Alegeri generale 2016. Dragnea se autopropune premier după victoria PSD. Partidul îl susţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Inquam Photo/ Octav Ganea
Preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Inquam Photo/ Octav Ganea

După scorul istoric obţinut de PSD, aşa cum arată rezultatele exit-poll-urilor, Liviu Dragnea s-a autopropus, indirect, drept nominalizarea de premier a partidului.

“Voi ţine cont de vot, de Constituţie şi de programul de guvernare”, a spus Dragnea, întrebat dacă este propunerea de premier a partidului.

De legea din 2001 privind funcţionarea şi organizarea Guvernului, care interzice celor condamnaţi penali să fie membri de Guvern, Dragnea a arătat că voinţa populară este mult mai importantă. “Sper că apelul meu a fost înţeles de toate instituţiile”, a conchis Dragnea. Imediat după reacţia lui Dragnea, mai mulţi social-democraţi l-au indicat pe Liviu Dragnea drept cel mai potrivit pentru a prelua funcţia de premier. Tonul l-a dat vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu. "Dragnea trebuie să fie premier", a spus Andronescu, a cărei părere a fost împărtăşită de senatorul PSD Şerban Nicolae şi de primarul Sectorului 5, Daniel Florea.

Potrivit exit-poll-ului IRES, realizat la comanda Digi 24, PSD a câştigat alegerile parlamentare din 2016, cu 45,8% din voturi, şi, teoretic, poate forma majoritatea parlamentară împreună cu ALDE, care ar avea 6,3%, ceea ce înseamnă că o coaliţie PSD-ALDE ar avea, teoretic, peste 50% din voturi.

"Unii sunt suparati, altii sunt fericiti"

Victoria PSD nu a fost clamată înainte de ora 21.00. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a ajuns la sediul din Băneasa cu doar trei sferturi de ora înainte de închiderea urnelor. Dragnea a aratat o atitudine relaxantă, dar nu a vorbit de victorie, ci le-a cerut oamenilor să fie pe baricade până la închiderea urnelor şi după, până la aflarea rezultatelor finale.

La sosire, Dragnea încerca să citească pe faţa jurnaliştilor dacă sunt dezamăgiţi sau fericiţi. "Unii sunt suparati, altii sunt fericiti", a fost concluzia trasă de liderul PSD după o privire aruncată către presa care îl insoţea în sediu.

Întrebat daca scorul incepe cu cifra 4 sau 3, Dragnea a spus, ironic, că începe cu 2. În ultima jumătate de oră, telefoanele liderilor PSD au sunat continuu pentru a afla rezultatele exit-poll-uilor. În capătul celuilalt al firului, sursele PSD aduceau rezultate victorioase pentru partid.  45% a fost procentul vânturat de toată suflarea PSD care s-a adunat la sediul din Băneasa.

"Nu ne bucurăm"

"Nu ne bucurăm, că alţii s-au bucurat seara şi ai văzut ce au păţit a doua zi", răspunde unul dintre mulţii social-democrati aflaţi pe holul care dădea în biroul în care Liviu Dragnea aştepta rezultatele exit-poll-urilor. Victoria PSD a fost sărbătorită pentru prima dată, după mulţi ani, în sediul din Băneasa, sediu inactiv de pe vremea lui Adrian Năstase, reactivat special pentru aceste alegeri. La aflarea rezultatelor exit-poll-urilor, Liviu Dragnea a intrat, în direct, mai întâi, la Antena 3, deşi peste douăzeci de jurnalişti îl aşteptau în sala de conferinţe.

Citeşte şi 

Rezultate alegeri parlamentare. PSD şi-a „zdrobit“ adversarii politici. Social-democraţii, aproape de a obţine 50% din mandate

Pleşu, către PSD: „Vrem mai multă cuviinţă şi mai puţină şmecherie”

Nedumerire în presa internaţională: „După ce, cu un an în urmă, dărâmau Guvernul Ponta, românii se întorc la PSD“

Gabriela Firea: Liviu Dragnea este cel mai îndreptăţit să fie prim-ministru

Victor Ponta: „Mocirla” s-a mobilizat contra „Elitelor” lui Băsescu şi Soros

ALDE Tăriceanu şi Constantin, în cărţi pentru Parlament 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite