Al doilea start pentru România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episodul scandalos al citării la Secţia de Investigare a infracţiunilor în Justiţie în calitate de suspect a Laurei Codruţa Kovesi marchează trecerea luptei politice interne la un nivel incompatibil cu democraţia şi statul de drept.

În acest moment, instituţiile statului român sunt instrumentalizate împotriva propriilor cetăţeni. Guvernul actual nu se mulţumeşte numai cu îndepărtarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, ci acţionează premeditat pentru anularea şanselor acesteia de a obţine o funcţie europeană prin forţe proprii. Din acest episod grav înţelegem că fiecare dintre noi devine o potenţială victimă a statului şi că primii vizaţi sunt cei mai buni dintre noi, cei care se ridică prin merite proprii. 

Când am ales să mă implic în politică acum trei ani, am fost mânată în primul rând de convingerea că lumea, Europa şi România se află într-un proces de transformare radicală. Credeam, în plus, că rezultatul necunoscut al acestui proces va contura lumea secolului XXI. 

Am vrut să fiu parte activă a acestui proces în România, unde semne de schimbare erau tot mai frecvente şi mai puternice si unde „totul este de făcut”. Atunci, ca şi acum, credeam că România şi generaţia noastră au instrumentele necesare pentru a percepe acest moment de cotitură. Noi suntem cei care am mai experimentat trecerea dintr-o lume în alta, odată cu căderea comunismului şi sfârşitul Războiului Rece. Tot noi suntem cei care am experimentat pe pielea noastră timp de 30 de ani ce înseamnă să ratezi un moment istoric, lăsându-ne destinele pe seama unor oameni politici care erau urmaşii sistemului anterior şi care au continuat să acţioneze în acelaşi spirit depăşit şi păgubos.

În prezent, pericolul a devenit mult mai mare decât l-am imaginat acum trei ani. Intern, ne confruntăm cu un sistem de partide corupt şi depăşit, care nu doar sufocă vitalitatea societăţii, ci mai nou acaparează statul, schimbând discreţionar regulile democratice. Extern, la nivelul întregii Europe, ne confruntăm cu o creştere a populismului şi a euroscepticismului care riscă să ducă la prăbuşirea proiectului european.

Cum putem construi sub acest dublu asediu? Cum putem să apărăm ceea ce am obţinut cu atâta efort? Ce trebuie făcut ca noi, românii, să nu ratăm a doua oară în 30 de ani?

Eu cred că acum este vital să ne implicăm în politică. Ba, mai mult, am credinţa că, dacă un număr suficient de mare dintre noi a învăţat lecţia ultimilor 30 de ani, suntem cel mai în măsură să înţelegem momentul şi să acţionăm pentru un rezultat fericit. Noi am ratat startul după căderea Uniunii Sovietice şi sfârşitul Războiului Rece. Dar poate tot noi vom fi mai pregătiţi azi să sesizăm cât este de important să ne mobilizăm pentru România şi Europa. Primul moment important vor fi alegerile europene din luna mai, care vor da tonul confruntării între forţele pro şi antieuropene din ţară şi din Europa. Apărând Europa, apărăm România, şi invers. De aceea, este necesar să ne solidarizăm cu toţi cei care sunt ameninţaţi de forţele politice care au confiscat statul român şi pun în pericol democraţia şi statul de drept, precum şi cu cei care apără valorile europene. Să fim solidari, deci, cu oameni precum Laura Codruţa Kovesi, în ţară şi în Europa.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite