AEP: Peste 55.600 de oameni, suspecți de vot multiplu la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vot referendum 2012
Vot referendum 2012

Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat verificarea listelor electorale de la referendum și a transmis rezultatele la PICCJ. Din verificările efectuate pe listele permanente și suplimentare, a fost identificat un număr de 55.660 de cazuri, respectiv CNP-uri au fost găsite atât pe listele permanente, cât și pe cele suplimentare.

Potrivit AEP, au fost identificate 118.881 de înregistrări afectate, care prezintă între una și 18 corespondențe între listele permanente și cele suplimentare.

Cei 55.660 de oameni au apar fie și pe listele permanente și pe cele suplimentare, fie pe mai multe liste suplimentare, a precizat Marian Muhuleț, vicepreședinte AEP, pentru Antena 3.

Din cele 55.660 de cazuri de înregistrări multiple, 1.082 de înregistrări au avut CNP-uri invalide, mai anunță AEP. Autoritatea înțelege prin ”CNP invalid” fie un cod numeric personal definit incorect (mai multe sau mai puțin cifre decât lungimea normală de 13 cifre), fie unul care nu a putut fi validat, adică nu există. Cele peste 1.000 de CNP-uri invalide au descoperite după verificarea încrucișată cu seria și numărul din buletin.

”Printre situaţiile observate pe listele suplimentare se regăsesc un număr de 3.685 de înregistrări având semnătura lipsă şi un număr de 883 de înregistrări având rândurile tăiate”, se arată în comunicatul instituției. AEP a catalogat lipsa semnăturii drept un potențial vot multiplu ”prin simpla prezenţă a datelor cu caracter personal pe liste suplimentare, cumulate cu prezenţa semnăturilor aferente pe listele permanente de domiciliu”.

Pe listele permanente se regăsesc 210 semnături care au rândurile tăiate, iar pentru 8.131 de înregistrări nu s-a putut stabili cu exactitate existenţa semnăturilor în câmpul aferent şi un număr de 1.503 înregistrări având menţiunea „VUS/VUM/VUV ” pentru care nu s-a putut stabili cu exactitate lipsa semnăturii.

”Printre situaţiile observate pe rezultatul global se regăsesc un numar de 47.386 de înregistrări având CNP-ul invalid pe listele suplimentare (cheia unică de control nu s-a putut valida sau lungimea CNP-ului era diferită de 13) şi un număr de 90.457 înregistrări pe listele permanente având menţiunea „VUM/VUS/VUV’’ care au corespondenţa în listele suplimentare în număr de 83112 înregistrări”, se mai arată în comunicatul AEP.

Rezultatul global al culegerilor de date a fost popularea bazei de date cu 18.253.788 înregistrări preluate de pe listele permanente şi 1.340.631 înregistrări preluate de pe listele suplimentare din care a rezultat un număr de 8.491.126 semnături.

Citește și:

Parchetul General încurcă cercetările AEP privind votul multiplu

Nouă ONG-uri cer AEP să facă publice listele de la referendum

A fost cumpărat softul pentru depistarea votului multiplu de la referendum

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite