ALDE nu mai există în Parlament. Cum influenţează moţiunea de cenzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu

Demisiile a cinci deputaţi i-au lăsat pe cei din ALDE fără grup parlamentar şi în Camera Deputaţilor, după ce, în urmă cu o săptămână s-a destrămat şi grupul de la Senat.  PSD continuă racolarea aleşilor din partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu cu scopul de a bloca moţiunea de cenzură a Opoziţiei.

14 deputaţi mai numără partidul condus de Călin Popescu-Tăriceanu, după ce cinci deputaţi au anunţat că părăsesc grupul parlamentar al ALDE. Graţiela Gavrilescu, Alexandru Băişanu, Ion Cupă, Mihai Niţă şi Marian Cucşa şi-au dat demisiile luni seară. Primii trei erau deja excluşi din partid de câteva zile, dar au precizat că vor contesta în instanţă înlăturarea lor din partid. „Vreau să vă transmit tuturor, dar în primul rând simpatizanţilor şi votanţilor ALDE, faptul că eu rămân în ALDE. Eu, astăzi, am demisionat din Grupul ALDE din Camera Deputaţilor şi sunt deputat neafiliat, urmare unei hotărâri luate sub deviza unei execuţii politice de către un Birou Politic Executiv, întrunit ad-hoc“, a declarat Gavrilescu, după ce a ieşit din grupul parlamentar al ALDE.

Prin plecarea celor cinci grupul  ALDE se va desfiinţa deoarece din cei 14 deputaţi rămaşi, doar nouă au fost aleşi pe listele acestui partid. Or, Regulamentul Camerei Deputaţilor cere ca pentru constituirea şi existenţa unui grup să existe cel puţin zece deputaţi aleşi pe listele aceluiaşi partid. Dacă grupul de la Camera Deputaţilor dispare, ALDE va pierde şi locul său în Biroul Permanent, dar şi funcţiile de conducere din comisii.

Problema pentru partidul lui Tăriceanu e că săptămâna trecută ALDE şi-a pierdut grupul şi la Senat, odată prin trădarea lui Teodor Meleşcanu. Tăriceanu a încercat luni să îşi facă grup mixt alături de senatorii din Pro România, dar PSD s-a opus, iar această problemă urmează a fi discutată la următoarele şedinţe de plen.

Timpul trece, PSD se consolidează
PSD are în prezent 204 deputaţi şi senatori. În doar câteva săptămâni de la ruperea coaliţiei de guvernare, Dăncilă a reuşit să rupă mai mulţi aleşi. La Camera Deputaţilor se poate baza cinci oameni, iar la Senat pe patru, adică pe lângă Teodor Meleşcanu şi Danile Zamfir, şi pe Ionuţ Sibinescu şi Mihai Ruse, potrivit unor surse politce. În total sunt deja nouă parlamentari, aşadar ar ajunge să se bazeze pe 213 voturi. Surse politice au precizat pentru „Adevărul“ că la Cameră PSD ar mai putea transfera încă trei deputaţi.

„Ce încearcă doamna Dăncilă, încearcă să evite venirea în Parlament şi între timp cumpără, pe unii, la bucată, cum s-a întâmplat şi la noi, din păcate, cu Meleşcanu, cu Gavrilescu, cu Cupă, cu Băişanu. Îi mituieşte, le oferă câte ceva. Domnul Meleşcanu deja şi-a primit arginţii. Da, a luat, a împuşcat postul de preşedinte al Senatului“, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, până în urmă cu o lună partenerul de guvernare al lui Dăncilă. Dacă ar reuşi să mai rupă trei deputaţi de la ALDE, la care se mai adaugă încă opt-zece voturi de la minorităţi, Viorica Dăncilă ar mai avea nevoie de în jur de zece parlamentari pentru a-şi asigura majoritatea în Parlament. „Destructurarea partidului este obiectivul doamnei Dăncilă şi al cozilor de topor pe care le-a găsit în ALDE: Gavrilescu, Cupă, Meleşcanu, Băişanu, ei asta vor să facă, dar nu vor reuşi, am discutat cu colegii mei şi mi-au spus: suntem mai puţini, dar suntem mai uniţi. Nu-mi face plăcere că avem o pierdere, o hemoragie, dar asta este acum“, a mai spus Tăriceanu.

Dăncilă îi mituieşte, le oferă câte ceva. Domnul Meleşcanu deja şi-a primit arginţii. A împuşcat postul de preşedinte al Senatului. Călin Popescu-Tăriceanu, preşedinte ALDE
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite