AEP cere introducerea votului prin corespondenţă până la alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diaspora a stat la cozi imense pentru a vota
Diaspora a stat la cozi imense pentru a vota

Autoritatea Electorală Permanentă propune crearea unui grup interinstituţional care să găsească soluţii privind introducerea votului electronic prin corespondenţă până la alegerile prezidenţiale din acest an.

Reprezentanţi ai AEP s-au întâlnit, miercuri, cu responsabili ai Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Centrului Naţional Cyberint (CNC) şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). 

Constantin-Florin Mituleţu-Buică, preşedintele AEP, a propus la o întâlnire iniţierea, în cel mai scurt timp posibil, a unui grup de lucru interinstituţional care să vizeze identificarea soluţiilor de eficientizare a proceselor electorale, în vederea introducerii votului electronic prin corespondenţă până la alegerile prezidenţiale din acest an şi a eliminării din secţiile de votare a listelor electorale tipărite.

Discuţiile s-au axat pe concluziile modului în care s-au desfăşurat procesele electorale de duminică.

“Preşedintele AEP a informat cu privire la numărul solicitărilor telefonice şi electronice din ziua alegerilor şi la modul eficient în care au fost comunicate informaţiile solicitate. Totodată, a făcut referire la funcţionarea în parametri normali a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal în ziua votării. Directorul general al Direcţiei generale sistemul informaţional electoral naţional a subliniat că nu s-au înregistrat evenimente semnificative care să afecteze infrastructura informaţională şi a reiterat faptul că repartizarea mandatelor va fi efectuată după colectarea datelor finale de pe o staţie-computer securizată şi certificată de CERT-RO”, se arată în comunicat.

În perspectiva alegerilor prezidenţiale, Iohannis a anunţat că va înfiinţa la Cotroceni o comisie mixtă, unde va invita reprezentanţi ai tuturor instituţiilor cu atribuţii în organizarea alegerilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite