Alegeri prezidenţiale 2014. Explicaţia lui Adrian Severin pentru înfrângerea lui  Ponta: „Duminică a fost o lovitură de stat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Severin FOTO Adevărul
Adrian Severin FOTO Adevărul

Fostul europarlamentar PSD, Adrian Severin, spune că în duminica votului a avut loc „o lovitură de stat“ şi arată cu degetul către tinerii care au ieşit să protesteze împotriva comunismului, deşi „aceştia nu ştiu ce înseamnă“.

„Duminică a fost o lovitură de stat. Tineri violenţi au strigat pe stradă «Jos comunismul», fără să ştie prea bine ce este acela şi de ce strigă“, este explicaţia lui Adrian Severin, fost membru PSD, fost europarlamentar, acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, pentru pierderea alegerilor de către candidatul PSD, Victor Ponta.

Severin condamnă această departajare între „bine“ şi „rău“ a românilor atunci când se referă la candidaţi. „Nu numai în campanie (care, inevitabil, polarizează cetăţenii) dar şi după anunţarea rezultatelor forţele concurente se comportă ca şi când nu ar fi fost vorba de un concurs între soluţii alternative ci de o luptă între “bine” şi “rău”, între “revoluţie” şi “contra-revoluţie”, între “democraţie” şi “dictatură” ca două sisteme incompatibile care se exclud reciproc. Cel care câştigă alegerile se simte îndemnat şi legitimat să îl excludă pe celălalt, să îl desfiinţeze, să îl anihileze. Cel care le pierde se simte trecut în ilegalitate şi de acolo duce o luptă de partizani cu învingătorul“, a mai spus Severin.

Fostul europarlamentar spune că românii tratează alegerile ca pe o revoluţie de fiecare dată.  „Într-o democraţie alegerile – libere şi corecte – dau cetăţenilor posibilitatea de a alege dintre mai multe oferte politice existente pe cea care le apare a fi cea mai potrivită aspiraţiilor lor. Toate ofertele sunt respectabile şi respectate. Una singură întruneşte majoritatea voturilor. Alegerile nu consacră dictatura majorităţii şi nu legitimează terorismul minorităţii. La români, însă, de vreo zece ani încoace, alegerile par un alt fel de revoluţie“, a mai spus Severin.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în septembrie, că în perioada decembrie 2010 – martie 2011, Adrian Severin ar fi acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte şi a votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susţin, pe de altă parte.

Citeşte şi:

FOTO Iohannis, asaltat de sute de fani la Gaudeamus. Noul preşedinte a fost întâmpinat cu aplauze şi urale la lansarea cărţii sale

Curtea Veche Publishing a lansat miercuri, ora 17.30, la standul editurii din cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, volumul autobiografic “Pas cu pas” semnat de noul Preşedinte al României, Klaus Iohannis. Evenimentul a avut în prezenţa autorului.  Sute de oamnei s-au îmbulzit să ia un autograf de la noul preşedinte. Adevarul.ro vă prezintă în exclusivitate fragmente din acest volum.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite