ALDE, în război cu propria familie politică: Pentru domnul Verhofstadt statul de drept înseamnă doamna Kovesi şi problemele sale din justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ALDE România au lansat critici dure miercuri la adresa lui Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, care a solicitat oficial excluderea partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu din familia europeană (ALDE european), potrivit unui punct de vedere remis presei.

”Atitudinea lui Guy Verhofstadt provoacă atât îngrijorare, cât şi tristeţe, însă mai presus de orice surprindere. Această solicitare a domnului Verhofstadt vine în contextul în care acesta a ignorat permanent realitatea din România, deşi a avut posibilitatea să fie informat de toate părţile, inclusiv de către autorităţile din România. Pentru domnul Verhofstadt statul de drept înseamnă doamna Kovesi şi problemele pe care aceasta le are în justiţie şi nimic mai mult”, se arată în comunicatul ALDE. 

„ALDE se luptă pentru justiţie, dar o justiţie dreaptă, echidistantă făcută în numele binelui public. Oricâte presiuni vor fi pe noi pentru a fi complicii unei justiţii obtuze, politizate la dispoziţia serviciilor secrete şi care calcă în picioare drepturile omului, nu vom ceda, indiferent de unde zona din care vin. Suntem liberali, iar pentru noi, liberalismul devine o formă fără conţinut dacă nu există un profund respect faţă de drepturile drepturile fiinţei omeneşti”, se mai arată în punctul de vedere al partidului. 

În punctul de vedere se mai precizează că ALDE nu şi-a schimbat principiile şi orientarea peste noapte şi ”nu a negociat taberele pentru locuri mai călduţe în forurile europene”. ”Dar în acelaşi timp, nici nu vom accepta să sacrificăm drepturile semenilor noştri, să sacrificăm însuşi poporul român pe altarul unor interese personale ori de grup”, a mai precizat ALDE.

”Întrebarea la care trebuie să răspundă domnul Verhofstadt este: vrem o Europă a luminii, a prosperităţii, a toleranţei şi a bunei înţelegeri între oameni, ori vrem o Europă întunecată, cu mecanisme democratice decorative, condusă din umbră prin teroare, legi dinadins strâmbe şi prin dispreţul arătat libertăţii şi drepturilor omului? Noi, cei din ALDE România, am ales deja ce fel de Europă ne dorim”, se mai arată în comunicat.

Reacţia vine după ce liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verfhofstadt, a recomandat, într-o scrisoare trimisă pe 22 februarie, ca Partidul ALDE european să excludă din rândurile sale ALDE România, amintind că preşedintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a încălcat promisiunile făcute în ultimele şase luni. Verhoftadt aminteşte că Tăriceanu şi-ar fi luat angajamentul în urmă cu şase luni să evite ”alunecarea pe o pantă iliberală” şi să implemeneze recomandările Comisiei de la Veneţia, dar că ”tentativele de dezincriminare a corupţiei revin constant, iar justiţia continuă să fie reformată de OUG-uri adoptate ad-hoc de guvern”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite