AID: Susţinem ca utilizatorii de cartele telefonice prepay să-şi declare datele personale. Contribuie la reducerea infracţionalităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul este la un pas de a deveni lege FOTO Arhiva Adevărul
Proiectul este la un pas de a deveni lege FOTO Arhiva Adevărul

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei susţine proiectul de lege prin care utilizatorii de cartele telefonice prepay sunt obligaţi să îşi declare datele personale la momentul achiziţionării cartelei. În prezent, acest act normativ a intrat în procedură de urgenţă în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

„Această iniţiativă legislativă îşi află justificarea în faptul că, în prezent, piaţa telefoniei mobile din România este dominată de cartele de tip prepay (67% din numărul total de utilizatori ai serviciilor de comunicaţii mobile), dar mai ales în faptul că cea mai mare parte a infracţiunilor de tip şantaj, ameninţări, terorism, corupţie, trafic de influenţă etc., comise pe teritoriul României, sunt realizate prin utilizarea de astfel de cartele prepay“, se arată într-un comunicat AID.

Având în vedere aceste aspecte, Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei a solicitat Camerei Deputaţilor adoptarea acestui proiect de lege, extrem de important pentru reducerea unor infracţiuni deosebit de grave, precum sunt cele menţionate mai sus.

„Considerăm că este de datoria fiecărui parlamentar să susţină şi să voteze această iniţiativă legislativă, care poate contribui în mod semnificativ la reducerea infracţionalităţii. De asemenea, o astfel de iniţiativă vine să sprijine eforturile instituţiilor de aplicare a legii în demersurile de identificare a persoanelor care folosesc cartele prepay pentru comiterea de infracţiuni, putând conduce la scăderea numărului acestor infracţiuni“, mai arată sursa citată.

Impactul negati al înregistrării SIM-urilor prepay

Studiul GSMA identifică mai multe elemente negative ale înregistrării utilizatorilor de prepay.

În primul rând, mulţi clienţi au rămas fără conexiune pentru că nu şi-au oferit datele la timp. Mulţi oameni din zonele defavorizate se bazează pe cartele preplătite pentru a comunica. Dacă nu au auzit de aceste măsuri, ei rămân fără capacitatea de a comunica.

De asemenea, în multe ţări clienţii puteau să cumpere cartele doar de la sediul operatorilor sau alte magazine. Distribuţia SIM-urilor nu a mai fost atât de mare ca acum şi măsura a restricţionat capacitatea oamenilor de a-şi cumpăra cartele.

Mai important decât atât, a apărut o piaţă neagră a cartelelor SIM. Infractorii au folosit în multe ţări cartele SIM neînregistrate, cumpărate din ţări care nu au reglementări. În Mexic, aceste cartele se numesc “cartele pirat”.

Pentru operatori, creşte responsabilitatea faţă de datele clienţilor. În unele ţări nu au fost luate măsuri pentru ca acestea să fie protejate. În legea românească, operatorii au obligativitatea de a reţine datele timp de şase luni. Dar operatorii de la nivel mondial au avut dificultăţi şi în a-şi antrena oamenii.

Impactul pozitiv al înregistrării

Dar există şi elemente pozitive, potrivit studiului GSMA. În primul rând, accesul mai uşor la servicii de eguvernare. Astfel, utilizatorii pot să-şi verifice identitatea folosind doar telefonul mobil. În Egipt s-a introdus un sistem de vot mobil care era uşor de folosit.

Un alt impact pozitiv îl reprezintă implicarea populaţiei în servicii de m-commerce. În Finlanda înregistrarea nu este obligatorie, dar TeliaSonera, DNA şi Elisa oferă această posibilitate pentru a accesa servicii de la terţi, inclusiv retaileri, bănci şi Guvern. În plus, în Finlanda există şi semnături mobile, iar acestea sunt acceptate indiferent de operator.

Citeşte şi:

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite