Alegeri prezidenţiale 2014: Cum au ajuns agenţi electorali cei mai de preţ intelectuali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitori, actori şi politologi şi-au exprimat deschis simpatiile sau antipatiile faţă de candidaţii la alegerile prezidenţiale.

În cei zece ani de mandat ai actualului preşedinte, oamenii de litere care l-au susţinut au fost etichetaţi drept „intelectualii lui Băsescu“ şi mustraţi pentru că şi-au exprimat deschis simpatiile sau antipatiile politice. Anul acesta, campania electorală îi găseşte pe unii dintre intelectualii ţării aliniaţi în spatele candidatului favorit, în ciuda acuzaţiilor de partizanat pe care le înfruntă. Fiecare are, însă, preferatul său, motiv pentru care ciocnirile ideologice nu au întârziat să apară.

Beligan votează Ponta

Evenimentul de lansare a candidaturii liderului PSD, Victor Ponta, a inclus testimonialele a doi actori care şi-au manifestat sprijinul pentru premier: Marius Bodochi şi Radu Beligan. „Îl susţin pe Victor Ponta, pentru că ţara aceasta are nevoie de un preşedinte tânăr şi energic!“, a spus Beligan. Cuvintele marelui actor au  stârnit ulterior reacţii în rândul intelectualilor, după ce scriitorul Andrei Pleşu s-a arătat surprins de opţiunea politică a actorului. Pleşu a publicat, în ziarul „Adevărul“, o scrisoare deschisă adresată lui Beligan, în care îl avertizează că îşi investeşte imaginea „într-o jalnică operaţiune de propagandă“. Deşi Beligan nu a răspuns, reacţia lui Pleşu a generat indignare în rândul artiştilor, care au semnat şi ei o scrisoare de susţinere a lui Beligan. Printre ei s-au numărat actorii Florina Cercel şi Marin Moraru, dar şi soliştii Dida Drăgan, Angela Similea şi Adrian Daminescu.

Un alt artist care a apărut în videoclipul prezentat de Ponta, pe „Arena Naţională“, este şi pictorul Sorin Ilfoveanu, care i-a urat „La mulţi ani!“ premierului înscris în cursa pentru Cotroceni. Un apropiat al cercurilor social-democrate şi o prezenţă des întâlnită în studiourile Antena 3 este şi actorul Mircea Albulescu. Contactat de „Adevărul“, Albulescu a refuzat, totuşi, să nominalizeze candidatul favorit. „O să votez cu cel în care cred, dar nu îi spun numele, pentru că este opţiunea mea şi nu vreau să fiu aparatul de propagandă al nimănui“,  a spus actorul.

Cine crede în Iohannis

Candidatul Alianţei Creştin Liberale (ACL) la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, are şi el simpatizanţi, atât în cercurile culturale, cât şi în cele intelectuale. Marele actor Victor Rebengiuc a declarat, pentru „Adevărul“, că îl preferă pe primarul Sibiului pentru seriozitatea de care dă dovadă.  „M-am hotărât, îl votez pe Iohannis, pentru că este un om serios, am încredere că poate să facă ceva, nu spune poveşti de adormit copii. Şi în cazul celorlalţi m-am uitat la ce au făcut până acum, dar cel mai serios mi se pare Iohannis“, a spus Rebengiuc.

Ceva mai categoric este actorul Florin Zamfirescu, un alt susţinător declarat al candidatului ACL. „Iohannis, pentru mine, are două calităţi extraordinare. Este un alogen, adică este sas, neamţ, şi e singurul care poate pune piciorul în prag, în ce priveşte distrugerea acestei ţări şi cred că e singurul care poate negocia în UE, şi cu forţa cea mai mare, care e Germania, ca România în sfârşit să fie tratată de la egal la egal“, a explicat el.

Graficianul şi scriitorul Dan Perjovschi este, la rândul lui, convins de Iohannis, pe care îl vrea „primarul României“. „Iohannis este o şansă europeană pentru România. Alt stil, altă ştachetă. Locuiesc la Sibiu şi văd diferenţa dinainte de venirea lui şi iată, acum, după. Dacă cineva îşi poate imagina această transformare la nivel de ţară, are răspunsul. Primarul Iohannis a pariat pe cultură şi educaţie. Îmi doresc aşa ceva la nivel naţional“, a spus Perjovschi, citat de presa locală din Sibiu.

Intelectualii lui Macovei

Intelectualii declaraţi de dreapta din România au găsit un reper politic în Monica Macovei, candidat independent. Unii dintre cei mai vocali susţinători ai lui Macovei sunt politologul Vladimir Tismăneanu, poetul  T.O. Bobe, dar şi scriitorul Gabriel Liiceanu, care a fost prezent chiar la conferinţa de presă la care Macovei şi-a lansat candidatura. „M-am recunoscut în omul Monica Macovei, în valorile ei umane şi, pe urmă, m-am recunoscut în ideile ei politice“, a spus Liiceanu.

Scriitorul Mircea Cărtărescu, ale cărui opinii politice au făcut istorie la alegerile din 2004, când a apărut celebrul pamflet „Baroane!“, dedicat lui Adrian Năstase, a dezvăluit chiar ieri, pe Facebook, că o va sprijini pe Macovei.  „Dragii mei, în ultimele zile m-am sucit şi m-am răsucit, m-am gândit şi m-am răzgândit. Afurisita mea de minte greoaie (că doar tata, bănăţean molcom, n-a stat de pomană) nu mă lasă să iau uşor decizii. Dar iată-mă în fine hotărât, şi acum aşa rămân. Dacă voi credeţi că ajută, răspândiţi: o votez pe Monica Macovei. Sper să se întâmple un miracol şi să iasă!“, a scris Cărtărescu.

La rândul lui, Vladimir Tismăneanu a lansat un apel către intelectuali cărora le cere să o susţină pe Macovei. Apelul a fost auzit şi de intelectualii din politică, iar europarlamentarul PMP Cristian Preda a declarat, făţiş, că o va vota pe Monica Macovei pentru angajamentele asumate de candidată faţă de justiţie.

Votul negativ al lui Andrei Pleşu

Scriitorul Andrei Pleşu, care a fost criticat pentru scrisoarea adresată actorului Radu Beligan, se numără printre intelectualii care nu şi-au manifestat, totuşi, o preferinţă faţă de vreun candidat. În schimb, şi-a exprimat antipatia faţă de liderul PSD, Victor Ponta.  „Am un principiu, aştept turul doi. Oricine ajunge în turul doi va avea votul meu, în afară de domnul Ponta. Mi se pare esenţial să câştige oricine i se opune lui Ponta. Oricare mi se pare mai adecvat, mai liniştitor decât domnul Ponta“, a spus Pleşu.

Citeşte şi:

PDL, radiat din Registrul partidelor politice. PNL, omorât şi reînviat

Tribunalul Bucureşti a aprobat astăzi cererea privind fuziunea prin comasare a PNL şi PDL şi a dispus radierea celor două partide din Registrul special. Astfel, PDL dispare din registrul partidelor politice, iar PNL îşi pierde istoria de 139 de ani prin înfiinţarea unui partid nou, numit PNL, care va lua naştere din fuziunea PNL şi PDL.

Alegeri prezidenţiale 2014. Start anost de campanie electorală

Adevărul“ vă prezintă o radiografie a primelor zile de campanie pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, care au trecut aproape nebăgate în seamă de electorat. Candidaţii au început să ia ţara la pas, în căutarea voturilor

Alegeri prezidenţiale 2014. Prima zi de campanie, pe stradă: „Nu primim şi noi ceva? În alţi ani ne dădeau şepci şi tricouri“

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a debutat oficial vineri, 3 octombrie, la miezul nopţii, însă primele semne au devenit vizibile la lumina zilei. Reporterii "Adevărul" au luat la pas oraşul, pentru a afla cum privesc cetăţenii noul decor al Capitalei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite