Alegeri anticipate sau povestea cu cocoşul roşu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2019 s-a încheiat cu anunţul că PNL va apela la toate mijloacele constituţionale ca cel mai târziu la mijlocul primăverii alegătorii să fie convocaţi la urne pentru alegeri parlamentare  anticipate.

Crainicul veştii era nimeni altul decât etern nepotolitul domn Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al partidului.  Care a avut totuşi grijă (bunul simţ?) să precizeze că anunţul oficial  urmează a fi făcut de preşedintele partidului şi premierul Ludovic Orban. Nu de alta dar primul pas ca planul să aibă minime şanse de izbândă depinde mai întâi de vrerea, adică de demisia premierului şi numai după aceea se va putea pune în mişcare angrenajul în urma căruia electoratul ar urma să fie chemat la urne în aprilie, cum estima acelaşi guraliv domn prim-vicepreşedinte.  Care mai să cred că şi-a luat jumătate de normă la obscenul post de televiziune al d-lui Sebastian Ghiţă.

 Ce şanse ar avea o astfel de idee? Alegerile anticipate ar avantaja, măcar la prima vedere, în primul rând PNL. Nu de alta dar până în decembrie când ar urma să aibă loc alegerile la termen se pot întâmpla multe. Şi nu tocmai bune. Guvernarea erodează, situaţia economică a ţării nu e deloc roză, PNL a promis multe, va mări şi pensii, şi salarii. Nu prea se ştie însă dacă va avea şi cum, şi cu ce, şi de unde să îşi pună în practică făgăduielile. Altfel decât continuând îndatorarea cu dobânzi  din ce în ce mai ridicate.  Unele sondaje de opinie arată o stagnare a procentelor partidului şi o uşoară creştere în altitudine a zborului PSD. Cel al Sociopol controlat de dl. Mirel Palada spune exact contrariul. Dar câtă credibilitate are dl. Palada?  Cert e că partidul condus pentru moment de dl. Marcel Ciolacu nu are deocamdată nici un motiv să se grăbească. Încă nu s-a întremat suficient. Mai e de trecut peste hopul reprezentat de Congresul programat pentru ultima zi din februarie, iar dl. Ciolacu nu este Liviu Dragnea. Nu are asigurată alegerea. În PSD se vor da mai mult ca sigur începând de luni lupte la baionetă.

Ce spun, ce cred celelalte partide parlamentare? Pare-se că UDMR şi-ar fi dat deja acordul, USR continuă să fie toboşarul constant al ideii, nu de alta dar continuele păţanii ale tinerilor de acolo sunt decontate în sondaje tot mai drastic şi până în decembrie USR va putea împărtăşi soarta PAC-lui condus în anii 90 de dl. Nicolae Manolescu, ultimele apariţii televizate ale fostului preşedinte Traian Băsescu, pe mai departe liderul de facto al PMP, nu au dat deloc semnale că el şi ai lui ar îmbrăţişa ideea, ALDE speră că, totuşi, va vrea bunul Dumnezeu să se redreseze, că timpul este în favoarea lui, deşi electoratul dă mai degrabă semne că ar agrea ideea d-lui Călin Popescu-Tăriceanu „fără incompetenţi în funcţii publice” şi ar vrea să înceapă operaţiunea  tocmai cu evacuarea  expiratului în cauză. Şi a încă doi-trei vorbeţi de profesie, gen Varujan Vosganian şi Steluţa Cătăniciu.  Primul continuând să viseze la Nobel, cea de-a doua pozând voluptuos într-un fel de Zâna Zorilor la pensie.

În clipa în care scriu eu acest comentariu nu prea e clar dacă planurile privind demisia domnului Orban sunt cunoscute şi agreate şi de Grivei. Adică de dl. Ludovic Orban însuşi. Mai exact. A vorbit dl. Rareş Bogdan înainte de Revelion în numele partidului, s-a consultat cu parlamentarii acestuia, cu dl. Orban însuşi ori dă glas dorinţele proprii? Care sunt, e drept, nu doar ale lui, ci şi ale doamnei în roşu Raluca Turcan şi unul, şi celălalt goarnele şi executanţii ordinelor preşedintelui României şi, în primul rând, chiar dorinţele domnului Iohannis . Dacă lucrurile stau astfel, dl. Iohannis nu ar trebui să uite că el poartă principala responsabilitate a  eşecului electoral al liberalilor din decembrie 2016. Cu câtva timp înainte de respectivele alegeri, domnul preşedinte s-a amestecat vârtos în treburile partidului, a înscăunat-o în jilţul de preşedinte pe doamna Alina Gorghiu, a mai dat şi alte câteva dispoziţii greşite. Acum se zice că dl, Iohannis se bazează nu doar pe voinţa proprie, pe marele lui succes electoral, ci şi pe sfaturile garantate de flerul de fost jurnalist al d-lui Rareş Bogdan.  Care fler?  Cel care întrevedea în iunie 2017 un mare lider politic în revenantul Sorin Grindeanu, cel care l-a slujit pe generalul Oprea şi a adus elogii patriotismului lui Iulian Vlad, ultimul şef al Securităţii comuniste.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro  şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite