Adrian Papahagi - eşecul intelectualului intrat în politică: „Nu voi mai reveni în politică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Papahagi FOTO Arhiva Adevărul
Adrian Papahagi FOTO Arhiva Adevărul

Adrian Papahagi a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că se retrage din M10, fără să mai aibă intenţia de a reveni în viaţa politică. Cunoscut ca unul dintre intelectualii lui Băsescu pe vremea când era în PDL, Papahagi l-a urmat pe fostul preşedinte în PMP, de unde a demisionat după bătălia pierdută în faţa Elenei Udrea. Ulterior, Papahagi a anunţat că se retrage din viaţa politică, dar a revenit în M10.

„Am părăsit politica, asumându-mi o serie de eşecuri. Nu voi mai reveni în politică, fiindcă adevărata mea vocaţie este de universitar, nu de militant. Mă exprim deci ca fondator al M10, in illo tempore. Cred că M10 trebuie să organizeze cât de curând primul său congres şi să-şi aleagă o nouă conducere. Tinerii care au făcut pentru prima dată politică în anul de când există M10 au nevoie de un nou suflu. Nu-şi pot permite să îngroape un an de muncă, speranţe şi entuziasm“, a explicat Adrian Papahagi.

Membru-fondator al M10, Papahagi nu oferă prea multe şanse partidului nici la alegerile parlamentare din toamnă. „M10 nu are timp să devină relevant până la alegerile generale din toamnă, şi nici resursele să reziste patru ani în afara parlamentului. M10 trebuie să intre în alianţă, sau chiar să fuzioneze cu alte forţe politice noi, astfel că împreună să creeze un pol reformist capabil să se opună sistemului PNL-PSD + sateliţii şi derivaţii acestora, adică vechii clase politice corupte“, a mai arătat Papahagi.

Trei partide - trei eşecuri

Adrian Papahagi este un exemplu viu al intelectualului care eşuează în politica românească. Filolog şi esist român, Adrian Papahagi a urmat cursurile Universităţii Sorbona. A fost consilierul lui Theodor Baconschi, în timp ce acesta era ministru de Externe, şi a făcut parte din grupul „reformiştilor“, denumit şi grupul intelectuailor lui Băsescu. A fost un susţinător ferm al lui Traian Băsăscu la referendumul de suspendare din 2012.

A candidat din partea ARD la alegerile parlamentare din 2012, dar fără succes. L-a urmat pe Traian Băsescu în PMP, partid al cărui membru-fondator este. În iarna anului 2014, Papaghi anunţă că demisionează din PMP, ca urmare a înscrierii deputatului Marin Anton, şi că se va dedica universităţii. La doar câteva luni, decide să se reîntoarcă în rândurile PMP pentru că nu mai „poate sta pe margine“ şi anunţă că va candida la preşedinţia partidului împotriva Elenei Udrea şi a lui Daniel Funeriu.


În timpul Congresului, Papahagi anunţă că se retrage din cursă în favoarea lui Funeriu. Cu toate astea, Elena Udrea este aleasă preşedintele partidului, rezultat ce îl face să spună „Adio, PMP!“. Papahagi stă doar o scurtă perioadă în afara ringului politic pentru că decide să o urmeze pe Monica Macovei în M10. În urma rezultatului slab obţinut de partid la aleegrile locale, Papahagi demisionează din M10.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite