Năstase: “Nu Băsescu e adversarul. Bătălia trebuie dusă împotriva instituţiilor pe care le foloseşte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Adrian Năstase susţine că adversarul actual al USL nu este preşedintele Traian Băsescu, adăugând că suspendarea sa nu este o alternativă, deoarece ar duce la un blocaj.

Fostul premier Adrian Năstase a discutat, la Antena 3, despre pactul de coabitare dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, dar şi despre marile proiecte ale USL. 

În opinia lui Năstase, nu se mai poate vorbi despre suspendarea şefului statului, dar liderii USL trebuie să lupte împotriva instituţiilor precum DNA. 

Totodată, Adrian Năstase crede că, astfel, oamenii politici cu experienţă sunt îndepărtaţi şi se doreşte accederea la putere a celor mai tineri. 

Despre Traian Băsescu: 

Aş dori o abordare mai dinamică, nu neapărat împotriva lui Traian Băsescu. Nu cred că adversarul actual, chiar dacă el încearcă să preia identitatea de opoziţie, este Băsescu. Bătălia trebuie dusă împotriva instituţiilor care încarnează regimul Băsescu, pe care le foloseşte. 

Discuţia care are loc în continuare la nivelul liderilor USL, PSD începe să producă efecte. Intrarea într-o bătălie de rutină nu poate să ducă la rezultate foarte bune. 

Eu cred că este important să înţelegem că soluţia radicală - o nouă suspendare - ar bloca actul de guvernare. 

Mi s-a părut ciudat că preşedintele a ieşit şi a făcut o conferinţă de presă pe tema şomajului fără să aibă un mesaj cu adevărat consistent, în condiţiile în care aceste chestiuni reprezintă resortul esenţial al premierului. Trebuia să îi trimită o scrisoare premierului. 

Poate că suntem într-o fază mai apropiată de modelul american, în care avem creştere economică dublată de creşterea şomajului, în ideea că are loc o evoluţie în spaţiul industrial care duce la eliberarea forţei de muncă. 

Despre activitatea USL

Au fost, practic, amânate două dintre obiectivele majore ale acestui an: revizuirea Constituţiei, pentru că CCR a decis că trebuie să aibă loc referendumul doar anul viitor şi regionalizarea. Guvernul şi coaliţia au decis să depăşească acest blocaj mergând pe modificarea unei legi. 

Soluţia este utilizarea forţei din Parlament. O bătălie exclusivă la nivel de Executiv nu poate da rezultatele aşteptate. 

O schimbare a preşedintelui nu duce neapărat la schimbarea  şefilor anumitor instituţii. Sper că unii dintre ei îşi vor schimba conduita. Există totdeauna o anumită doză de oportunism în instituţiile româneşti. Am o listă, într-un fel, de oameni antipatici, dar nu amestesc sentimentele mele cu raţiunea de stat.

Este un sistem care nu permite o construcţie. În momentul în care pui un candidat de ministru, îl ia imediat. Ajungem la un moment în care cei mai mulţi oameni fug de zona politică şi rămân cei cu mai puţină experienţă. 

Despre retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes: 

Problema principală nu e retragerea decoraţiei.  Tokes vorbeşte de ani de zile despre drepturile pentru minorităţi şi cred că aceste compromisuri conjuncturale făcute pentru a obţine voturi se răzbună. Astăzi se împlinesc 73 de ani de la Dictatul de la  Viena, să ne gândim la aceste lucruri. 

Despre PDL:

Eu cred că este evident că PDL are o problemă esenţială. Traian Băsescu atacă PDL, dar încearcă să îl recâştige prin eliminarea unor lideri.

Eu nu cred în formula Mişcării Populare, dar probabil că una dintre problemele esenţiale în România este lipsa unei opoziţii consistente. 

Despre DNA

Când vorbeam despre aceste chestiuni în urmă cu şase-şapte ani, mulţi îmi spuneau să merg în Justiţie, să îmi dovedesc nevinovăţia. Le spuneam atunci că se deschide o cutie a Pandorei, în care DNA atacă adversari politici. În perioada aceea, eu eram singura ţintă a DNA, pe urmă şi-a diversificat ţintele. Ideea esenţială este de a gândi o justiţie care să fie credibilă. Justiţia, totuşi, nu a evoluat cum poate se aşteptau unii. Când spun justiţie, mă refer şi la procurori şi la instanţe. Sunt lucruri bune care s-au făcut, dar sunt şi foarte multe lucruri care trebuie realizate.

Despre conflictul din Siria:

Sunt două lucruri diferite: una este calificarea regimului - şi Victor Ponta a spus clar cum trebuie să judecăm un regim în care cetăţenii sunt atacaţi, dar este clar că un astfel de regim, în mod corect, trebuie considerat criminal, în sensul judecăţii pentru actele de genocid. În ce priveşte discuţia în legătură cu o intervenţie în Siria, lucrurile sunt mult mai complicate. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite