ALDE, fără oameni în secţiile de votare. Cum negociase partidul lui Tăriceanu schimbarea legii pentru a avea reprezentanţii în secţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu-Tăriceanu, fondatorul ALDE FOTO Inquam Photos / George Călin
Călin Popescu-Tăriceanu, fondatorul ALDE FOTO Inquam Photos / George Călin

PSD, PNL, USR, UDMR, Pro Romania, PMP şi Grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor sunt formaţiunile parlamentare care pot desemna oameni în secţiile de votare la alegerile legislative. ALDE nu va avea oamenii în secţii pentru că nu a depus candidaturile pe numele acestui partid, ci pe listele Pro România, cu toate că în vară a negociat schimbarea legii astfel încât să aibă reprezentanţi în secţii.

ALDE este singurul partid parlamentar care a obţinut mandate în alegerile din 2016 şi care nu poate desemna reprezentanţi în secţiile de votare la alegerile din 2020 pentru Camera Deputaţilor şi Senat, pentru că nu a depus candidaturi la scrutinul parlamentar, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central. Candidaţii ALDE se regăsesc pe listele de candidaţi depuse de Pro România.

PSD a girat din umbră modificarea legilor electorale, vara trecută, astfel încât partenerii săi din Parlament, Pro România şi ALDE, să aibă dreptul la câte un reprezentant în fiecare secţie de votare, până acum condiţiile fiind mult mai stricte, adică existenţa a cel puţin unui grup parlamentar într-unul dintre cele două foruri.

Iniţial, proiectul de lege semnat de deputatul Pro România Ion Mocioalcă şi de Dragoş Zisopol, deputat al Grupului minorităţilor, stabilea drept condiţie pentru accesul în fiecare secţie de votare a reprezentantului unui partid, de existenţa unui număr de minimum zece deputaţi sau şapte senatori din rândul acelei formaţiuni la nivel de Legislativ.  

Exact în ziua în care Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege, acesta a fost retrimis de urgenţă la Comisia juridică unde, într-o şedinţă-fulger, au fost adoptate modificări propuse de Anton Anton, deputat al ALDE. Pe scurt, aleşii au fost de acord ca în secţiile de votare să fie inclusiv membrii partidelor care „au obţinut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior”. Această situaţie era aplicabilă doar pentru ALDE.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite