Alegeri parlamentare 2020. Ponta: Mă aliez cu PSD doar dacă mă propune premier. I-am făcut pe toţi liderii partidului miniştri. Voi negocia şi cu PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, la Adevărul Live. FOTO Eduard Enea
Victor Ponta, la Adevărul Live. FOTO Eduard Enea

Alegeri parlamentare 2020. Liderul Pro România, Victor Ponta, a vorbit, la Adevărul Live, despre strategia partidului pe care îl conduce ca să obţină procentele necesare intrării în Parlament, de ce ar fi varianta cea mai bună variantă de premier şi negocierile cu celelalte partide.

Poţi urmări şi comenta emisiunea:

Principalele declaraţii ale lui Victor Ponta:

De ce ar vota cineva cu Pro România?

E nevoie de lideri. mai ales în momente de criză. În momente de criză ai nevoie de lideri. Ciolacu nu e lider. Băsescu nu mai e. 

Ce înţelegeţi prin lider?

Un om politic. În 2012 eu m-am gândit că voi guverna atât de bine ca înt oamnă să iau mai mult. Orban nu s-a gândit aşa. pe mine în 2012 m-a ridicat guvernarea de opt luni. PNL gâfâie să ia 30%. În 2016, PSD l-a luat cu mine. 

Şi cu Dragnea

Şi cu Dragnea. Cioloş a venit doar în vizită doar în România. 

Cum a fost episodul cu Dacian Cioloş comisar european?

Nu a fost o discuţie. A fost şi o discuţie oficială. Eu i-am trimis lui Juncker o adresă în care îi spuneam că pentru comisar european propun două persoane: Dacian Cioloş şi Corina Creţu. Eu îmi doream Dezvoltarea Regională. Băsescu striga, nu pentru că îi place Cioloş, ci să-mi strice mie apele. Juncker a vorbit cu amândoi şi a zis că o vrea pe Corina. Pe mine mă interesa să luăm Dezvoltarea. Franţa a câştigat foarte mult cu Cioloş. 

Da, Cioloş a spus: mă înscriu la socialişti. Eu eram în membrii PES. Nu puteam să numesc pe cineva de la PPE. Şi Iohannis a fost propunerea lui Geoană de prim-ministru. 

De la 1 ianuarie 2021 suntem cu necazul peste cap. Şcoala închisă, zilnic ia foc câte un spital. Nu o să fie niciun partid puternic să guverneze singur. Suntem în necaz. Singurul lucru care contează pentru mine e cum ieşim din criza economică, sanitară. Treaba asta cu vaccinul e o fata morgana. M-am uitat şi şeicul din Dubai s-a vaccinat primul. Bine, cu un vaccin chinezesc. După ce s-a vaccinat a dat un mesaj către populaţie. 

Eu m-am vaccinat acum şi antigripal. Normal că mă vaccinez, după medici, profesori. Cioloş a început să o scalde. Lumea s-a şocat. Tu vii de la Bruxelles, ai 10.000 de euro şi ne spui nouă că...? Eu nu cred în vaccinarie obligatorie. 

Iohannis s-a comportat ca un lider în criză?

Nu. Nu a înţeles nimic. A fost prea pe faţă cu PNL. Putea ajuta PNL altfel. Eu n-aş fi făcut chestia asta pentru PSD sau pro România. Mai mult i-a încurcat. Plus că mai sunt poveştile alea cu inaugurările. Dacă ţie îţi crapă autostrada. Nu cred că o să se bulucească lumea la vot că a deschis două bucăţi de autostradă. 

Propuneţi cinci măsuri, printre care venitul de criză?

Venitul minim de criză e copiat, inspirat, din ceea ce au făcut spaniolii. Dacă ai peste 2.000 de lei nu te califici. Dacă ai 1.500, doar pentru 2021, diferanţa de 500 de lei ar trebui să ţi-o dea autoritatea ca voucher. Şi 250 de lei cash. Sunt 4,5 milioane de români care câştigă sub 2.000 de lei. În societatea românească ar trebui să supravieţuim toţi. În paralel cu măsura pentru popor am venit cu sprijin pentru IMM. Firmele multinaţionale au bani, primesc credite. IMM-urile jumătate sunt în faliment. Eu vorbesc şi despre cel care are terenuri artificiale de fotbal. Daciana are cofetărie şi e închisă. Dacă USR-iştii cred că noi trăim cu cei 1 muilion de oameni din multinaţionale se înşală. 

Tot la mulţinaţionale lucrează românul de la casă la supermarket. Stă opt ore acolo, nu se mişcă de pe scaun. Elitismul e bun, dar nu să te scoată din criză. 

Aţi discutat cu ceilalţi lideri despre această măsură?

Ultima dezbatere din România a fost între mine şi Iohannis. Iohannis a îngheţat România zece ani. Era normal să fie între o dezbatere între Dăncilă şi Iohannis, între Nicuşor Dan şi Firea. Toţi cei lipiţi de Dragnea sunt acum la conducerea PSD. Eu nu am fost al lui Dragnea. Că s-a schimbat PSD. Mai încăpeţi toţi în spatele lui Rafila?

Nu credeţi că în momente cruciale Rafila va respecta ordinele de partid?

Rafila e un profesionist. 

Dl Tudose a spus ieri că aţi mers şi v-aţi văzut cu Orban în Modrogan. E adevărat?

Deci m-am lămurit. Tudose a dat şpaga să apară nişte fake-uri. Erau în Photoshop. Nu m-am văzut cu niciun Orban. Îmi pare rău că nu aveţi nicio Biblie virtuală. Nu m-am văzut cu Orban, nu am fost la niciun sediu PNL. Nu m-a căutat nimeni de la PNL. Nici eu nu i-am căutat. Spre deosebire de PSD-işti, eu nu i-am votat. . Tudose e pe post de paznic ca să nu-l apuce pe Ciolacu independenţa.

Tudose v-a acuzat că aţi fost ofiţer acoperit.

Cu siguranţă nu m-am întâlnit cu Tudose la casierie că ofiţerii şi subofiţerii au casierii diferite. În general toţi colaboratorii şi-au dorit să fie ofiţeri. În cazul lui, frustrarea asta îl macină. 

Credeţi că mai sunt ofieri acoperiţi în politică?

Nu! Sunt convins că nu. Cred că de la Maior şi Săftoiu, că ceilalţi erau pe modă mai veche, au venit cu nişte lucruri clare. Nu că le-a zis Băsescu. Le-au zis americanii, le-a zis NATO. Nu, nu cred că există ofiţeri acoperiţi. Şi povestea cu presa sa. Dacă mergeţi şi vorbiţi cu Vlase sau Hellvig nu înseamnă că sunteţi ofiţer acoperit. Astea sunt guşisme. Una e să primeşti o informaţie, alta e să primeşti bani. 

Negociaţi cu PNL susţinerea Guvernului?

Evident că o să negociez şi cu PNL şi cu PSD. Cu UDMR nu negociez. Le-am zis nu, ne-am judecat la Curtea Europeană. Cu USR nu ştiu sincer ce vor să facă.  Am căutat o măsură bună a USR. Impozit zero pe salariu, apoi m-am gândit că nu impozitul e problemă, ci contribuţiile. Dacă te referi doar la 10% e mai bun venitul meu de criză. Tot mă lua Cioloş cu plagiatul. Îmi venea să spun: băi, eu ca să plagiez am citit. Dar de la voi auzim de oameni fără facultăţi, veniţi cu copii de securişti. Am văzut că au problema cu Voiculescu, că nu pun mâna pe cele 19 spitale. Nici votanţii USR nu sunt naivi. Sunt doar ipocriţi. La  Vlăduţ se poate să fie recrutaţi, dar la PSD sunt nemulţumiţi. 

A apărut un sondaj aseară de la IRES?

Îi mulţumesc lui Vasile că m-a trecut cu 7%. Obsesia lui Dragnea la europarlamentare era să mi se dea 4,99%. Dacă PSD are 35%, să fie sănătoşi. Eu stau bine cu ţinerea de minte de când am plecat din PSD. Nu îi refuz. Cu o singură condiţie: Victor Ponta premier. De ce m-ar refuza? Pe toţi i-am făcut miniştri. 

Ciolacu nu e interesat de funcţia de premier?

Ciolacu nu e un tip prost. Nu e bun în aptitudini de lider public. 

L-am întrebat pe dl Ciolacu despre o colaborare cu dvs dacă vrea să facă majoritate. V-a criticat că v-aţi întors împotriva partidului. 

Sunt vehement împotriva lor. Sunt pro-PSD, pro social-democraţie. Le-am zis că dacă ies pe locul 1 cer renumărarea voturilor să iasă pe 2. La Bucureşti ei nu au vrut să facă alianţă. 

De ce ar avea PSD de câştigat din înţelegerea cu Iohannis?

Eu o să fiu în Parlament şi principala voce a Opoziţiei. Eu nu vreau să-i distrug, ci vreau să îi conving, să-i trag după mine. În teritoriu mulţi PSD-işti nu se agită, că nu intră la putere. 

Credeţi că votanţii PSD vor vota cu Pro România?

Nu toţi. 

E posibil să fie Pro România la guvernare?

Da! Cu PNL şi PSD negociez, nu USR. Eu am fost premier votat de PSD şi PNL. Când eram cu cuţitul la vot m-au votat PSD şi PNL. Eu am vrut să fiu prim-ministru. Îmi plăcea la Guvern. Cu asta mi-au dat lovitura, când l-au retras pe Crin. Dacă Crin rezista 100% nu candidam. Când a apărut Iohannis Dragnea şi baronii m-au împins. 

Se anunţă o prezenţă scăzută. Cum explicaţi că după toată această ură din politică lumea nu vine la vot?

Una e faptul că a plecat PSD, a venit PNL. Sunt la fel, la fel de proşti. Acum speranţă nu e. Pentru Pro România e un lucru bun, că avem votanţi de centru dreapta şi centru stânga. Noi am luat la europarlamentare 580.000 de voturi. La prezenţă de 7 milioane ar însemna vreo 9%. Ai noştri vin. Pentru legitimitate sper ca măcar la 40% să ajungem. Pro România va merge la Cotroceni cu propunerea Victor Ponta prim-ministru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite