă digera rezultatul obţinut de candidatul ACL la alegerile prezidenţiale 2014. Victor Ponta a pierdut alegerile prezidenţiale 2014  nu numai în România, ci şi la Focşani, un puternic fief PSD-ist. În cursul zilei de luni, 17 noiembrie, consilierul PSD a postat un comentariu pe pagina de Facebook a lui Victor Ponta, practic un mesaj de consolare, dar cu accente jigntoare la electoratul lui Iohannis.  

„Victor nu fii trist! Nu fii dezamăgit!! Ai strâns toate voturile celor care cred ca România este casa lor! Ai strâns toate voturile celor pentru care manelele nu sunt o religie, care au educaţie si care SUNT PATRIOŢI !!!!!! Cei care au decis soarta României pentru încă un deceniu au o minte cât o nucă ! Nici nu merită să te oboseşti sa înţelegi de ce au votat !”, îi scrie alesul PSD lui Victor Ponta.
cluj

De parcă nu ar fi fost suficient, Matişan plusează şi pe pagina sa personală de Facebook cu alte invective la adresa celor care au altă opinie decât el:

„Asta e România ( o ţara de cocalari si manelişti) , o ţara unde e important ce mâncam mâine ( de 20 euro) nu ce mâncam poimâine ! De mâine e liber pentru Germania sa ia si ea vreo 10000 de ha de pădure, ca nu mai are materie prima moca, e liber la autonomia maghiara ( poate si săsească la Sibiu ) . Acum sa va vad romani cand veţi vrea sa mergeţi la bai la Băile Harghitei si o sa va trebuiască paşaport . Ruşine sa ne fie când fluturam steagul Germaniei in Piata Universităţii (simbol al libertăţii si INDEPENDENTEI ROMANIEI). Nu vreau sa fiu catalogat drept naţionalist extremist dar asta nu se face de către un popor DEMN !!!!!!! Am ratat şansa ca Romania sa fie respectata in EUROPA si in lume!!!! iarăşi ne-am vândut pe 2 arginţi !!! Concluzia acestor alegeri: iar ne-au cumpărat străinii !!!”.

Marian Oprişan îl felicită ironic pe noul preşedinte, cerându-i să aducă investitori străini în Vrancea

După ce cu două zile înainte de alegerile prezidenţiale 2014 Marian Oprişan îl cataloga pe Klaus Iohannis ca fiind „al doilea Băsescu”, botezându-l chiar cu numele de „Klaus Traian Werner Iohannis Băsescu”, în cursul zilei de ieri preşedintele Consiliului Consiliului Judeţean Vrancea a ţinut s-ă felicite pe noul şef de stat.

Mesajul de felicitare poate părea însă destul de ironic, având în vedere că îi cere să aducă investitori străini, de parcă acest lucru ar fi apanajul unui preşedinte.

cluj

„Îl felicit pe preşedintele ales al României, Klaus Werner Iohannis şi îi doresc succes. Am însă speranţa că, o dată cu investirea sa în funcţie, va veni cu investitorii străini pe care i-a promis. Noi suntem aici. Nu plecăm nicăieri! Îi aşteptăm şi le oferim teren gratis... îi scutim inclusiv de taxele şi impozitele locale! Aşteptăm cu interes să îi aducă acasă şi pe toţi vrâncenii noştri dragi care sunt plecaţi la muncă în străinătate…Până la sosirea investitorilor avem obligaţia să continuăm ceea ce am început, în acelaşi respect faţă de ţară şi cu aceeaşi dragoste faţă de Vrancea. Este singura noastră cale, căci viitorul este al copiilor noştri!”, este mesajul lui Marian Oprişan către proaspătul preşedinte, care va mai avea însă de aşteptat până pe 22 decembrie pentru a-şi prelua mandatul.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea: „Iohannis a vândut copii din Vrancea pe bani grei“

 Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, pesedistul Dragoş Bîrlădeanu, a fost filmat săptămâna trecută, la o adunare publică, vorbindu-le unor săteni despre  „păcatele” candidatului Iohannis şi cum a ajuns acesta proprietar de şase case.

Bîrlădeanu spune că, înainte de a fi primar, Iohannis a vândut în străinătate copii chiar din Vrancea.

cluj

„Acest Iohannis, înainte să fie primar a vândut copii în străinătate. Copii din Vrancea, din România, din Vidra, au fost vânduţi în străinătate pe bani grei. Are şase case. Prima casă şi-a făcut-o din banii pe care i-a câştigat de pe urma copiilor vânduţi”, le-a spus mâna dreaptă a lui Oprişan sătenilor din Vidra, la o acţiune de inaugurare a unui drum pe care nu s-a făcut nimic.

Am încercat să aflăm dacă Dragoş Bîrlădeanu îşi menţine declaraţia făcută la adresa noului şef al statului, dar nu a răspuns la telegon la telefon. Nu este primul caz de astfel de declaraţii ale liderilor PSD din Vrancea. Unul dintre ei, fost viceprimar al Focşaniului, actual consilier local, Bogdan Matişan, a declarat luni, după publicarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale 2014, că cei care l-au votat pe Iohannis „au o minte cât o nucă” şi sunt „cocalari”.

CRAIOVA

Lia Olguţa Vasilescu, ironică pe Facebook după rezultatul alegerilor prezidenţiale 2014: „Aşteptăm Diaspora acasă după ce şi-a luat ţara înapoi“ 

Primarul  Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a postat, luni dimineaţa, 17 noiembrie, pe pagina personală de Facebook, următorul mesaj: „Nu mai am curajul să demolez stadionul Oblemenco, pentru a construi unul nou!”. 
Noul stadion din Craiova ar fi trebuit să aibă o capacitate de 30.854 de locuri, 624 de locuri pentru presă şi 222 de locuri pentru persoanele cu dizabilităţi. Durata estimată a contractului este de 17 luni.

„Vă cer iertare, doljeni care aţi votat 60 la suta Victor Ponta, că nu mai am curajul să demolez stadionul Oblemenco, pentru a construi unul nou!... Poate se va construi la Sibiu sau mai ştiu eu unde... Mi-e greu să cred că va fi în Oltenia... Azi nu mai am curaj să vă spun că promisiunea mea se va împlini... Aşteptăm Diaspora acasă după ce şi-a luat ţara înapoi şi locurile de munca promise, astfel încât şomajul să fie zero, ca la Sibiu... Noi punem la dispoziţie terenul gratis şi lipsa taxelor şi impozitelor locale. Am înţeles că investitorii vin la pachet cu Johannis. Îi aşteptăm!”, a postat pe pagina de Facebook Lia Olguţa Vasilescu.

Noul stadion care va fi construit în Craiova va costa 55 de milione de euro. Proiectul este finanţat în proporţie de 90% de MDRAP, prin Compania Naţională de Investiţii, şi 10% de Primăria Municipiului Craiova.

GORJ

Preşedintele PSD Gorj: „Am făcut tot ce depinde de noi ca la Gorj să câştigăm“

Florin Cârciumaru, primarul Târgu Jiului şi preşedintele PSD Gorj, consideră că a făcut tot ce i-a stat în putere ca Ponta să câştige. Procentul obţinut în Gorj de Ponta a fost de peste 58%.

Florin Cârciumaru este primar al municipiului Târgu Jiu din anul 2000

„Eu consider că domnul Ponta a obţinut un rezultat bun. Că se putea şi mai bine, este adevărat, dar făcând o analiză la nivel judeţean, domnul Ponta a obţinut cel mai bun scor, comparativ cu rezultatele domnului Năstase, din 2004, sau cele ale domnului Geoană, din 2009. Eu ştiu că ne-am organizat bine, am făcut tot ce depinde de noi ca la Gorj să câştigăm. Cred că pentru toată lumea este o surpriză. Niciun institut de sondaje nu l-a dat pe Iohannis câştigător - măcăr cu un procent. Vom face o analiză a tot ce a însemnat această campanie. S-a participat într-un număr foarte mare la vot. În judeţ PSD a pierdut în 4 localităţi - vom face o analiză, vom vedea care este adevăratul motiv pentru care am pierdut alegerile, acolo în faţa lui Iohannis“.

Cârciumaru crede că Ponta nu trebuie să demisioneze: „Nu consider că Ponta ar trebuie să demisioneze din fruntea partidului, este un om tânăr care a demonstrat că are calităţile necesare de lider politic. Mai are mulţi ani în faţă, este un eşec şi trebuie să treacă peste el. Din câte îl cunosc, are capacitatea necesară. Trebuie să strângem rândurile în jurul dânsului şi să reorganizăm organizaţiile care au avut rezultate slabe. Normal că orice schimbare aduce şi o destabilizare în activitate. Deocamdată nu cunosc intenţiile celor din ACL, dar dacă se ia o hotărâre în acest sens (schimbarea Guvernului - n.red.) trebuie făcută cu mare atenţie pentru pe o perioadă de doi ani de zile, Guvernul Ponta a reuşit să îndrepte România spre o stabilitate şi este păcat să luăm măsuri contrare“.

Primarul comunei Slivileşti, din Gorj,  supărat că nu i-a mulţumit nimeni că a obţinut treilea rezultat din judeţ pentru Ponta:„Am strigat până am făcut polipi în gât!“

Primarul comunei Slivileşti, Sorin Bucurescu, este foarte mâhnit în urma alegerilor prezidenţiale. Acesta a suferit şi o intervenţie chirurgicală la coardele vocale după campania electorală.

Primarul comunei Slivileşti, Sorin Bucurescu

Sorin Bucurescu spune că a muncit enorm şi că a cheltuit zeci de milioane de lei din propriul buzunar pentru a-i face campanie lui Ponta şi nu l-a sunat nimeni să-i mulţumească pentru că în comuna condusă de el Victor Ponta a obţinut 70%, al treilea rezultat din Gorj. Mai mult decât atât, primarul spune că a fost nevoit să se opereze la coardele vocale după campania pe care i-a făcut-o lui Ponta: „Nici mie nu mi-am făcut o asemenea campanie, atunci când am candidat la primărie. Am cheltuit bani pe megafoane şi pe alte obiecte de felul acesta folosite în campania electorală. Am strigat cât am putut din poartă în poartă până am făcut polipi în gât şi am mers la Timişoara să mă operez. Vă arăt actele medicale să vă demonstrez acest lucru. În Slivileşti a fost al treilea rezultat din Gorj obţinut de Victor Ponta. Nu m-a sunat nimeni să-mi mulţumească pentru asta“.
 

VASLUI Mesajul deputatului Solomon la ieşirea din secţia de votare: “Băsescu, paşol na turbinca”

Liderii PSD din Bârlad s-au grăbit să voteze în turul II al alegerilor prezidenţiale la prima oră a zilei de 16 noiembrie. La ora 8.15, au votat consilierii locali PSD Marius Chiţiga şi Andrei Huiban, ambii având secţia de votare în incinta Şcolii nr. 11.

Jumătate de oră mai târziu, la 10.00, deputatul PSD de Bârlad Adrian Solomon, însoţit de fetiţa sa, Daria, dar şi de părinţi, a intrat în secţia de votare de la Casa de Cultură. A glumit cu jurnaliştii spunând că fiica sa a votat triplu, apoi a făcut o scurtă declaraţie de presă: „Am votat cu gândul că regimul Traian Băsescu va rămâne istorie. Am votat să dispară fantomele lui Băsescu: <Paşol na turbinca>”.

Până la ora 12.00 au votat pe rând Alexandru Curelaru şi daniel Buzamăt (la Şcoala 10), Corneliu  Pleşu, preşedintele interimar al PDL, Tiberius Nechita (PPDD)şi Ciprian Feraru (PDS).

“Eu am votat. Voi? Mergeţi la vot. E dreptul nostru şi trebuie să fim solidari cu cei din străinătate. Sunt fraţii noştri. Ei ne ajuta si susţin această ţară financiar mai mult decât o face domnul prim ministru. Va rog sa ne facem datoria fata de ei”, a scis pe constul său de Facebook Alexandru Curelaru, consilier judeţean PDL.

IAŞI Cum explică baronul Nichita înfrângerea PSD la Iaşi: "Eu am făcut apel la ieşeni să nu voteze emoţional. N-a fost vot raţional"

PSD a pierdut alegerile în judeţul Iaşi pentru prima dată în ultimii 25 de ani şi a obţinut un scor dezastruos în municipiul Iaşi, 60,16% la 39,83% în favoarea lui Iohannis.

„Nu am ce să reproşez nimănui sau să sancţionez pe Chirica sau pe Iacoban. Nu a candidat Chirica sau Nichita la Iaşi. A fost un vot antisistem. Eu le-am cerut ieşenilor să nu voteze emoţional. N-a fost un vot raţional", a spus Nichita astăzi.
image

Gheorghe Nichita a declarat într-o conferinţă de presă că PSD îşi asumă eşecul de la alegerile prezidenţiale, dar în acelaşi timp partidul trebuie să înveţe din greşelile comise în ultima perioadă. „Una dintre greşeli este atitudinea faţă de diasporă. Autorităţile trebuie să asigure dreptul la vot pentru românii din diasporă. A fost o greşeală politică prin care am atras antipatia votanţilor. S-a creat bulgărele de zăpadă în turul doi. Tehnologia permite votul electronic sau prin corespondenţă”, a explicat Nichita.

Potrivit lui Nichita, o a doua greşeală comisă de PSD se referă la tema corupţiei care „creează clivaje în societate”. El a afirmat că a treia greşeală a PSD este faptul că nu a ţinut cont că avem alt tip de electorat, în condiţiile în care adolescenţii din 1989 au ajuns acum la maturitate.

„E nevoie de alt tip de discurs, fără vorbărie multă. E o generaţie anti-sistem, iar Klaus Iohannis a fost perceput ca omul anti-sistem. Va trebui să discutăm toate acestea la partid”, a adăugat Gheorghe Nichita.

Pe de altă parte, liderul PSD Iaşi consideră că nu trebuie sancţionat niciun membru al PSD pentru campania murdară. Unul dintre cele mai dure atacuri împotriva lui Klaus Iohannis a venit chiar din partea unui parlamentar de Iaşi, Sorin Iacoban, care i-a plasat o zvastică pe fruntea candidatului ACL, într-o postare pe Facebook.

„Cei care fac anchete să le facă în continuare. Aia e o greşeală, o naivitate, nu trebuie să intervină răspunderea. Nu am aruncat noi cu găini moarte", mai spus Nichita.

PSD a câştigat duminică 78 din cele 98 de localităţi ale judeţului, dar succesul dreptei s-a datorat mobilizării de excepţie la urne în oraşul Iaşi, unde se găsesc aproape jumătate dintre alegătorii cu drept de vot din judeţ. Prezenţa a fost de peste 64% în oraş, în condiţiile în care în judeţ a ajuns la doar 57,94%. Victoria ACL este cu atât mai importantă, pentru partidul de dreapta, cu cât Iaşiul este condus de către unul dintre cei mai influenţi baroni PSD din România, Gheorghe Nichita, vicepreşedinte la nivel naţional. Nichita şi-a câştigat un loc în structura centrală a PSD tocmai datorită rezultatelor constant bune, peste media naţională, obţinute la alegeri. Deşi conduce partidul cu mână de fier, Nichita a pierdut electoratul din municipiu, unde este primar de 11 ani, din cauza atitudinii arogante afişate în problema tăierii teilor din centrul oraşului, chestiune în care a refuzat constant dezbaterea publică. Nichita este unul dintre puţinii baroni PSD din România care n-a fost chemat în ultima perioadă la DNA, în ciuda problemelor cu legea pe care le are.

Cel mai notoriu caz în care a dat cu subsemnatul în faţa procurorilor anticorupţie este cel legat de asocierea Primăriei Iaşi cu omul de afaceri Iulian Dascălu pentru construirea complexului Palas.

CONSTANŢA Radu Mazăre: „Îmi dau demisia când vreau eu, e decizia mea personală. Acum sunt mâhnit, încerc să-mi dau seama ce s-a întâmplat la alegeri“

Cel mai virulent baron local în această campanie electorală a fost Radu Mazăre. El, care a atacat DNA şi pozează în victimă, a declarat că s-a obişnuit cu rezultatul diferit al alegerilor de la Constanţa, unde câştigă PSD la alegerile locale şi parlamentare, dar pierde la prezidenţiale. „Am început să mă obişnuiesc, oricât ne-am strădui, oamenii nu asociază echipa noastră de la Constanţa cu candidatul la Preşedinţie. E o problemă“, a recunoscut Mazăre.

Primarul a precizat că nu a discutat încă reacţia faţă de rezultatul alegerilor, dar că se va consulta cu colegii de la Constanţa, aşa cum spune că face întotdeauna. El a evitat să răspundă dacă este cazul unor demisii locale sau centrale. Pe cele deja date de vicepreşedinţii săi, senatorul Nicolae Moga şi managerul RAJA Felix Stroe, le-a considerat făcute în urma „depresiei“. Una dintre demisii ar urma să fie retrasă marţi, 18 noiembrie.

cluj

„Eu nu am nimic. Sunt doar mâhnit, încerc să-mi dau seama ce s-a întâmplat, unde a fost greşeala. Eu mi-am dat silinţa în această campanie electorală. Echipa PSD a avut 80% oameni noi, spre deosebire de cea a lui Iohannis, unde au fost 80% oameni vechi care ne-au guvernat.

Oricum, pe constănţeni nu sunt supărat. Cum să fiu, m-au ales de 4 ori, cu 65% din primul tur! Ce să le reproşez? Iar cei care îmi cer demisia ies în stradă la fiecare schimbare de la preşedinţie. Au ieşit şi când cu Băsescu, în 2005 şi 2009. Dar demisia mi-o dau doar când vreau eu, e decizia mea personală sau oamenii mă pot demite, la vot. Am spus că mă voi retrage dacă voi continua să fiu hăituit de DNA, cum mi se întâmplă din februarie 2005. Mai bine să ni se dea la primărie un consilier DNA care să supervizeze toate actele pe care le semnez. Eu sunt un vânat al sistemului Băsescu“, a conchis Mazăre.

Este prima declaraţie dată de Radu Mazăre după aflarea rezultatului de la alegerile prezidenţiale din 16 noiembrie 2014. Sute de constănţeni au ieşit în stradă duminică seara şi luni seara pentru a protesta la adresa administraţiei Mazăre căreia i-au cerut demisia pentru proasta gestionare a oraşului. „Mamaia siliconată, Constanţa bombardată“, „Mazăre, nu uita, va veni şi vremea ta!“ sau „Mazăre şi Nicuşor, în acelaşi dormitor!“, au scandat demonstranţii, majoritatea tineri, unii veniţi la manifestaţie cu copiii în braţe.

Un student la Drept a iniţiat demersurile organizării unui referendum local pentru demiterea primarului Radu Mazăre. Pagina creată special pe Facebook a adunat aproape 2.000 like-uri în scurt timp, chiar şi de la români care nu locuiesc în Constanţa.

TÂRGOVIŞTE Un consilier al lui Ponta cere demisia lui Dragnea: „După ce a pierdut campania cu Geoană, l-a înjunghiat pe Ponta”

Deputatul PSD Radu Popa a declarat, luni, că îi cere demisia lui Liviu Dragnea din toate funcţiile pe care le deţine în partid, arătând că acesta, după ce a pierdut campania cu Mircea Geoană, „l-a injunghiat” şi pe Victor Ponta.

cluj

„Sunt aici pentru a-i întreba pe colegii mei din conducerea partidului câte campanii trebuie să mai piardă domnul Dragnea pentru că cineva să pună în sfârşit problemă serioasă a demisiei din toate funcţiile deţinute în partid. Eu unul nu pot să merg înainte cu domnul Dragnea care, după ce a pierdut campania cu Geoană, l-a înjunghiat pe Ponta. Eu înainte cu domnul Dragnea nu pot să merg. Îi cer demisia”, a afirmat Radu Popa, la sediul PSD.
 
El a adăugat că se impune organizarea cât mai repede a unui congres pentru a alege „o conducere care să muncească efectiv pentru partid”. Popa a mai spus că este solidar cu Victor Ponta şi acesta trebuie să să rămână preşedinte, iar PSD să rămână la guvernare.
„Cred că tot partidul este alături de Victor Ponta. Personal, nu am auzit colegi care să fie dezmagiti de prestaţia lui Victor Ponta în campanie”, a spus Popa. Radu Popa este deputat PSD de Târgovişte. Iniţial el a candidat pe lista PPDD. Ulterior a trecut la PSD.

OLT Declaraţii resemnate ale conducerii PSD Olt după victoria lui Iohannis: “Dacă majoritatea a vrut Klaus Iohannis, asta respectăm”

Paul Stănescu, liderul filialei judeţene a PSD Olt, dar, totodată, şi preşedinte al Consiliului Judeţean Olt, recunoaşte victoria clară în alegerile prezidenţiale 2014 a candidatului ACL, Klaus Iohannis, dar, pe de altă parte, este mulţumit că, în ce-l priveşte, organizaţia judeţeană a partidului pe care-l conduce din 2008 şi judeţul Olt, în general, a votat covârşitor cu Victor Ponta, lucru ce-i mai atenuează din gustul amar al înfrâgerii.

“A fost o luptă electorală grea pentru ambele tabere ce au avut candidaţi în ultimul tur de scrutin, iar, la final, oamenii au ales să meargă mai departe cu Iohannis. Asta este, noi respectăm ce s-a votat - în democraţie se respectă majoritatea. Dacă majoritatea a vrut Klaus Iohannis, asta facem, asta respectăm. Păcat de votul alegătorilor de la Olt care au ales Ponta, dar România e o ţară mare, dacă românii au ales cum au ales, noi ne supunem şi mergem mai departe”, a declarat Paul Stănescu, liderul PSD Olt.

image

Nu mai devreme cu câteva zile de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale 2014, mâna dreaptă a lui Stănescu din partid şi de la conducerea Consiliului Judeţean Olt, respectiv Mamrius Oprescu, vicepreşedintele “multi-funcţional”, preşedinte şi al filialei Slatina a PSD, tuna şi fulgera împotriva candidatului Iohannis.

“Am spus-o încă dinainte de începerea campaniei electorale: Iohannis este o prelungire a regimului Băsescu. Este înconjurat de toţi oamenii care l-au sprijinit, timp de două mandate, pe Băsescu. (…) Vreau să vă uitaţi, după primul tur al alegerilor, cine s-a dus lângă Iohannis. Aş vrea să aduc în atenţia românilor patrioţi că lângă el s-au dus Tokes şi Szilagy, oameni care vor autonomia Transilvaniei şi ruperea acesteia de România. În contrast faţă de un preşedinte care uneşte, aşa cum spune şi sloganul lui Victor Ponta, avem un preşedinte care le mulţumeşte pentru susţinere, pe Facebook, lui Tokes şi lui Szilagyi, nişte extremişti care doresc autonomia Transilvaniei”, declara Marius Oprescu în cadrul unor conferinţe de presă.

marius oprescu

Reamintim că, în judeţul Olt, s-a înregistrat o prezenţă la urne de 67,59%. Majoritatea celor care au votat au pus ştampila pe candidatul Stângii, Victor Ponta ce a reprezentat uniunea PSD-UNPR-PC şi care şi-a adjudecat 64,77% din voturi, în vreme ce Klaus Iohannis (ACL) a obţinut 35,22% din sufragiile alegătorilor ce s-au prezentat la urne.

Firea şi atacul la Iohannis: „Domnul Iohannis, practic, a spus ceea ce gândea că, într-un fel, pune mai mult preţ pe investiţia în imobiliare, decât în educaţia copiilor“

Senatorul Gabriela Firea, purtătorul de cuvânt al lui Victor Ponta în campania prezidenţială şi vicepreşedinte PSD, şi-a desfiinţat contul personal de Facebook după rezultatul alegerilor din 16 noiembrie. Parlamentul social-democrat a stârnit valuri de indignare atât în ţară, cât şi în străinătate, prin atacurile murdare lansate în campania electorală împotriva candidatului ACL, Klaus Iohannis.

Cel mai notoriu incident a avut loc pe data de 7 octombrie, atunci când Firea a declarat despre noul preşedinte al României că nu a înfiat copii şi nu are o „familie completă“, motiv pentru care nu ar fi bun pentru funcţia supremă în stat. În aceeaşi intervenţie publică, făcută de la tribuna PSD, senatorul a mai făcut referire şi la imobilele deţinute de fostul primar al Sibiului:

„Neinvestind în educaţia copiilor, a investit în imobiliare. Domnul Iohannis, practic, a spus ceea ce gândea că, într-un fel, pune mai mult preţ pe investiţia în imobiliare, decât în educaţia copiilor“.
image

Cu aceeaşi ocazie, liderul PSD a dezvăluit că este însărcinat pentru a treia oară. Ulterior, în ciuda opiniei publice scandalizate, Firea a continuat atacurile pe aceeaşi temă. O altă intervenţie publică denigratoare a Gabrielei Firea a avut loc duminică, 16 noiembrie, când a prezentat un fimuleţ cu o secţie de votare despre care a pretins că se află „lângă Londra“ şi la care nu se observa nicio coadă. S-a dovedit ulterior că era vorba despre o secţie din Liverpool, la 350 de kilometri de Londra.


Gabriela Firea (42 de ani) a lucrat între 1993 şi 1999 la TVR, ca realizator de emisiuni economice. În perioada 1999-2001 a lucrat ca şi consilier de imagine a lui Mugur Isărescu, iar ulterior purtător de cuvânt al Guvernului Isărescu. Din 2001 până în 2012 a fost angajată la trustul Intact, condus de Dan Voiculescu, unde a fost, pe rând, realizator de emisiuni la Antena 1 şi Antena 3, director al publicaţiilor Săptămâna Financiară, Financiarul, Felicia şi al agenţiei Intact Advertising. În 2011 s-a căsătorit cu omul de afaceri Florentin Pandele, primarul localităţii Voluntari, iar în septembrie 2012 s-a înscris în PSD.  În decembrie 2012 a obţinut postul de senator PSD.  

Sebastian Ghiţă despre forţa a două „partide“ - Facebook şi Diaspora

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă, omul de afaceri care controlează postul de televiziune România TV, s-a arătat luat prin surprindere de mobilizarea fără precedent la votul din 16 noiembrie.

image
„Vă mărturisesc că nu am crezut la începutul campaniei că acest nou partid apărut în România, care se cheamă Partidul Facebook, alături de celălalt partid nou apărut în România, care se cheamă Partidul Diaspora, vor avea forţa şi determinarea pentru a întoarce rezultatul votului. Suntem fără cuvinte, suntem obligaţi să le respectăm voinţa“, a declarat Ghiţă, într-o intervenţie telefonică la TVR.

BAIA MARE Cherecheş, în ziua votului: "Îmi voi da demisia, dacă pierde Ponta". După alegeri: ”Dacă voi avea ceva de comunicat, o voi face când voi considera”

Primarul Cătălin Cherecheş nu a dorit să comenteze în vreun fel afirmaţiile făcute, ţinând să arate că "dacă voi avea ceva de comunicat o voi face când voi considera eu". Pentru ziua de joi, 20 noiembrie, este anunţată o conferinţă de presă la care vor participa primarul Băii Mari şi o parte din consilierii locali, dar şi directori din primărie. 

image
„Eu am onoare. Cum să trădez? Şi oricum ştiu că ponta va fi preşedinte. Matematic vorbind ce se întâmplă în Ardeal se compensează cu scorul din Moldova, Dobrogea şi Sud. Diaspora sunt maxim 300.000 de voturi. Bucureştiul e echilibrat....De ce să îmi cer scuze? Nu înţeleg. Îmi voi da demisia şi voi pleca din oraş", remarca primarul Cătălin Cherecheş în conversaţia avută cu respectiva persoană.

Candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta a pierdut alegerile în Baia Mare atât în primul tur al alegerilor, cât şi în cel de-al doilea tur, diferenţa de voturi între cei doi candidaţi fiind mai evidentă în turul din 16 noiembrie.

CLUJ

Întrebat dacă oamenii au mers la vot şi mânaţi de protestele din stradă, preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a declarat, după aflarea primelor exit-poll-uri:

remus lapusan cluj

„Probabil că a fost o manipulare destul de grosolană care a avut anumite efecte, dar eu cred că românii au mers la vot pentru că aşa au considerat că trebuie să meargă şi până la urmă este un drept al fiecăruia dintre noi să meargă să voteze. Şi-au exercitat un drept, ceea ce este foarte bine din punctul meu de vedere. La acest scor e clar că în sud s-a votat în favoarea lui Ponta şi în Transilvania, în favoarea lui Iohannis“

Cornel Itu, preşedintele executiv al PSD Cluj, citat de mediafax, a declarat: „Cred că ar trebui un Congres extraordinar al PSD care să analizeze situaţia după alegerile prezidenţiale, în care s-a dat un vot anti-sistem, un vot negativ, îndreptat împotriva întregii clase politice, nu numai a PSD. Nu s-a votat pe principii şi nici pe strategii. Cred că a fost efectul unor promisiuni neîmplinite din partea întregii clase politice. Victor Ponta nu ar trebui să demisioneze nici din funcţia de preşedinte al PSD, nici din cea de premier".

BOTOŞANI

Cum au primit înfrângerea la alegeri social-democraţii la Botoşani: „Putem lua în calcul posibilitatea apariţiei unui nou partid de stânga“

Social democraţii din Botoşani sunt resemnaţi în ceea ce priveşte câştigarea alegerilor prezidenţiale de către candidatul ACL, Klaus Iohannis. Totodată aceştia pun problema apariţiei unei noi formaţiuni politice de stânga care să contrabalanseze eşicherul politic.

image

„În ceea ce priveşte «stânga», e nevoie de o analiză serioasă în urma acestor alegeri. E nevoie urgentă de modernizare, de reformă,de curăţenie,de intinerire. E nevoie de mai mult dialog,de apropiere de oameni,de mai multă decenţă şi mai puţină aroganţă.Daca PSD-ul nu se reinventează acum va fi foarte greu să crească în viitor. Putem lua în calcul posibilitatea apariţiei unui nou partid de stânga, modern, în perioada următoare”, a precizat şeful organizaţiei municipale PSD Botoşani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite