Alegerea primarilor în două tururi: PNL şi-a sabotat propria lege. USR îi acuză pe liberali de blat cu PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, liderul PNL, un partid indisciplinat
Ludovic Orban, liderul PNL, un partid indisciplinat

Senatorii liberali nu au mai susţinut proiectul legislativ care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iniţiat în primăvară chiar de PNL. Conducerea PNL spune că a fost „o greşeală de organizare“, în timp ce USR îi acuză pe liberai că fac blat cu PSD.

Comisia de Administraţie din Senat a dezbătut marţi un proiect de lege care prevede modificarea legislaţiei electorale, mai exact alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Deşi proiectul a fost iniţiat de PNL, doi dintre senatorii liberali din Comisia de Administraţie au lipsit de la şedinţă, iar al treilea, Cornel Popa, s-a abţinut de la vot. „Îmi spuneţi şi mie, dar şi electoratului nostru, dragi colegi, care au fost motivele pentru care n-aţi fost în Comisie şi să ne susţineţi proiectul? Şi cum de vicepreşedintele comisiei, liberalul Cornel Popa, s-a abţinut, în loc să voteze pentru?“, a scris consilierul general al PNL, Ciprian Ciucu, pe Facebook, criticându-şi colegii.

Proiectul de lege a primit aviz negativ în Comisia de Administraţie, după ce parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR au votat împotrivă. Singuirul vot „pentru“ a fost dat de un senator USR.

„Dragi colegi, USR a apărut pentru că noi facem lucrurile cu jumătate de măsură. Oamenii ne vor coerenţi şi fermi, mereu pe baricade. Când vom înţelege acest lucru, când vom pune interesele publice (votul într-un singur tur este absurd şi nu asigură reprezentare) şi ale partidului, înaintea confortului personal, atunci vom câştiga alegerile. Altfel, de ce ne-ar mai vota românii? De ce am merita să câştigăm alegerile?“, a mai scris Ciucu.

Explicaţia: „A fost vânzoleală în  Parlament“
În timp ce PSD îşi justifică deciziile scandaloase ca erori de comunicare, PNL merge pe varianta greşelilor de organizare. „ Marţi a fost o mare vânzoleală în Parlament. Cred că a fost o greşeală de organizare. Categoric, PNL susţine alegerea primarilor în două tururi. Ba chiar eu am propus şi alegerea parlamentarilor în două tururi în colegii uninominale, dacă e să vorbim despre reforma clasei politice“, a spus Ben-Oni Ardelean la Adevărul Live.

USR, partid care se luptă cu PNL pentru a fi principala voce a Opoziţiei, îi acuză pe liberali că, de fapt, au o înţelegere pe sub masă cu PSD, partid care se opune modificării legislaţiei electorale tocmai pentru a nu pierde din numărul foarte mare de primari. „Fără alegeri în două tururi de scrutin, doar politicienii corupţi şi cu resurse mari financiare şi mediatice vor avea şanse să câştige alegerile locale“, susţine USR.

Liberalii n-au rămas fără replică la acuzele USR.  „Am văzut ce s-a întâmplat cu acest USR. Nici PPDD nu era aşa aiurit. Este incredibil să vezi cum oamenii aceştia adunaţi de nu ştiu unde spun zilnic atâtea inepţii. Asta s-a crezut că este reforma în clasa politică. Nu, nu este. Este o mare prostie“, a mai spus Ben-oni Ardelean la Adevărul Live.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite