Alegeri parlamentare 2012. Presa internaţională: România, o piesă care nu se potriveşte în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de centru-stânga al României cel mai probabil că va câştiga alegerile parlamentare cu o victorie confortabilă, însă acest rezultat ar putea genera şi mai multă instabilitate politică precum cea care a molipsit săracul stat balcanic anul acesta, notează jurnaliştii agenţiei de presă Associated Press.

Associated Press: Între Băsescu şi Ponta este o luptă personală

Preşedintele Traian Băsescu trebuie să nominalizeze premierul, iar acesta a indicat că este posibil să nu-l numească pe actualul prim-ministru Victor Ponta, chiar în cazul în care coaliţia acestuia va câştiga o majoritate în Parlament. Cei doi politicieni sunt implicaţi într-o luptă personală încă de când Ponta a încercat şi a eşuat să-l suspende pe preşedintele de centru-dreapta, în iulie.

Dacă Băsescu refuză să-l numească pe Ponta, se va ajunge într-un impas politic. Preşedintele ar putea nominaliza pe altcineva, dar alegerea sa va trebui să fie aprobată de Parlament. Dacă propunerea este respinsă de două ori, se poate ajunge la dizolvarea Parlamentului. 

Mulţi români sunt sătui de lupta pentru putere dintre Băsescu şi Ponta, mai ales în contextul în care ţara rămâne una dintre cele mai sărace şi mai corupte dintre statele UE. De asemenea, românii se confruntă cu măsuri dure de austeritate aplicate în schimbul unui împrumut în valoare de 20 de miliarde de euro de la UE, FMI şi Banca Mondială. 

Pe lângă tentativa de suspendare din vară, statul a avut trei premieri şi trei guverne doar anul acesta, precum şi ample proteste antiausteritate. UE şi SUA au criticat Guvernul pentru că nu a respectat supremaţia legii şi l-au acuzat de încălcarea Constituţiei în procesul de suspendare a preşedintelui. 

France 24: Alegătorii sunt sătui de clasa politică, renumită pentru corupţie

Alegătorii din România sunt sătui de o clasă politică renumită pentru corupţie. Între timp, criza economică prin care trece toată Europa îi face pe oameni să fie şi mai reticenţi faţă de politicieni. Dreapta propăvăduieşte liturghia austerităţii - care, în ochii poporului, nu este o soluţie -, în timp ce stânga promite multe, dar este pătată de legăturile istorice cu sistemul comunist. 

BBC: Rezultatul poate genera şi mai multă instabilitate politică

Sondajele de opinie indică faptul că alianţa aflată la guvernare, condusă de premierul Victor Ponta, va câştiga. Rezultatul ar putea genera însă şi mai multă instabilitate politică, în contextul în care România se află în proces de negociere a unui acord de finanţare vital cu Fondul Monetar Internaţional. 

Ponta şi Băsescu sunt inamici înverşunaţi încă de când Guvernul lui Ponta a încercat să-l suspende pe preşedinte. Având în vedere ostilitatea pe care preşedintele o simte faţă de Ponta, este greu de imaginat că îl va nominaliza pentru funcţia de premier pe Victor Ponta, transmite Nick Thorpe, corespondentul BBC în România. Însă orice tentativă de a numi pe altcineva ar putea declanşa o criză constituţională. 

Disputa dintre cei doi politicieni i-a alarmat pe partenerii comunitari ai României şi a paralizat procesul legislativ. 

„El Pais”: România, o piesă care nu se potriveşte în UE

Românii speră că UE le va forţa politicienii să pună în mişcare reforme pentru a lupta cu corupţia. România este membră a UE şi NATO, iar legile ei asigură separaţia puterilor în stat şi o economie de piaţă. Tot pachetul. Bucureştiul, ca orice capitală europeană, este plin zilele acestea de lumini de Crăciun, un oraş vechi plin de baruri şi o forfotă de oameni cu plase de cumpărături însemnate cu mărci recunoscute aici şi la Beijing. 

Chiar la colţ de statul român, un întreg sistem de justiţie este supervizat de Bruxelles, de unde derivă o corupţie atât de familiară încât nu este percepută drept corupţie şi, de asemenea, un alt tip de corupţie care revoltă, dar care nu este lăsată de-o parte şi vine de la elite.  Totul într-o luptă mocirloasă pentru putere. 

Deşi este un lucru rar, bolnavul sistem public de sănătate , una dintre marile probleme ale românilor, nu a reprezentat un punct printre promisiunile partidelor în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare de astăzi. Pentru mulţi, a vota este doar un transfer obositor al războiului la urne – război care a culminat în vară şi a aruncat ţara într-o criză politică adâncă şi a scos la iveală fragilitatea instituţiilor democratice, dintre primul-ministru, social-democratul Victor Ponta, şi preşedintele Traian Băsescu, carenu participă la alegeri, dar captează toată atenţia. 

Românii trăiesc cu spatele la politicieni, îi văd ca făcând parte dintr-o altă galaxie. 

„El Diario”: Băsescu şi Ponta s-au luptat în discursuri violente

Fără programe politice de dreapta sau de stânga bine definite, Băsescu şi Ponta s-au luptat în discursuri violente înaintea unor alegeri aflate sub atenta supraveghere a Bruxelles-ului, care va trebui să decidă în curând calendarul de aderare a României la Spaţiul Schengen şi să continue să lucreze pentru deblocarea fondurilor europene. 

Xinhua: Mogulul media Dan Diaconescu va intra în Parlament

Sondajele indică drept principali câştigători Uniunea Social Liberală şi Alianţa România Dreaptă. Alte două partide vor intra cel mai probabil în Parlament, populistul Partidul Poporului, înfiinţat de mogulul media Dan Diaconescu, şi UDMR. 

Vocea Rusiei: Preşedintele ar putea nominaliza alt premier

Sondajele de opinie indică o victorie a coaliţiei de guvernare. Analiştii susţin că şi în cazul unei victorii a USL, preşedintele ar putea numi altă persoană în locul lui Ponta pentru a forma un Guvern. 

”Il Post”

Conflictul dintre Ponta şi Băsescu este doar cel mai recent dintr-o perioadă foarte dificilă pentru România. Ţara se confruntă cu o criză economică gravă şi a solicitat un împrumut de urgenţă de la FMI. 

„Le Figaro”: USL este un atelaj curios, intrat în război împotriva lui Băsescu

Problema nu este cine va câştiga, ci care va fi amploarea Uniunii Social-Liberale, un atelaj curios intrat în război în vară împotriva preşedintelui Traian Băsescu pe care a încercat în zadar să îl debarce de la putere. Viitorul acestei coabitări agitate stă sub semnul întrebării, în contextul în care preşedintele va numi viitorul premier pe fundalul unor ameninţări cu o nouă procedură de destituire. În România alianţele se fac de pe o zi pe alta, iar criza politică are încă mult zile înaintea ei.

Euronews: Băsescu este susţinut de Daniel Geantă

Băsescu este susţinut de Daniel Geantă (candidat la ARD la Camera Deputaţilor – n.r.) şi de ARD, care va ieşi cel mai probabil pe locul al doilea. Însă un milionar conducător de Rolls Royce a crescut ca popualritate şi şi-ar putea adjudeca cel de-al treilea loc. Dan Diaconescu este liderul Partidului Poporului. Acesta a făcut prommisiuni care, pentru mulţi, par nerealiste precum majorarea salariilor şi a pensiilor şi micşorarea TVA. 

EFE: România îşi joacă stabilitatea politică

România îşi joacă stabilitatea politică la alegerile parlamentare, după criza din vară, când Guvernul a încercat să-l demită pe preşedinte. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite