Alegerea primarilor într-un singur tur: CCR analizează în 4 mai excepţia de ridicată de jurnalistul „Adevărul“. Paşii următori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii CCR vor analiza la 4 mai sesizarea de neconstituţionalitate a două articole din Legea alegerilor locale
Judecătorii CCR vor analiza la 4 mai sesizarea de neconstituţionalitate a două articole din Legea alegerilor locale

Dacă judecătorii Curţii Constituţionale vor accepta sesizarea jurnalistului „Adevărul“ Liviu Avram, primarii vor fi aleşi în două tururi de scrutin .

Curtea Constituţională va analiza în data de 4 mai sesizarea depusă de Liviu Avram, jurnalist „Adevărul“, privind Legea alegerilor locale. Pe scurt, Liviu Avram a cerut ca articolul care stabileşte că primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin să fie declarat neconstituţional. De ce? Jurnalistul susţine că un edil ales într-un singur tur de scrutin nu este reprezentativ pentru comunitate, aşa cum cere în mod explicit Constituţia. Nu este reprezentativ în sensul în care nu întruneşte voinţa unei majorităţi, pentru că, aşa cum arată toate sondajele de opinie, vor fi foarte multe cazuri în care primarii vor fi aleşi cu doar 15 - 20% din voturi. 

„Parlamentul a ales soluţia legislativă ca primarii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin, obţinând mandatul candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, iar un al doilea tur de scrutin să fie organizat doar în situaţia, foarte puţin probabilă, de balotaj. Această soluţie de natură să afecteze sever reprezentativitatea celui desemnat câştigător al scrutinului“, susţine Liviu Avram în sesizarea ajunsă pe masa CCR.

De aceea, jurnalistul susţine că alegerile trebuie să se desfăşoare în două tururi de scrutin, tocmai ca pretendenţii la funcţia de primar să poată fi votaţi de o majoritate în adevăratul sens al cuvântului (50% +1 din numărul alegătorilor care se prezintă la urne). În acest caz, candidaţii pot ieşi primari din primul tur (dacă scot peste 50%) sau din al doilea tur, unde se obţine automat o majoritate de 50% +1. Exact sistemul de vot care a funcţionat în România până la alegerile din 2012, când a fost modificat de PDL, dar cu acceptul tacit al PSD şi PNL, care, pe atunci, formau gigantul USL.

În cazul în care CCR va accepta sesizarea jurnalistului „Adevărul“,articolul declarat neconstiuţional va fi suspendat de drept. Parlamentul trebuie să schimbe legea electorală pentru a introduce al doilea tur de scrutin până la data stabilită acum de Guvern pentru organizarea alegerilor (5 iunie). Dacă însă Parlamentul nu dă semne că s-ar grăbi, singura soluţie este ca Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă. Problema trebuie oricum rezolvată până la alegeri. Dacă nici Parlamentul şi nici Guvernul nu modifică legea, alegerile se vor putea ţine, dar ulterior nu se vor putea atribui mandatele de primar, pentru că exact articolul care stabileşte cine este declarat câştigător va fi suspendat ca efect al deciziei CCR. „În mod categoric, o decizie favorabilă pe tema acestei excepţii de neconstituţionalitate nu poate fi altfel rezolvată, în timp util, altfel decât prin Ordonanţă de Urgenţă, de către Guvern”, a spus copreşedintele PNL, Alina Gorghiu. 

Oftica liberalilor
Cum a fost posibil ca un jurnalist să ceară controlul de constituţionalitate al unei legi, în condiţiile în care acest atribut revine doar Preşedintelui, Guvernului şi Parlamentului şi Avocatului Poporului? Apelând la instanţă. Liviu Avram şi-a depus o candidatură-fantoma pentru funcţia de primar al Capitalei: în loc de 18.000 de semnături (numărul necesar pentru o candidatură la Bucureşti), a depus, în mod intenţionat, doar trei. Astfel, BEC i-a respins candidatura, însă Liviu Avram a contestat decizia în instanţă.

 În faţa judecătorului, jurnalistul a ridicat excepţia de neconstituţionalitate asupra articolului care obligă un candidat să strângă un număr imens de semnături, dar şi asupra articolului care prevede un singur tur de scrutin. Excepţia – pe ambele articole - a fost acceptată, iar CCR va decide câte tururi de scrutin vom avea la alegeri. „Această sesizare este relevantă pentru sistemul democratic din România. Sper să fie un succes. Nu mai are niciun fel de importanţă cine a făcut sesizarea“, a spus liderul PNL Alina Gorghiu. Ba are importanţă, pentru că şi PNL a ridicat o excepţia de neconstituţionalitate în faţa instanţei, însă a fost respinsă de judecători. Practic, ceea ce n-a reuşit PNL, a reuşit jurnalistul „Adevărul“, Liviu Avram.

Parlamentul a ales soluţia legislativă ca primarii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin. Această soluţie de natură să afecteze sever reprezentativitatea celui desemnat câştigător. Liviu Avram, jurnalist Adevărul 
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite