Alegeri locale 2016. Declaraţiile politicienilor după închiderea urnelor. Ponta: Alina, te rog, nu îţi da demisia! Să câştigăm şi parlamentarele!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu vor să ajungă primari
Nicuşor Dan, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu vor să ajungă primari

Alegeri locale 2016. Politicienii au ieşit să voteze de la primele ore ale dimineţii, cei mai activi fiind o parte a liderilor PNL care, încă din primele două ore au mers la urne. După ora 09.00 şi social-democraţii au ieşit la vot.

Principalele declaraţii ale candidaţilor şi ale liderilor partidelor, imediat după închiderea urnelor

Victor Ponta, pe Facebook: După doi ani, în seara asta, e momentul să fiu generos - Alina, te rog, NU ÎŢI DA DEMISIA!!! Rămâi la şefia PNL, că îi reprezinţi cu adevărat pe cei rămaşi acum acolo! Şi nu pleca - vrem să câştigăm şi parlamentarele! Te rog mult, Alina, ţine-l si pe Perdoiu „to be elected“!!! A fost preşedinte, a fost prim-ministru, a fost acum şi primar general - urmează alegeri pentru secretar general ONU! Ce penibili siniştri!!!

Clotilde Armand: Am fost în aproape jumătate din secţiile de vot. Erau goale. Nu e bine ceea ce s-a întâmplat. Sunt foarte supărată. Televiziunile nu ne-au dat pe noi. Oamenii nu au ştiut ce s-a întâmplat de fapt. Vi se pare normal ca oamenii să nu ştie despre USB? Nu e vina mea. Am fost pe stradă toată ziua, şi ai mei, toată echipa a fost pe stradă, dar televiziunile, o parte dintre ele, sunt de vină. Dacă am câştigat, voi fi foarte onorată. Dezamagită că am câştigat cu o participare mică la vot. Dacă am câştigat, va trebui să muncim foarte mult.

Traian Băsescu: Este un postament bun pentru alegerile legislative. Alegerile locale sunt cel mai greu test. Participăm pentru prima oară la alegerile locale. Sperăm să ne îmbunătăţim structurile teritoriale. Marele PNL a intrat la apă după fuziune. Scorul acesta l-ar fi obţinut şi PDL singur. Marele PNL reuşeşte marea performanţă de a scoate 12 procente în Bucureşti. Noi suntem mulţumiţi. Scorul la nivel naţional sperăm să fie unul mulţumitor, să nu fim departe de obiectivul propus, de circa 10% pe plan naţional. Asta e viaţa partidelor noi. Până în toamnă vom avea în cel puţin 2.000 de localităţi organizaţii.

Elena Udrea, pe Facebook: Uite că, dacă v-a ieşit cu Iohannis, nu i-aţi mai păcălit încă o dată pe români. Dar i-aţi nenorocit! Halal reformă a clasei politice! Aţi făcut praf România, voi, cei care credeţi că sunteţi aşa de deştepţi încât să conduceţi această ţară punând nişte marionete în loc de politicieni, care să vă facă jocurile“.

Marian Vanghelie: Aş vrea să transmit un mesaj: cred că românii care astăzi au ieşit foarte supăraţi şi nesiguri pe viitor, a fost un mesaj că au nevoie de demnitate, de un viitor mai bun, au nevoie de oameni care pot să le apere drepturile. Şi au nevoie de încredere. Avem o experienţă cu cei care fac acest sondaj, am o dezamăgire foarte mare faţă de cei care au dat acest sondaj. Eu ştiu că am între 5-8% faţă de cel care vine după mine.

Cătălin Predoiu: Voi face declaraţii de presă strict pe partea de Bucureşti. Nu mă refer la rezultatul naţional. Despre ele vor vorbi copreşedinţii partidului, mâine, după analiza rezultatelor. Doresc să felicit toţi bucureştenii care au ieşit la vot astăzi şi şi-au exprimat voinţa politică, pentru Primărie, CMGM sau consiliile de sector. Indiferent de opţiune, bucureştenii au demonstrat civism, responsabilitate şi patriotism local. Doresc să felicit pe proaspătul ales primar al Capitalei, Gabriela Firea, şi îi doresc să aibă înţelepciunea şi onestitatea să ducă la îndeplinire proiectele anunţate. Îl felicit şi pe al doilea clasat, Nicuşor Dan, pentru rezultatul obţinut. Le mulţumesc tuturor celor care au stat lângă noi, toţi cei care au sperat şi au luptat alături de noi. Le mulţumesc pentru încredere şi îi asigur că nu va fi un efort risipit. Doresc să mulţumesc şi echipei mele de campanie. Celor car eau stat zile şi nopţi în sediul de campanie sau pe teren. Şi-au făcut datoria faţă de partid şi faţă de cetăţeni. Am prea puţine cuvinte pentru a putea să le mulţumesc aşa cum se cuvine. Am dorit mult să câştigăm aceste alegeri. Am făcut, cred, tot ceea ce am putut. Am ştiut că ne confruntăm cu o dezamăgire generală faţă de partidele politice. Nu am risipit nicio clipă. Faptul că am început o reformă în partid, de care nu ne este ruşine, pe care o asumăm şi o continuăm, faptul că avem tineri pe listă şi faptul că dorim ca toţi cetăţenii Capitalei nu le regretăm.  Nu sunt mulţumit de rezultat şi nu suntem mulţumiţi de rezultat. Am plecat cu un handicap la drum. Drept pentru care doresc să informez suporterii mei şi pe ceilalţi. Dacă mâine dimineaţă, când se termină numărătoarea, se confirmă rezultatele, îmi depun mandatul de preşedinte al filialei PNL Bucureşti. O fac cu fruntea sus, dar cu regret în suflet. Din păcate, rezultatul din această seară ne-a arătat că o astfel de coalizare (.n.r.-a dreptei) l-ar fi dus ca primar pe Nicuşor Dan, nu pe Gabriela Firea. Închei campania cu speranţa că vom înţelege cu toţii, cetăţeni şi politicieni, care ne sunt datoriile. Nu există un bun mai de preţ ca democraţia. Le spun tuturor Mulţumesc! Le spun celor dezamăgiţi de rezultate „Îmi pare rău!”. Data viitoare vom face mai mult, data viitoare vom izbândi.

Nicuşor Dan: Le mulţumesc colegilor din USB, echipei de campanie, personalităţilor publice care ne-au sprijinit, sutelor de oameni care ne-au donat bani, sutelor de oameni care ne-au ajutat. Faptul că bucureştenii au aflat de USB şi ne-au votat în număr aşa de mare li se datorează. USB este formată din oameni care n-au mai făcut politică acum, sunt oameni care sunt competenţi în meseria lor, care fac un sacrificiu faţă de cariera lor pentru a apăra binele public. NU facem asta pentru bani, facem pentru binele comun. pentru că actuala clasă politică ne-a dezamăgit de atât de multe ori încât realmente nu se mai putea. Clasa politică a dezamăgit la nivel naţional, lipseşte o forţă politică care să reprezinte cetăţenii care s-au săturat de un întreg mod de a face politică, tocmai de aceea USB devine Uniunea Salvaţi România şi va lupta pentru locuri în parlament la alegerile parlamentare din toamna acestui an. Avem uşile deschise pentru toate grupurile de cetăţeni care au încercat să lupte cu sistemul, pentru partidele politice noi. Sperăm să putem aduce o forţă. Repet promisiunea: de săptămâna viitoare vom avea nişte mandate de consilieri în cele 7 primării din Bucureşti.

Gabriela Firea: Mulţumesc tuturor bucureştenilor care nu au votat împotrivă. Vor să muncesc cu oameni pentru oameni. Mă bucur că proiectul meu a avut câştig de cauză. Îi asigur pe cei care nu m-au votat că voi fi şi primarul lor. Nu am uitat ce am promis în campanie. De săptămâna viitoare ne aşteaptă un drum lung. Îi mulţumesc preşedintelui Liviu Dragnea că a avut încredere în mine. Îi mulţumesc că a avut încredere într-o femeie. S-a spart ghinionul. Vă asigur că vom demonstra că PSD s-a reformat. Ne pasă de oameni şi vom demonstra acest lucru. Să dea Dumnezeu să alcătuim şi Guvernul României.

Liviu Dragnea: Vreau să mulţumesc tuturor românilor care au ieşit la vot. Vreau să mulţumesc tuturor colegilor care au dus o campanie decentă. Pentru noi e o zi importantă în procesul de reformare. PSD a arătat că poate fi diferit faţă de ce a fost în trecut. Toată lumea a dus o campanie pozitivă. Vreau să o felicit pe Gabi Firea pentru campania responsabilă pe care a avut-o. A demonstrat că poate câştiga Primăria Generală o femeie puternică şi ambiţioasă. Pentru prima dată, PSD va avea primar general. Vreau să-i dau trei trandafiri. Este un vot care ne responsabilizează. Vreau să mulţumesc colegilor de la UNPR. După ce vor fi aleşi să ştie că nu este o victorie a lor, ci a cetăţenilor care au votat. Rămân preşedinte al PSD. Stilul nostru de a face politică a contat. Prezenta de vot e diferita in functie de zona. Campania a fost diferita datorita sau din cauza legislatiei. Noi nu vrem spectacol. Cred ca este o victorie istorica a PSD.

N-a fost o perioadă de precampanie uşoară. O spun cu sinceritate că am avut foarte multe presiuni, propuneri, prejudecăţi că nu trebuie să fie Gabriela Firea candidatul nostru la Primăria Capitalei. Inclusiv oameni de bine din partid au spus asta.

Călin Popescu Tăriceanu: În ceea ce ne priveşte pe noi, rezultatul pe care l-am obţinut este unul care ne mulţumeşte, prin prisma faptului că suntem un partid creat în urmă cu aproximativ 10 luni. Este prima dată când participăm la alegeri. De aceea, în acest moment vreau să mulţumesc sutelor de mii de români care ne-au acordat încrederea şi vreau să mă angajez în faţa lor să nu-i dezamăgim. Este pentru noi un moment important în care marcăm intrarea pe scena politică. Vreau să le mulţumesc nu numai alegătorilor – lor în primul rând – dar tuturor colegilor mei care prin străduinţa lor au făcut posibil acest rezultat. Cu toate acestea, ne consacră ca o forţă politică care va fi într-o poziţie cu pondere mare, dacă nu chiar decisivă în alcătuirea majorităţii în viitorul Consiliu General al Bucureştiului

Robert Negoiţă: Nu e de sărbătorit. E un moment de mare responsabilitate. Trebuie să nu-i dezamăgim pe cei care ne-au votat şi cred că începând de mâine dimineaţă suntem la treabă (...) Nu e de desfăcut şampanie, cetăţenii au avut încredere în noi, trebuie să le fim recunoscători şi nu trebuie să îi dezamăgim. Patru ani trec aşa cum au trecut şi ăştia patru ani, nu ştiu când. Rămâne însă ce reuşim să realizăm.

Mihai Toader: Rezultatele finale totuşi le aştept. În momentul în care toate procesele verbale vor fi numărate, atunci pot să spun că din momentul în care voi fi validat voi deveni primar al Sectorului 2. Până atunci sper ca lucrurile să decurgă corect şi bine şi pe urmă la treabă.


UPDATE 14.00 Mircea Ionescu Quintus: Se fură cum nu am crezut

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat duminică, după exercitarea dreptului de vot, că îşi doreşte ca poporul să aibă "înţelepciune şi dragoste de ţară" astfel încât să îi aleagă pe cei mai „pricepuţi şi cinstiţi“. 

„De azi dimineaţă mă gândesc să aibă poporul nostru atâta înţelepciune, dragoste pentru ţară şi pentru fiecare dintre noi ca, punând votul unde trebuie, să alegem pe cei mai gospodari, pe cei mai pricepuţi şi cei mai cinstiţi pentru că, dacă o ducem aşa cum o ducem deopotrivă - nu avem un trai mult mai deosebit decât al dumneavoastră - asta e din cauză că nu ne-am gospodărit bine şi am furat fără niciun pic de jenă. Se fură cum nu am crezut că e posibil", a spus Quintus, transmite Agerpres.

UPDATE 11.10 Cătălin Predoiu: „Am votat pentru soluţii serioase“

„Mă bucur să fim aici într-o zi însorită. Am votat pentru soluţii serioase, pentru profesionalism. Sunt convins că sunt soluţii câştigătoare şi astăzi. Din acest vot poate să iasă o admnistratie acolo unde îi este locul: o capitală europeană“, a spus Predoiu, candidatul PNL pentru Capitală, la ieşirea de la urne.

predoiu la vot

UPDATE 11.05 Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu: „Sunt îngrijorat de prezenţa slabă la vot. Fac apel ca toţi cetăţenii cu spritul civic treaz să vină la vot“, a afirmat liderul Senatului. 

UPDATE 11.00 Traian Băsescu a votat la Colegiul „A.D. Xenopol: 

„Eu am votat pentru ceea ce susţin de mulţi ani: oameni politici noi, un partid nou care să nu fie afectat de problemele tranziţiei. Sper ca aceste alegeri locale să fie momentul în care electoratul va elimina, el, partidele şi candidaţii care au dosare penal. Altfel, toată lumea ţipă: Jos cu corupţia. Ei au ştampila acum. Românii pot spune acum „Stop!”. E mul mai greu să fii tu candidat“, a declarat fostul preşedinte al României

Întrebat dacă regretă că nu a candidat, Băsescu a fost scurt: „Nu!“.

UPDATE 10.15 Liviu Dragnea a votat la Turnu-Măgurele: „Am votat pentru dezvoltare“

„Am votat pentru dezvoltare. Sper ca toată lumea să voteze pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Sper ca românii să voteze oameni serioşi, care nu vând iluzii, oameni cinstiţi. Vă mulţumesc!“, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea

UPDATE 10.05 Nicuşor Dan: „Am votat pentru un Bucureşti necorupt“

În primul rând, vreau să mulţumesc sutelor de oameni care au muncit pentru campania asta, inclusiv cei care s-au trezit azi la 5 dimineaţa. am votat pentru un Bucureşti necorupt, am votat pentru o nouă clasă politică, nu pentru una care şi-a dovedit corupţia şi incompetenţa. Vreau să îndemn lumea să iasă la vot. De câte ori oamenii au ieşit la vot în număr mare, s-au produs schimbări importante în România. 

Ne ducem de aici să ne vedem fetiţa la spital, iar după aceea, împreună cu colegii noştri, vom supraveghea alegerile. Vom vizita colegii din secţie în secţie. A fost o lună foarte dificilă în care sute de oameni au muncit pentru a transmite bucureştenilor ce a fost administraţia publică de până acum şi ce poate fi de acum înainte“, a declarat Nicuşor Dan.

Alegeri locale 2016 în imagini FOTO David Muntean

FOTO Adevărul/David Muntean 

UPDATE Emil Boc, candidat pentru primăria municipiului Cluj-Napoca, a mers la vot

„Îmi respect contracandidaţii şi îi îndemn pe clujeni să iasă la vot. Discutăm de luni încolo. Doamne ajută!“, a fost declaraţia laconică a edilului Cluj Napoca

UPDATE 09.30 Alina Gorghiu: Vă îndemn pe toţi să veniţi la vot

Alina Gorghiu a mers la vot la ora 09.30. Aceasta şi-a uitat cartea de identitate în secţie după ce şi-a exercitat dreptul la vot.„Ce îmi doresc de la aceşti primari. Îmi doresc să se schimbe viaţa în multe comunităţi din România. Din păcate, nu avem un al doilea tur. Vă îndemn pe toţi să veniţi la vot. Doar cei care vin la vot decid soarta comunităţilor. Eu cred că trebuie să vă alegeţi doar oameni aneşti şi cinstiţi“, a afirmat Gorghiu după vot.

UPDATE 09.05 Gabriel Firea, candidat al PSD pentru Capitală: „Am votat cu speranţa că bucureştenii vor avea o viaţă mai bună. M-am gândit la copii, la locuri de joacă“

„Îi aştept pe toţi colegii să se amplaseze cu camerele. Vin şi eu din presă şi ştiu că trebuie să ai imaginile cele mai bune. Eu cred că trebuie să fim cu toţii calmi. Am votat acum câteva clipe cu speranţa că bucureştenii vor avea o viaţă mai bună. Cu toţi ne dorim acest lucru. Avem de această dată o şansă în plus pentru că cu toţii suntem mai maturi. M-am gândit la copii, la locuri de joacă, la investitorii care să vină în Bucureşti. Am votat cu gândul la adulţi, la persoanele care petrec mult timp în trafic. Am votat cu gândul la seniorii noştri care vor o viaţă mai bună. Mă bucur că am constatat că decizia mea a fost corectă, aceea de a-mi folosi întreaga energie pentru a prezenta tuturor bucureştenilor care sunt proiectelor mele. Le mulţumesc tuturor care mi-au trimis mesaje de susţinere şi îi promit că nu îi voi dezamăgi. Sunt pregătită să lupt. Îi îndemn pe toţi românii să voteze pe cine cred ei de cuvinţă. Să facă o diferenţă netă şi clară. Alegem gospodarii oraşelor. În rest, fiecare cum apreciază că s-au prezentat fiecare. Doamne ajută!„ a declarat Gabriela Firea după ieşirea de la urne.

firea la vot

UPDATE 09.00 Robert Turcescu a votat

„Mă gândescu, cu speranţă că nu e un efort prea mare pentru democraţie sau pentru noi, să ieşim la vot odată la patru ani. Responsabilitatea e împărţită. Electoratul are obligaţia să aducă un tribut plătit democraţiei, care nu este dureros. Mergem la vot şi punem o ştampilă“, a declarat Robert Turcescu, candidat al PMP pentru Capitală, la ieşirea de la urne.


O parte din liderii PNL, dar şi premierul României, Dacian Cioloş, au mers la vot de la primele ore ale dimineţii. „Am votat oamenii cu soluţii serioase. Îmi permit să-i rog pe bucureşteni să vină în număr cât mai mare la vot. Ştiu că le pasă. Totodată, Am votat împotriva imposturii, a populismului şi a demagogiei“, a declarat Vasile Blaga, copreşedinte al PNL, primul lider de partid care a mers să voteze. Un alt liberal matinal a fost secretarul general Ilie Bolojan. 

Cioloş: Mă aşteptam la mai multă regenerare a partidelor

Tot în primele două ore de la deschdierea urnelor a votat şi premierul Dacian Cioloş, acesta mergând la o secţie din Zalău. „Sper să facă toată lumea acest lucru (n.r.-mergerea la vot). Dincolo de ce putem face pe timpul mandatelor, acum ne putem spune punctul de vedere cel mai consistent. Am votat pentru oameni vizavi de care sper că pot să facă din oraşul acesta mai mult decât este. Am votat în oameni în care am încredere. M-am aşteptat la mai multă regenerare a partidelor care au propus candidaţi, sper să avem o dinamică mai bună pentru parlamentare.“ a declarat Cioloş.

Întrebat de ce a a ales să voteze în Zalău, premierul a explicat faptul că se simte ataşat de această localitate. „Pentru că de oraşul acesta eu mă simt legat. faptul că m-am dus într-o parte sau în alta s-a întâmplat pentru că aşa au fost oportunităţile. Aici am familia, aici am prieteni”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite