Alegeri parlamentare 2012 / Cât de corectă este publicarea estimărilor înainte de terminarea scrutinului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Site-urile televiziunilor Realitatea TV şi Antena 3 au afişat deja rezultatele
Site-urile televiziunilor Realitatea TV şi Antena 3 au afişat deja rezultatele

„Adevărul“ vă prezintă în timpul informaţiile zilei de pe reţelele sociale. Deja, mai multă lume şi inclusiv posturi de televiziune anunţă rezultatele exit poll-urilor.

Potrivit legilor în vigoare în România, punerea la dispoziţia audienţei a rezultatelor parţiale ale sondajelor de opinie este ilegală. Cu toate acestea, cu mult înainte de ora 21.00, care este ora legală la care pot fi anunţate rezultatele alegerilor, avem deja informaţii despre procentaje de la principalele televiziuni de ştiri. 

Până în momentul de faţă, site-urile antena3.ro şi realitatea.net au oferit rezultatele pe site, fără a le ascunde şi fără a păstra legalitatea. Practic, vorbim de influenţarea audienţei prin prezentarea rezultatelor înainte de finalul scrutinului, chiar în momentul când nu au fost la vot decât aproximativ 5% din români. 

Proiect de Lege Alegeri Generale 2012

Pe Twitter abundă rezultatele, unde oamenii îşi asumă postarea rezultatelor. Până acum, singurele parţiale oferite au fost de la institutul de sondare a opiniei publice CCSB, care vor fi prezentate de Antena 3. 

Până acum, se cunosc rezultatele parţiale la nivel naţional, dar şi rezultatele din Târgiu Jiu, care indică spre un scor destul de clar. 

antena 3

Biroul Electoral Central va anunţa următoarele rezultate parţiale în privinţa prezenţei la vot la ora 15.30, pentru prezenţa de la ora 14.00. „Adevărul“ vă transmite aceste rezultate în momentul disponbilităţii lor. 

Vă propunem o dezbatere: cât de corectă este publicarea rezultatelor alegerilor înainte de terminarea acestora? Trecând peste chestiunea legală, cât de etică este o asemenea practică?

Băsescu, la urnă: „Ştiţi bine pentru ce votez: pentru continuitate în drumul spre Vest”

Cea mai complexă infografie interactivă din presa românească: totul despre candidaţii din colegiul tău de la alegerile parlamentare

VIDEO Alegerile parlamentare pe înţelesul tuturor - două animaţii create de graficienii şi jurnaliştii „Adevărul”

Pe site-urile televiziunilor sunt încă şi reclame electorale, deşi campania s-a terminat şi acest lucru este ilegal. Site-urile în cauză sunt antena3.ro şi rtv.net, după cum poate fi văzut şi în imaginile de mai jos. 

antena 3

RTV.net

rtv
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite