Alegeri cruciale. Ce rezultate vom avea, conform sondajelor europene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gradul de participare la vot va fi decisiv la actualele alegeri europene FOTO EPA-EFE/Stephanie Lecocq
Gradul de participare la vot va fi decisiv la actualele alegeri europene FOTO EPA-EFE/Stephanie Lecocq

Pentru prima dată de la primul scrutin european, organizat în 1979, alegerile europarlamentare capătă o miză capitală pentru existenţa proiectului european. Până acum, politica europeană a fost dominată de cele două grupuri politice majore, popularii şi socialiştii, care au reuşit de fiecare dată să realizeze un cadru politic stabil, să-şi împartă posturile proeminente şi să ducă mai departe construcţia Uniunii Europene.

În 2019, situaţia s-a complicat. Toate cercetările sociologice arată că, după alegerile din mai,  Grupul Popularilor şi Grupul Socialiştilor nu vor mai avea numărul suficient de membri în Parlamentul European pentru a forma o majoritate. Cele mai recente estimări, realizate la nivel european, arată că popularii şi socialiştii, deşi pierd voturi, vom rămâne principalele forţe în Parlamentul European, dar vor avea nevoie de alianţe pentru a conduce politicile europene în viitorul mandat.

Cu cine ar fi posibile astfel de alianţe? Cu celelalte partide pro-europene, începând cu ALDE, cu Verzii sau cu alte grupuri, cum ar fi partidul preşedintelui Macron.

De partea cealaltă, partidele populiste, naţionaliste, anti-europene vor ajunge, conform sondajelor, la o pondere de 20-25% în Parlamentul European. Ar fi un rezultat fără precedent. Cu toate acestea, după cum apreciază analiştii, grupurile naţionaliste, anti-europene, deşi vor fi mai numeroase, nu vor fi neapărat şi mai influente, mai puternice în Parlamentul European. Tocmai naţionalismul pe care îl promovează face ca astfel de formaţiuni să aibă dificultăţi în a coagula grupuri politice coerente în forul european care să poată să se impună la nivel decizional.

Dar ameninţarea este reală şi extrem de concretă. Main stream-ul politicii europene şi-a dat seama că miza acestor alegeri este chiar viitorul UE. Mesajele au început să curgă şi vom asista la o campanie electorală încinsă, cum nu s-a mai văzut cu ocazia unui scrutin european.

Peste toate astea se mai adaugă alte incertitudini majore. Nu se ştie ce se va întâmpla cu Brexitul. Va organiza Regatul Unit alegeri? Dacă nu iese din UE până pe 23 mai, Marea Britanie este obligată să participe la alegeri. Ce se va întâmpla după aceea, rămâne de văzut.

Cum vor evolua lucrurile cu partidele care au probleme în Uniunea Europeană, cum sunt FIDESZ , în Ungaria, PSD şi ALDE, în România? FIDESZ şi PSD sunt formaţiuni importante pentru grupurile politice popular şi socialist din Parlamentul European. Ambele sunt însă în poziţii dificile în propriile familii politice, din cauza acuzaţiilor că nu respectă valorile fundamentale europene. Partidul lui Orban este (auto) suspendat din grupul popularilor, iar PSD cu relaţiile îngheţate în sânul socialiştilor. Din aceleaşi cauze, liberalii europeni ameninţă cu excluderea partidul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Vestea bună este că dezbaterea politică şi faptul că miza este uriasă au trezit interesul faţă de alegerile europene. Aflate într-un lung declin din punct de vedere al interesului, alegerile europarlamentare din 2019, vor inversa trendul şi se pare că vor veni la urne mai mulţi europeni interesaţi să-şi spună cuvântul despre viitorul propriului continent.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite