Creştere ciudată în Bucureşti: 5% din alegători în plus, la ora 14.00, faţă de prezenţa din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştenii s-au prezentat la urne în număr mai mare decât în 2008 FOTO Adevărul
Bucureştenii s-au prezentat la urne în număr mai mare decât în 2008 FOTO Adevărul

Statistica oficială a prezenţei la alegerile parlamentare a dat naştere unei situaţii atipice, în care alegătorii din mediul urban sunt mai numeroşi decât cei din mediul rural. Aceeaşi numărătoare a relevat faptul că bucureştenii au fost, în această duminică, mult mai interesaţi de viaţa politică decât la ultimele alegeri legislative.

O diferenţă importantă între cele două scrutine electorale (cel din 2008 şi cel care are loc astăzi) o reprezintă prezenţa la urne a bucureştenilor. Dacă la ultimele alegeri parlamentare se prezentaseră la vot, la ora 14.00, doar 15,85% dintre bucureşteni, la alegerile de anul acesta numărul alegătorilor din Capitală a crescut cu 5%, astfel că prezenţa la vot în Bucureşti depăşea, la orele 14.00, 20 de procente.

Şi în ceea ce priveşte prezenţa la vot în mediul urban există schimbări faţă de scrutinul trecut. Dacă în 2008 prezenţa la vot, la ora 14.00, a fost de 20,56% la nivel naţional (prezenţa la vot în mediul rural a fost de 22,34%, în timp ce la oraşe procentul a fost de 19,84%), anul acesta lucrurile stau diferit. Numărul alegătorilor care provin din mediul urban este de 20,71%, în timp ce doar 20,36% dintre alegătorii din mediul rural s-au prezentat la vot.

Aşa cum observă şi sociologul Barbu Mateescu într-o postare pe reţaua de socializare Facebook, situaţia este una „atipică”. Analistul politic Cristian Pârvulescu a explicat pentru adevarul.ro care sunt cauzele acestei situaţii.

În opinia lui Pârvulescu, „prinicipalul motiv pentru care bucureştenii au ieşit din case în decembrie pentru a-şi vota reprezentanţii este faptul că populaţia din mediul urban resimte mult mai bine efectele politizării“.

Politizarea este mai mare în mediul urban decât în mediul rural

„Au înţeles că li s-au tăiat pensiile, salariile. Au fost afectaţi de situaţia politică şi sunt, deci, mult mai dispuşi să se implice în viaţa politică. Politizarea este mai mare în mediul urban decât în cel rural”, a observat analistul Cristian Pârvulescu.

De asemenea, spune profesorul, nu trebuie neglijate cele două săptămâni diferenţă între momentul alegerilor parlamentare din 2008 şi cele de anul acesta. „Dimineaţă a fost neplăcut în Bucureşti, dar vremea s-a normalizat după-amiază, ceea ce a încurajat oamenii să iasă la vot, pe când vremea aspră din provincie a fost un impediment pentru mulţi dintre cei înscrişi pe listele permanente”, a adăugat Pârvulescu.

„Nu este surprinzător”, a explicat analistul, „că prezenţa la vot în mediul rural a fost scăzută pe o astfel de vreme. Este vorba pur şi simplu de distanţele până la secţiile de votare. De obicei, secţiile de vot sunt la şcoală, iar în comune distanţa până la şcoală poate să fie şi de doi kilometri”.

PREZENŢA LA VOT PE JUDEŢ

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite