Alegeri în filialele PNL: Vechii liberali şi-au luat partidul înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Buşoi (stânga) şi Ludovic Orban sunt cei doi candidaţi pentru şefia PNL. FOTO Mediafax
Cristian Buşoi (stânga) şi Ludovic Orban sunt cei doi candidaţi pentru şefia PNL. FOTO Mediafax

În urma alegerilor interne, vechii liberali au câştigat un număr aproape dublu de organizaţii judeţene, însă cele mai puternice organizaţii rămân ale celor din fostul PDL. Acestea din urmă vor înclina şi balanţa la Congresul din iunie, în condiţiile în care în cursa pentru şefia PNL sunt doi vechi liberali, Ludovic Orban şi Cristian Buşoi.

La începutul  lunii mai, liberalii au încheiat alegerile interne, pentru a da impresia că s-a săvârşit  fuziunea, că întreg partidul a lăsat în  urmă jocurile de culise şi se concentrează acum pe Congresul din 17 iunie când va fi ales noul şef. Foştii PDL-işti au câştigat şefia a doar 15 organizaţii, însă printre acestea sunt unele foarte puternice, aşa cum sunt Sibiul, Alba, Cluj, Aradul sau Suceava. Pe de altă parte, vechii liberali au preluat conducerea a 34 de organizaţii, adică aproape dublu, şi aceştia având câteva organizaţii cu rezultate bune la parlamentare, cum ar fi  Bihorul, Călăraşi, însă şi organizaţii care au avut rezultate dezastruoase, cum a fost Buzăul condus de Teodor Atanasiu sau Bucureştiul coordonat de Cristian Buşoi, unul dintre candidaţii pentru şefi a PNL. 

La capitolul lideri noi a avut loc schimbarea conducerii în aproape 40% din organizaţii, 20 dintre noii lideri de organizaţi judeţene nefiind cei care asigurau preşedinţia la momentul acestor alegeri. Însă şi aici, o bună parte din aceşti oameni noi fac parte din organizaţi care nu au performat la ultimele alegeri. Pe poziţie au rămas oameni cu putere în partid cum sunt Mircea Hava (Alba), Raluca Turcan (Sibiu), Daniel Buda (Cluj), Ilie Bolojan (Bihor) sau Gheorghe Falcă (Arad).

Bolojan face echipă cu Orban

Şefia organizaţiilor judeţene va conta mult pentru Congresul din 17 iunie în contextul în care liderul de filială va fi cel care va putea să aleagă o parte din delegaţii pentru Congres, pe lângă delegaţii de drept din acea filială. Vechiul PNL are deja doi candidaţi anunţaţi, Ludovic Orban şi Cristian Buşoi, după ce fostul „premier din umbră“, Cătălin Predoiu, s-a retras şi, deocamdată, nu a anunţat pe cine sprijină. Cu toate că a fost ofertat cu funcţii de conducere de ambele tabere, după cum singur a recunoscut. De asemenea, un lider liberal care a fost aşteptat mult timp să-şi anunţe candidatura, Ilie Bolojan, a ales să meargă pe mâna lui Ludovic Orban.

Cum se poziţionează filialele

Potrivit anunţurilor oficiale făcute până acum, Orban are sprijinul următoarelor organizaţii liberale: Arad, Alba, Bihor, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Sălaj, Vrancea, Vâlcea.

Pe de altă parte, organizaţiile care au anunţat până acum că-l vor susţine pe Buşoi sunt PNL Bucureşti şi cinci organizaţii de sector, precum şi PNL Caraş-Severin. De asemenea, ar urma să-şi anunţe susţinerea pentru secretarul general interimar organizaţiile Olt, Teleorman şi Ilfov,dar şi câteva din Moldova şi Transilvania, potrivit unor surse politice. De asemenea, aceleaşi surse susţin că numărul organizaţiilor care ar merge pe varianta Buşoi ar fi 20. 

Organizaţiile judeţene liberale ca Suceava, Cluj, Timiş sau Prahova vor avea, de asemenea, un cuvânt de spus, fiind organizaţii mari care vor da un număr considerabil de delegaţi. Suceava şi Prahova vor merge alături de Orban, potrivit unor surse politice, în timp ce Timiş şi Cluj au liderii divizaţi, o parte fiind pentru Buşoi şi o parte pentru Orban

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite