Alegeri parlamentare 2020. Cristian Pîrvulescu: Prima oară când retorica legionară e prezentă în Parlament după anii '30. AUR e o tribună la extremism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat marţi, la Adevărul Live, rezultatele alegerilor parlamentare 2020, explicând că AUR, surpriza acestui scrutin, va fi o tribună pentru extremism, homofobie şi fundamentalism religios. „ E pentru prima oară prezentă retorica legionară în Parlament de după anii '30”, a subliniat politologul. Pîrvulescu a mai vorbit  despre poziţia PSD în următorii patru ani, precum şi despre formarea viitoare majorităţi.

Adevărul: Cine a câştigat alegerile de duminică?
Cristian Pîrvulescu: Nu PSD le-a câştigat, PNL le-a pierdut. Adevăratul câştigător este extermismul de dreapta. Avem pentru prima oară o mişcare fascită şi anti-europeană care intră în Parlament. PSD e pe primul loc. Dacă ne luăm după clasament, da, a câştigat. În realitate PSD s-a consolidat în fiefurile tale şi a dovedit că are capacitate de a rezista. PNL a pierdut cu siguranţă. Pe de altă parte, de ce PSD nu a câştigat până la capăt, pentru că PSD e izolat în Parlament, e singur. Chiar dacă după ce se va face repartizarea în Parlament va avea 35%, nu va avea cu cine să se alieze până în 2024. AUR, care e o tribună pentru extremism, homofobie, fundamentalism religios, a câştigat o tribună parlamentare care îi va permite să-şi dispună mesajul mai departe. E pentru prima oară prezentă retorica legionară în Parlament de după anii '30. E o situaţie fără precedent. Pe de altă parte lipseşte tribunul. Noi spunem în ştiinţa politică că aceste partide sunt partide tributare. Înainte era Cornel Vadim  Tudor, apoi era Dan Diaconescu. Amândoi aveau un discurs, un public. Simion nu putem spune că e echivalentul celor doi. E o mişcare pe care am observat-o târziu, făcută târziu, cu discreţie şi micro-targetare. Nu au mobilizat doar din ţară, ci şi în diaspora.

Cum a fost posibilă ascensiunea asta în condiţiile în care nu au fost vizibili.
Nu au fost vizibili pentru noi. Pentru publicul lor ţintă au fost vizibili. E o încercare de revanţă împotriva Statului după referendumul eşuat din 2018. Anunţă o agendă fundamentalistă. Aşa o să explicăm şi viitoarele mişcări ale lui Iohannis care încep să semene cu mişcările lui Carol al doilea. Păstrând proporţiile. Nu spun o dictatură, că nu se mai poate. Preşedintele recurge la formule simple, promovează un premier apropiat şi disciplinat care să trezească încrederea publiucului. Acum este Nicolae Ciucă. În faţa unui pericol şi în faţa blocării statului, nu uitaţi că legionarii au blocat statul şi ne-au aruncat în al doilea război mondial, trebuie să acţionezi. PSD e responsabil de această situaţie. În logica lui Viorel Hrebenciuc, îngrădirea fenomenului extremist nu înseamnă izolarea lui educat, însemna preluarea lui în interiorul partidului. Unii din liderii PRM se regăsesc în PSD. Olguţa Vasilescu, Codrin Ştefănescu sunt printre cei mai cunoscuţi. Electoratul nu e prizonier perpetuu. În contextul pandemiei, a teoriilor conspiraţiei, când PSD merge cu Alexandru Rafila, cei care nu acceptă mesajul lui îşi caută un alt debuşeu. Doar că el exista. Din punctul meu de vedere acel cineva e o parte consistentă din Biserica Ortodoxă care a mobilizat fundamentaliştii.

Credeţi că Biserica Ortodoxă ca instituţie va sprijini acest partid?
Biserica nu se manifestă oficial. Ştim legăturile dintre unii membri şi IPS Teodosie. Biserica încearcă ceva ce nu a făcut niciodată în România. Să genunche statul. Biserica şi-a asumat referendumul pentru familie, şi-a asumat un rol politic. Vedem cum o parte a societăţii româneşti se trumpizează. E momentul ca politicienii, toată lumea, să privească cu luciditate situaţia şi să înţeleagă care sunt riscurile, pentru că ele sunt enorme. De exemplu nu cred că Iohannis mai poate face reforme, pentru că o reformă Constituţională de exemplu înseamnă referendum, iar ea înseamnă o bună oportunitate pentru această mişcare să reia discuţia despre drepturile oamenilor, LGBT, interzicerea avorturilor, adică toate elementele fundamentaliste. Nu s-a făcut niciodată o analiză lucidă şi serioasă a relaţiei strânse între Biserica Ortodoxă şi legionarism. Biserica a condamnat legionarismul, dar relaţia a existat. 

Am văzut alţi analişti spunând că AUR este consecinţa politicii greşite duse de partidele tradiţionale, că lumea nu şi-a mai găsit ecou în partidele tradiţionale, spânând că am avut şi PRM şi PPDD, că ele au dispărut încet şi că ele vor avea soarta AUR.
Sunt realist. Acest electorat există. Nu putem compara AUR. E un alt tip de mişcare. PRM şi PPDD unde au dispărut? Nu-i găsim în PNL şi PSD? Nu au dispărut, doar s-au mutat dintr-o parte în alta. Ideile lor nu s-au schimbat. Influenţa în PSD de exemplu a fost imensă. Dacă în PPDD era vorba de oportunism, aici e vorba de un program politic. În momentul în care în Constituţie ar apărea un articol nedemocratic, care precizează ce este familia, în momentul acela vorbim de un program politic periculos. Nu mai e simplă propagandă. Dincolo de asta se întinde un program mai larg. AUR este adeptul educaţiei sexuale, dar nu la capitolul educaţie şi la capitolul demografie. Politica lui Viktor Orban, trebuie să creşten natalitatea ca să rezistăm străinilor. Nu aţi auzit asta nici la Vadim şi nici la Dan Diaconescu.

Vorbeaţi la început că AUR nu a fost vizibil pentru publicul larg. Seamănă asta cu o acţiune gen Cambridge Analytica?
Fostul preşedinte Băsescu făcea o comparaţie cu Cambridge Analytica. Spunea că am putea vedea aici şi contribuţia unor hacker sau a unot troli controlaţi de Moscova. Nu am elemente să spun dacă este sau nu este adevărat. Pe de altă parte e evident că au ajuns la acele ţinte, deci au ştiut cui să se adreseze. Reţelele aceaste de Internet care funcţionau în jurul unor biserici au fost cele utilizate în primul rând. Au pus reţelele whatsapp princ are chemau slujitorii la slujbă pentru a-i mobiliza la alegeri, la vot. Cred mai degrabă că aşa s-a întâmplat. 

Credeţi că Patriarhul Daniel ar putea să iasă să se distanţeze?
Ar putea să o facă, ar fi bine, dar nu cred că o va face. Deja în rândul credincioşilor există un asemenea fenomen. Riscă să intra în contradicţie cu această bază. Vă aduc aminte atunci când Patriarhul a acceptat o reuniune ortodoxă sub patronajul patriarhului ecumenic, a fost criticat în interiorul bisericii. Sunt convins că nu sunt la fel de îngrijoraţi de fenomenul care se întâmplă. 

Mai pot partidele să îndrepte ceva după alegeri? Cum vedeţi viitoarea coaliţie de guvernare?
Cum era şi înainte. În jurul PNL. Nu va exista de fapt o alternativă la această majoritate. În România au rezistat la guvernare doar guverne minoritare cum este cazul lui Tăriceanu. După ce a fost părăsit de PPDD a rezistat un an jumătate. Cu sprijinul PSD. Acum nu se poate întâmpla aşa ceva. Odată ce Ludovic Orban s-a retras, marja de manevră a preşedintelui e stabilă. Cred că preşedintele intenţionează în continuare să-şi impună reformele. Dacă preşedintele Iohannis nu ar fi fost în funcţie, România ar fi fost o ţară iliberală. Atacul dat în campanie a fost împotriva lui Iohannis. E văzut ca principalul răspunzător pentru acest liberalism, considerat anormală de foarte mulţi, inclusiv de unii din liberali. Se poate forma fără mari dificultăţi o coaliţie. Mă aştept ca permierul să fie tot o persoană neutră.

Deci nu va fi tot Orban.
Nu cred că va fi tot Orban. Cred că Ludovic Orban cu experienţa sa se va muta la Camera Deputaţilor unde va avea o marjă de negociere cum n-a avut la Guvern şi va avea posibilitatea să revină în politică după această înfrângere. Mă aştept să aibă loc şi o schimbare la nivelul conducerii PNL. Eu cred că am putea avea guvern până la finalul acestui an. Nu vor fi negocieri foarte lungi. Noul Parlament începe activitatea pe 21 decembrie. E un scenariu plauzibil ca în trei săptămâni să avem un Guvern stabil, cu majoritate clară, greu de atacat. În primele luni după începutul guvernării e efectul vagon. Toată lumea vrea să meargă cu majoritatea. Acele luni vor trebui folosite cu graţie.

Dar acest guvern pleacă cu un handicap de imagine. Nu are în interiorul lui partidul câştigător al alegerilor.
Trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, se întâmplă peste tot în lume. Până la urmă nu e principiul majorităţii, e principiul coaliţiei parlamentare. Ar fi anormal să fie această obligaţie să i se dea posibilitatea de a forma guvernul primului clasat. Ăsta e rolul negocierilor. Unii politicieni au fost indiscreţi şi am aflat că preşedintele a avut deja consultări. PSD nu are cu cine să se alieze şi nu poate obliga pe cineva să se alieze cu PSD. Există o diferenţă de viziune clară. Memoria noastră nu e atât de afectată de trecerea timpului să uităm co vinovaţii din 2017-2018 sunt în continuare în partid. Olguţa Vasilescu e tot acolo. Florin Iordache a devenit preşedintele Consiliului Legislativ. Autorul OUG13 va fi cel care va asigura corectitudinea legislativă în România.

Mulţi spun că nu va fi atât de uşor, uitându-se la radicalismul celor din USR-PLUS. Faptul că s-au contrat cu PNL în această perioadă îi fac să creadă că nu va fi atât de uşor.
S-au contrat cu Ludovic Orban. PSD şi USR-PLUS nu mai au pe cine să atace. Cioloş, principalul purtător de cuvânt al USR-PLUS a fost clar. Campania a trecut, acum începem să negociem. Nu va fi imposibil de găsit compromisuri. USR dorise din martie despărţirea de Ludovic Orban. L-au considerat un reprezentant al vechiului sistem politic. Nu i se poate reproşa nimic de acest lucru lui Nicolae Ciucă. 

Deci îl vedeţi pe Nicolae Ciucă că ar fi şi propunerea pentru noul Guvern?
E un nume vehiculat. Cred că e persoana cea mai neutră cu putinţă din PNL şi cel mai uşor de acceptat de ceilalţi parteneri. Are experienţa administrativă şi are o imagine pozitivă, aşa cum au în general militarii. Dar dacă preşedintele are anumite obiective bănuiescă că şi-ar dori o persoană care îi este apropiată şi ar colabora foarte bine. Din toţi cei care pot oferi PNL, Ciucă s-ar potrivi cel mai bine.

Dar Ilie Bolojan?
Nu ştiu dacă s-ar potrivit, nici nu ştiu dacă-şi doreşte. A fost cel care a părăsit funcţia de vicepreşedinte al PNL când a fost ales. Bolojan poate avea o imagine bună între liberali dar nu are o imagine bună la nivelul întregii societăţi. Iohannis are nevoie de o persoană pe de o parte populară, dar care să nu fie ambiţioasă din punct de vedere politic. Care nu are o agendă pentru 2024. Domnul Ciucă pare cel mai potrivit.

Multă lume compară coaliţia pe cale să se formeze cu CDR.
Nu are nicio legătură. Vă aduceţi aminte din câte partide era format CDR? Acum nu va fi o luptă, va fi un concert. Nu va fi nici un fost sindicalist transformat în primar şi apoi în prim-ministru, Victor Ciorbea. Prea târziu a realizat Constantinescu că are nevoie de o imagine neutră. Acum avem un fel de Mugur Isărescu la începutul ciclului. Vom asista la un experiemnt, dar pe de altă parte resursele partidelor par limitate. Preşedintele trebuie să joace astfel încât să fie sigur că îşi atinge obiectivele.

Ţinând cont de situaţia complicată în care ne aflăm, în plină pandemie şi criză economică, apariţia AUR în Parlament. Toate aceste pericole, credeţi că o coaliţie pe model german în care să fie prins şi PSD, un guvern de uniune naţională, ar fi o soluţie mai bună?
În Germania marea coaliţie e inevitabilă. La noi este. PSD de exemplu dacă ar intra la guvernare, nu e niciun motiv. Ce certitudine avem că s-a schimbat PSD atâta vreme câr Olguţa Vasilescu, Arsene, sunt tot acolo. Baza PSD e tot acolo. Dorinţa lui Ciolacu de a negocia cu AUR pentru că nu înţelegea diferenţele ideologice spune multe lucruri. În momentul acesta nu sunt nici condiţii şi nici voinţă politică. Guvernele de uniune naţională nu sunt niciodată foarte utilă. E negoie de un guvern care să dea o orientare politică. E singura majoritate posibilă iar ea e constrânsă de realitate să guverneze, şi mai grav, să perfoze. 

Nu există riscul ca PSD să fie radicalizat? Să se apropie de AUR.
PSD are patru ani în care se poate reconstrui.

Dacă o ia în partea cealaltă?
E o tentaţie permanentă. Până azi comunismul a fost în interiorul PSD. Dacă va face lucrul ăsta va avea probabil voturi uşoare de obţinut în 2024, dar nu va avea nicio perspectivă. Se va izola şi va izola România. PSD trebuie să se recalibreze. Trebuie să întinerească şi să se adapteze UE, nu să rămână un partid care trăieşte în suveranism şi cu iluzia că România ar putea avea un viitor în afara UE.

                                                      

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite