ALDE - ca un fum, ca o ţigară...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 2015 un nou partid apărea pe scena politică din România. Şi-a ales un nume cu rezonanţă europeană, menit să alunge urme de îndoială în privinţa orientării sale proeuropene. S-a hotărât să se numească ALDE.

Provenea din fuziunea Partidului Liberal Reformator, creat cu vreo câţiva ani înainte de neobositul inventator politic Călin Popescu- Tăriceanu, nemulţumit de desfiinţarea USL, dar şi de faptul că vechii liberali începuseră să cocheteze cu democraţii, adică tocmai cu aceia care îl susţinuseră până la zeificare pe vechiul lui adversar Traian Băsescu, şi Partidul Conservator. Partiduleţul-televizor care, sub conducerea tânărului Daniel Constantin numit în funcţie de însuşi fondatorul formaţiunii, ex-generalul de Securitate, iar acum mare mogul media Dan Voiculescu, ieşise din lesa celui căruia îi plăcea să i se gâdile în mod plăcut urechea cerându-le lefegiilor săi de la Antene să nu uite să ni-l prezinte drept profesor.

Fireşte, la vremea respectivă nu putea să nu amuze însoţirea, cum altfel decât cu acte în regulă?, dintre liberalii care îşi spuneau şi reformatori şi auto-intitulaţii conservatori. Dar ce nu face politicianul român ca să îşi sporească zestrea? Se însoţeşte chiar şi cu Dracul. Cum-necum,  nou-apărutul ALDE a reuşit să intre în Parlament la alegerile din decembrie 2016, muşcând din ceea ce ar fi putut a fi al PNL-ului dacă acesta nu ar fi avut parte de neinspirata conducere a d-nei Alina Gorghiu făcută preşedintă din voinţa şi ordinul d-lui Klaus Iohannis. Apoi, asociindu-se cu PSD, a izbutit să intre şi la guvernare.O guvernare în cursul căreia dl. Călin Popescu-Tăriceanu care, între timp, câştigase şi lupta pentru putere cu mult mai puţin experimentatul Daniel Constantin, a funcţionat, în principal, drept goarnă anti-europeană. Adesea mai puternică şi dizarmonică, dacă nu cumva chiar mai odioasă decât aceea reprezentată de azi puşcăriaşul Liviu Nicolae Dragnea.

Pe 26 mai 2019 atât PSD cât şi ALDE aveau să cunoască gustul amar al dezastrului politic. Social-democraţii au înregistrat un scor modest, mult sub aşteptări la alegerile euro-parlamentare, în vreme ce partidul d-lui Tăriceanu nu avea să mai prindă nici măcar un loc pentru avionul spre Bruxelles şi Strasbourg. A doua zi au urmat condamnarea şi arestarea lui Dragnea, iar mai apoi preluarea deplină a puterii atât în partid cât şi în guvern de doamna Viorica Vasilica Dăncilă.

În pofida faptului că nici cei mai proşti, mai naivi analişti şi comentatori politici nu creditau defel posibilitatea ca dl. Tăriceanu să fie candidatul comun la prezidenţiale al PSD şi ALDE, aşa cum îl amăgise pe fostul manechin de la APACA dl. Dragnea, acesta s-a legat de promisiune aşa cum se leagă un amărât de candidat la înecare de cel mai firav fir de paie. Aşa după cum a povestit el însuşi luni seara în apariţia de la Realitatea tv, dl. Tăriceanu a dat  rapid fuguţa la noua şefă, d-na V.V. Dăncilă, în vederea reînnoirii jurămintelor. Aceasta mai întâi l-a ameţit, apoi a trecut cinic la dezvrăjeală dându-şi ea însăşi arama pe  faţă. Scoţându-şi la iveală incredibilele vise de mărire şi gustul pentru puterea absolută. Singura de natură să îi asigure supravieţuirea politică, supravieţuire care, în cazul doamnei Dăncilă, înseamnă totul sau nimic.

Pe 26 august, dl. Călin Popescu-Tăriceanu a decis ieşirea ALDE de la guvernare. Manipulat de dl. Victor Viorel Ponta care a ştiut cum să îi potenţeze şi alimenteze pornirile resentimentare. Dl. Tăriceanu şi grupul său de acoliţi, altminteri puţini la număr, Vosganian, Chiţoiu, Nicolai, au plănuit să tragă preşul de sub picioarele doamnei Dăncilă. Au inventat de abia apoi tot felul de pretexte, unele infantile de-a dreptul, spre  a-şi justifica gestul. Pentru moment încă nu putem fi siguri dacă operaţiunea lor a reuşit. Preşul e ponosit, dar încă e utilizabil. Aceasta în vreme ce dl. Tăriceanu, dar şi ALDE au pierdut aproape tot ceea ce puteau pierde. Funcţii, nume, grupuri parlamentare, acel minimum de importanţă. Reprezintă doar un amărât de tender oricând detaşabil de la locomotivele Ponta şi Pro România.

Nu e exclus ca foarte curând dl. Tăriceanu să piardă tot partidul. Deşi cum ALDE a fost ceea ce se cheamă un partid de lider, mult mai plauzibilă mi se pare ipoteza ca întregul ALDE să se evaporeze. Să dispară. Ca un fum, ca o ţigară....

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite