AEP: 5.481 români din străinătate au cerut înscrierea în Registrul Electoral pentru alegerile parlamentare

AEP: 5.481 români din străinătate au cerut înscrierea în Registrul Electoral pentru alegerile parlamentare

FOTO Arhiva Adevărul

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, luni, că au fost validate 5.481 cereri de înscriere în Registrul Electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, cu 865 de cereri în plus faţă de situaţia prezentată săptămâna trecută.

Dintre cei 5.481 alegători care au cerut înscrierea, 4.286 menţionează opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 1.195  pentru votul în secţiile de votare.

Pentru votul prin corespondenţă cele mai multe cereri au venit din Spania - 2045, Italia - 953, Franţa - 186, Germania - 170, Belgia - 117 şi Marea Britanie - 131.

Pentru amenajarea de secţii de votare în localitatea de domiciliu sau reşedinţă cele mai multe solicitări provin din Spania - 467, Republica Moldova - 361, Italia - 137, Portugalia - 24, Grecia - 34, Belgia şi Franţa - câte 26.

Amenajarea la cerere a unei secţii, pe lângă cele din ambasade, consulate şi filialele Institutului Cultural Român, este posibilă doar dacă se primesc cel puţin 100 de cereri din aceeaşi localitate.

”AEP face apel la cetăţenii români din afara graniţelor ţării să se adreseze misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă sau la o secţie de votare din apropierea locuinţei. De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în afara ţării”, transmite Autoritatea.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, pe 1 august, că 4.616 cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate s-au înscris în Registrul Electoral.

Prim-ministrul Dacian Cioloş a anunţat, recent, că Legea alegerilor parlamentare va fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă, iar proiectul va fi pus în dezbatere publică până la mijlocul lunii august. Proiectul va avea prevederi noi legate de modul în care vor putea vota românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

”Cu toate eforturile care au fost făcute, în momentul de faţă, undeva peste 3500 de români din străinătate s-au înscris în registrul electoral pentru diferite motive care nu ţin doar de faptul că n-au avut cunoştinţă de această posibiltate. Ţinând cont de aceste lucruri, dar şi de constatarea că legea are câteva deficienţe pentru că nu ia în calcul ce se întâmplă dacă numărul de cetăţeni înscrişi în registrul electoral este este foarte mic, deci în ce fel punem în aplicare aceste facilităţi pentru ca asta am înţeles că era obiectivul acestei legi, de a crea facilităţi noi pentru votul românilor din străinătate”, a afirmat Cioloş, adăugând că aşa cum sunt formulate lucrurile în momentul de faţă, cu acet număr foarte mic înscris în registrul electoral riscăm să existe ”chiar restricţii mai mari decât în anii trecuţi pentru votul din străinătate.

Premierul i-a cerut ministrului delegat pentru relaţii cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, în coordonare cu ministerul de Externe, cu Cancelaria prim-ministrului şi cu Autoritatea Electorală Permanentă să se gândească la un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care să fie clarificate aceste lucruri şi să fie precizate mai bine condiţiile prin care se poate vota în străinătate, păstrând ”spiritul legii, aşa cum a fost decisă de Parlament”.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările