VIDEO Alegeri prezidenţiale 2014. Monica Macovei, în dialog cu bloggerii adevarul.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidat independent la alegerile prezidenţiale, Monica Macovei s-a aflat, luni, în studioul Adevărul Live, unde a răspuns la întrebările bloggerilor adevarul.ro.

Începem seria de discuţii dintre principalii candidaţi şi bloggeri, societatea civilă. Să intrăm direct în discuţiile cu bloggerii. Acest format e unic în presă, practic, candidaţii vor răspunde întrebărilor venite dinspre societatea civilă. 

Îi avem alături de Dan Ionescu - analist politic, Sorin Paveliu - medic, Eugen Tănăsescu - preot, Vasile Ernu - scriitor şi publicist, Iulia Badea-Guéritée - jurnalist şi Alexandru Macoveiciuc - analist politic Smart Politics.

Iulia Badea-Guéritée, jurnalist la Paris şi Bruxelles: Ce înseamnă, de fapt, „ROMANIA CAP DE POD“ din decalogul principiilor care constituie proiectul dvs. de ţară? În ce va consta strategia pentru ca România să devină un cap de pod politic?

În capitolul de politică externă am un punct cu acest nume. România e cap de pod, în sensul că este la graniţa dintre democraţie şi non-democraţie. La astfel de graniţă, când eşti deştept, trebuie să foloseşti această oportunitate şi să ceri celor care vor să menţină democraţia, SUA, partenerilor din Vest, să investească în tine ca să întărească democraţia. Fiind la graniţă, există riscul să fii cucerit de nedemocraţie, vedeţi ce se petrece în Turcia. Americanii au făcut la fel cu Israelul şi Coreea de Sud.

Ca atare, România, fiind în această situaţie, trebuie să o folosească în favoarea ei şi să facem lobby în SUA şi în alte state. Militar, deja, a început să se întâmple: vinerea trecută, Baza de la Deveselu a fost preluată de armata americană, în timp ce Ponta o critica pe Victoria Nuland. Ponta e pisicuţ în faţa ruşilor, în schimb.Se târâie pe jos în faţa ruşilor şi dă şi în justiţia română.

I. Badea-Guéritée: A doua întrebare ar veni ca o continuare a primei întrebări. Pare destul de uşor să atragem investiţii, dar mi se pare greu de realizat, în măsura în care facilităţile pe care le avem pentru investitorii străini nu sunt puse la punct. Am rămas în aşteptarea unei mai mari precizii.

Monica Macovei: Acum ne mutăm pe partea de libertate economică, o altă poruncă pentru politicieni şi pentru noi toţi. Să înmulţeşti banii şi talentul am zis. Sigur că nu vor veni investitori mari, dacă nu avem legislaţie predictibilă, hai să nu mai schimbăm Codul fiscal toată ziua, că nimeni nu vine în România cu riscul ca a doua zi să i se schimbe legea. Trebuie să terminăm cu birocraţia, totul să se rezolve cu un click şi un zâmbet.

Trebuie să le creezi condiţiile ca să vină. Proprietatea trebuie să fie clară, pentru că mulţi au cumpărat terenuri şi s-au trezit cu procese. Nimeni nu vine să investească doar ca să piardă bani într-un proces. Poate vine vremea, chiar dacă va curge sânge la acea vreme, să spunem clar care sunt limitele proprietăţii fiecăruia. De asta nici nu am putut accesa fonduri europene.

I. Badea-Guéritée: Tot în decalog spune să nu trădezi interesul naţional, iar prima organizaţie care nu trebuie trădată este UE. Dar cum veţi face să opriţi hemoragia de creiere şi trendul vag eurosceptic al românilor?

Monica Macovei: Pentru mine, direcţia principală este Parteneriatul Strategic cu SUA, NATO. În paralel vine UE, aici am zis integrare deplină şi Schengen, dar UE nu are armată, nu poate lua o decizie unică, rapidă, cum iau SUA. Sunt 28 de state, 28 de preşedinţi, vedem cât durează să se ia o decizie. Interesul prioritar al României este relaţia cu SUA.  Nu putem doar să stăm şi să aşteptăm să vină NATO cu armata, trebuie să refacem industria de apărare, cu tehnologie modernă şi ce ne trebuie să ne apărăm.

Vasile Ernu, scriitor şi publicist din R. Moldova: Programul dvs. anunţă că va susţine privatizarea cam a tuturor sectoarelor publice şi pledaţi pentru un stat minimal. Spuneţi-mi, cât de liber e un om sărac, care nu îşi găseşte de muncă sau care munceşte pe un salariu de nimic, care nu-şi permite să ţină copii la şcoală sau să-şi facă un consult medical elementar. E liber să facă ce?

Monica Macovei: Ca să scapi de sărăcie, trebuie să aduci prosperitate în ţară. Dacă avem 70% oameni săraci, împărţim sărăcia şi mizeria la toţi? Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să aduci prosperitate, cât mai mulţi bani la bugetul public, să ai grijă să nu fie furaţi şi atunci ai bani şi pentru asistenţă socială.

Ţin mult la sectorul privat, la antreprenoriat. Aşa se manifestă libertatea pe plan economic, deci oamenii trebuie lăsaţi să se dezvolte. Dacă dezvoltăm sectorul privat, ne luptăm cu evaziunea fiscală şi ne luăm banii înapoi, dacă Ministerul de Finanţe şi ANAF se duc după marii evazionişti, nu după IMM-uri toată ziua, atunci o să avem bani la buget. Dosarul Microsoft ne arată zeci de milioane la nouă foşti miniştri. Lukoil - evaziune fiscală. Cu banii ăştia îi ajutăm şi pe cei care au nevoie de asistenţă, dar nu vorbesc de asistaţii social prefăcuţi.

Vasile Ernu: Dvs.susţineţi privatizarea sistemului public de sănătate. Nu cunosc o ţară UE care să aibă sistem public de sănătate privatizat 100%. În al doilea rând, să luăm un exemplu: singurul segment total privatizat este cel stomatologic, dar e accesibil doar pentru un segment mic al populaţiei. Mare parte a populaţiei nu îşi permite nici măcar o vizită la stomatolog, nici măcar o plombă. Cum rezolvaţi situaţia? Chiar susţineţi privatizarea integrală a sistemului public de sănătate?

Monica Macovei: Nu am susţinut privatizarea Sănătăţii, am spus că trebuie să existe case de asigurări private, pentru că oamenii trebuie să aleagă unde îşi dau asigurarea de sănătate. Am înţeles că un spital dotat foarte bine şi de mărime medie, nu mic, ar fi cinci milioane de euro, ceea, ce dacă am calcula cu evaziunea fiscală, câte spitale facem? Aproximativ 40 de spitale. Deci noi avem bani în România, asta vreau să spun tuturor. Pe Sănătate, problema mea este - şi era o întrebare şi de la Iulia Badea - m-am axat pe încercarea de a aduce acasă doctorii plecaţi. Sigur, pe cine vrea. Au plecat din demnitate, că sunt medici tineri care se simt umiliţi că trebuie să trăiască din şpagă, pentru că sunt salariile sunt mici, concursurile sunt opace, intră cei cu pile şi aşa mai departe. Pentru 4000 de medici care pleacă anual am cheltuit un miliard de euro pe formarea lor şi dacă le mărim salariile cu o anumită cotă ar costa 250 de milioane de euro.

Eugen Tănăsescu, preot: Se pare că între spiritul european şi cel creştin, majoritar în România apar diferenţe de optică, mai ales în cadrul legalizării prostituţiei şi a uniunilor de tip gay. Cum veţi proceda dacă veţi fi aleasă preşedinte? Veţi reprezenta majoritatea creştină sau vă veţi asuma riscul de a fi blamată, pentru a reprezenta interesele minorităţilor şi ale spiritului european?

Monica Macovei: Sunt în PPE, bazat pe valorile familiei, creştine. În acelaşi timp, PPE respectă Carta UE. Un preşedinte este al tuturor românilor, nu al unei majorităţi sau minorităţi. Consultă societatea, asta face preşedintele. Este irelevant ce crede el. Tu aduci societatea la discuţii şi orice se decide, lumea trebuie să-şi spună părerea. Înţeleg că nu sunteţi de acord cu Carta Europeană a Drepturilor Omului.

E. Tănăsescu: Aţi declarat că susţineţi înlocuirea orel de religie cu o istorie a religiilor. Se ridică două probleme: a. Transmiterea unui bagaj enorm de cunoştinţe, căci trebuie studiate mai multe religii. b. Pierderea caracterului formator al religiei. Nu riscăm ca, în loc să îi învăţăm să trăiască după nişte valori ale credinţei părinţilor lor – care decid participarea sau nu – să îi aruncăm în haos axiologic?

Monica Macovei: Nu ştiu cui i-ar fi greu să înveţe copiii Istoria religiilor, se poate face la nivelul copiilor. Biserica poate face acest efort, să scrie pentru copii. Istoria religiilor este istoria umanităţii, practic. Nu am nimic împotrivă ca în şcoală să se predea valorile creştine pentru creştini, iar pentru atei, pentru că sunt şi atei în Româna, valorile etice. Aceste valori, cum ar fi cele 10 porunci date de Dumnezeu lui Moise, ideea de dreptate, care ne-ar aduce pe toţi în altă societate mult mai dreaptă şi cu mai puţină corupţie, asta trebuie să se predea copiilor. În şcoli, copiii sunt speriaţi. Eram la emisiune cu Turcescu şi îmi spunea că fetiţa lui nu voia să intre în catedrală catolică, fiindcă i se spusese că nu are voie decât în biserici ortodoxe.

La două-trei luni după ce am devenit ministru al Justiţiei, am văzut un preot pe culoar. Am aflat că era domnul colonel Mărgineanu şi lucra în minister. Am întrebat ce face şi mi s-a explicat că el coordonează preoţii de la penitenciare. Era şi colonel, l-am întrebat de legea clerului militar. Înţeleg să se aplice în timp de război. L-am întrebat ce face şi a spus că le face plan preoţilor şi analizează rapoartele lor. Păi ce rapoarte? Oamenii merg să se spovedească.

Sorin Paveliu, medic: Plecând de la premisa că veţi sprijini creşterea finanţării sistemului sanitar de la 4,5% la cel puţin media din ţările învecinate nouă, foste ţări comuniste ca şi România – la cel puţin 6% sau într-un scenariu mai optimist la 8%, vă rog să indicaţi care sunt domeniile din care vor trebui diminuate alocările bugetare pentru atingerea acestui deziderat.

În altă ordine de idei, nu emigrează 4.000 de medici pe an, iar dacă un spital ar costa 5 milioane de euro, ar apărea ca ciupercile. Câţi medici pleacă în ultimii doi ani? Calculele arată că 4.000. Bugetul la nivel european este de 6%, eu am scris aşa pentru că aşa trebuie să fie. De unde să găsească Guvernul diferenţa, este treaba Guvernului sau trebuie să elimine toate scurgerile care se fac în Sănătate, să pună standarde de cost pentru toate operaţiile medicale. Mă întorc la ceva ce am mai spus, avem bani, dar trebuie să eliminăm evaziunea fiscală.

Fac un apel, sunt convins că ştiţi ce accent se pune în UE cu privire la protejarea datelor personale. Totodată, legea prevede că pacienţii au dreptul la propriile date, ce analize au primit. Există o concepţie în sistemul sanitar, larg răspândită, în care li se interzice accesul la datele personale.

S. Paveliu: Aş vrea să faceţi apel către respectarea drepturilor pacienţilor.

Monica Macovei: Categoric, chiar o să adaug în programul meu. Pacienţii trebuie să aibă acces la datele lor personale. Autorităţile nu trebuie să aibă acces. Eu, lucrând la Bruxelles, am această experienţă, orice analiză fac o primesc imediat, nu e nevoie să o cer.

S. Paveliu: În România, într-un spital din Bucureşti, scrie negru pe alt că pacienţii nu au acces la foaia de observaţie. Multe din cazurile de malpraxis se ascund sub această interdicţie, multe din medicamente sunt ascunse.

Monica Macovei: Mă alătur acestei campanii.

Dan Ionescu, analist politic: Ce veţi face cu capitalul politic strâns în campanie dacă nu treceţi în turul doi? 

Monica Macovei: Nu a fost niciun candidat independent serios până acum. Cei care lucrează cu mine ca voluntari, şi sunt foarte mulţi, vor să mergem mai departe şi reflectez la acest lucru, dar cred că asta vom face, vom rămâne uniţi. În ce se vor transforma aceste energii, nu pot să spun acum. Sigur, putem începe ca o mişcare civică şi deveni partid, dar preşedinte fiind, mi se pare firesc să îmi doresc un astfel de partid care să susţină aceste proiecte în Parlament.

D. Ionescu: Ce veţi face dacă nu câştigaţi Preşedinţia, cu o clasă politică ostilă?

Monica Macovei: Puterea, în democraţie, trebuie împărţită. Dacă se duce la un singur partid, riscăm dictatura. Mă aştept ca în Parlament să se creeze o majoritate care să facă moţiune de cenzură şi să-l dea jos pe premierul actual.  Eu pun pe masă proiectele pe care le am, sunt multe lucruri care ţin de viaţa noastră. Dacă nu, voi dialoga cu populaţia şi voi aplica democraţia participativă. 

D. Marinescu, redactor-şef Adevărul.: Aţi declarat că, dacă ajungeţi preşedinte, îl nominalizaţi premier pe dl Morar. 

M. Macovei: Ca să-nnebunească toată clasa politică. Dacă ar fi pe sufletul meu, da. Ar fi Daniel Morar. De omul acesta nu ar trece nicio furăciune în Guvern, nicio porcărie. El a condus DNA, ca atare ştie şi nu ar trece de el. Nu am discutat cu D. Morar.

D. Marinescu: Pe actualul şef DNA o vedeţi în altă funcţie publică?

 M. Macovei: Nu m-am gândit la asta. Morar a plecat din Parchet.

Alexandru Macoveiciuc, analist SmartPolitics: Cum se împacă ideea unui stat minimal, care nu se implică în economie şi obiectivul inspirat din programul preşedintelui Clinton şi preluat de Bush, No Child Left Behind?

M. Macovei: Nu văd legătura, dar în fine. Stat minimal înseamnă că statul trebuie redus la funcţiile sale esenţiale, de ex. nu cred că trebuie să ai un Minister al Culturii. Avem o birocraţie foarte mare, fiecare minister înseamnă mulţi oameni, drumul deciziei este încurcat. Cum se împacă cu educaţia? Am scris clar. Dacă vorbim de zona rurală, la 250 de mii de analfeţi, câţi avem în România... În aceste situaţii trebuie să intervină statul. Recuperăm banii de la Lukoil? Păi nu mai avem şcoli cu WC-uri în curte. Nu ne trebuie un stat mare, cu multe ministere, cu aparat birocratic, noi oricum ştim că avem prea mulţi funcţionari.

D. Marinescu: Mergeţi pe doctrina Reagan-Thatcher?

M. Macovei: Nu aş spune asta.

D. Marinescu: Au fost mulţi economişti care au analizat criza din anii ăştia care ne-a zdruncinat pe toţi şi care spuneau că această criză care a  plecat de la sistemul bancar din SUA vine tocmai de la doctrina Reagan-Thatcher.

M. Macovei: Nu cred asta. Sistemul privat e reglementat. Nu îl poţi lăsa nereglementat. Evaziunea fiscală se aplică sectorului privat, deci sunt reglementări. 

D. Marinescu: Cum vedeţi situaţia voturilor din diaspora?

M. Macovei: PSD nu vrea ca românii din diaspora să voteze. Nu există voinţă politică să voteze oamenii din diaspora. În ultimii ani, au votat din afară 150-200.000, din trei milioane şi jumătate. E inadmisibil să îi pui să meargă pe distanţe lungi.

D. Marinescu: Câţi oameni lucrează pt. dvs?

M. Macovei: Mulţi, şi voluntari. O fac din credinţă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite