ALDE părăseşte guvernarea. Ce se va întâmpla cu guvernul Dăncilă?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unor surse politice din ALDE, citate de site-ul Digi 24, ALDE este decis să părăsească guvernarea săptămâna viitoare. Premierul Dăncilă ar urma să se întâlnească cu Tăriceanu şi Ponta vineri, într-o ultimă încercare de a salva coaliţia de guvernare. De ce şi cu Ponta, un critic aspru al guvernului Dăncilă, nu este clar. Situaţia la care s-a ajuns este determinantă pentru viitorul scenei politice, aşa că merită discutată şi dezbătută.

De ce a decis Tăriceanu să plece de la guvernare

Momentul crucial a fost acela în care Dăncilă a hotărât să candideze la prezidenţiale din partea PSD. Cum Tăriceanu, şeful unui partid de 4,5%, dar obsedat de funcţia de preşedinte al României, nu avea nicio şansă la prezidenţiale dacă ar fi candidat singur, şi-a pus problema unei alianţe care să-l trimită în turul doi. Singurul disponibil s-a arătat a fi Victor Ponta, dar care a şi pus o condiţie draconică: ALDE să părăsească guvernarea. Dorinţa lui Tăriceanu de a se alia cu Pro România era aşa de mare, încât în prima fază a dat drept „hotărâte” nişte decizii, care de fapt erau doar în faza de „discutate”. Planul lui Ponta e simplu. Doreşte distrugerea prin implozie a PSD, pentru a rămâne singur pe partea stângă a scenei politice, stânga care are, încă, un bazin important de susţinători în România.

Condiţiile puse de Tăriceanu pentru rămânerea la guvernare sunt imposibil de acceptat de către premierul şi şeful PSD, Viorica Dăncilă:

  • restructurarea cabinetului şi reducerea numărului de ministere la 19
  • alocarea a 4 ministere pentru ALDE
  • 4 ministere pentru Pro România
  • posturi de vicepremier pentru fiecare partid
  • retragerea candidaturii Vioricăi Dăncilă la prezidenţiale şi susţinerea lui Călin Popescu Tăriceanu
  • rectificarea bugetară să ţină cont de propunerile ALDE

Este clar că aşa ceva nu poate fi acceptat de către Viorica Dăncilă, deşi a amânat rectificarea bugetară până luni. De fapt, condiţiile au fost puse tocmai pentru că nu puteau fi acceptate. Tăriceanu mai are un atu: Avocatul Poporului, Renate Weber, este de la ALDE şi poate ataca la CCR toate OUG-urile date de guvernul Dăncilă. Dar are şi un dezavantaj enorm. Fără sprijinul PSD ar putea rămâne fără imunitate parlamentară, în cazul în care DNA ar recere ridicarea imunităţii sale.

Ce va face Viorica Dăncilă?

  • Poate încerca rămânerea la guvernare fără majoritate parlamentară. Are, după plecarea lui Tăriceanu, 207 parlamentari. Asta dacă nu se vor mai produce şi alte dezertări în parlament. Ori majoritatea simplă în parlament este de 233 parlamentari. În astfel de condiţii, cu Avocatul Poporului de la ALDE, este imposibil pentru PSD să-şi impună iniţiativele legislative în parlament sau prin OUG-uri. Ar fi acoperit de ridicol şi redus la neputinţă. Dar schimbarea structurii politice a guvernului presupune un vot în parlament. Va trece noul guvern fără ALDE?
  • Demisia actualului cabinet. Din punctul de vedere al PSD ar fi soluţia optimă, dacă n-ar conta aşa de mult conexiunea la banii publici şi bazinul de funcţii publice. O campanie electorală dusă din opoziţie, având drept sac de box guvernarea, este mult mai eficientă decât postura inversă. Mai ales că evenimentele de la Caracal şi emoţia stârnită în societate este un bun pretext pentru Dăncilă să demisioneze. Plus manifestaţia din 10 august, despre care nu se ştie ce amploare va avea. Şi situaţia bugetară este foarte proastă. Teodorovici spune că ar trebui să plece 20% dintre funcţionari, pentru că ard gazul de pomană pe banii statului. Cam acestea sunt fondurile lipsă în buget: 20%. Să vedem ce decizie vor lua baronii în acest context. Dar decizia ultimă este la Viorica Dăncilă, care nu poate fi obligată cu forţa să rămână în funcţia de premier.
  • Viorica Dăncilă ar putea încerca să coopteze la guvernare UDMR şi minorităţile. Dar, istoria politică ne arată cât de instabili sunt cei de la UDMR, ce pretenţii uriaşe au când simt că sunt indispensabili. În plus, nu-i văd complicându-se pentru câteva luni de guvernare într-o situaţie bugetară dramatică.

Aşa cum arată lucrurile astăzi, în contextul evenimentelor de la Caracal, a lipsei fondurilor bugetare pentru asigurarea pensiilor şi salariilor bugetare şi a investiţiilor, a deciziei ALDE de a părăsi guvernarea, singura soluţie raţională pentru Dăncilă este să demisioneze. Vom vedea dacă ce se vede din afara PSD coincide cu viziunea internă a partidului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite