Năstase, despre o posibilă susţinere a PSD pentru Guvernul Ciucă: „În realitate, partidul face blat cu cetăţenii României”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase FOTO: Facebook
Adrian Năstase FOTO: Facebook

Adrian Năstase, fost preşedinte al PSD, susţine că social-democraţii au de făcut o alegere dificilă în ceea ce priveşte o eventuală susţinere a Guvernului Ciucă, menţionând că o astfel de decizie ar fi în interesul României. Năstase este de părere că preşedintele Iohannis trebuie să apeleze la PSD pentru „a asigura stabilitatea în ţară”.

„Sunt prea multe crize de gestionat acum, din cauza lui Iohannis şi a «guvernului său». (...) PeeSeeDee ar putea să rămână spectator până la viitoarele alegeri, contând pe câştigarea acestora. Preţul ar fi însă uriaş. Pe lipsa de guvernare, cu împrumuturi tot mai mari pentru a petici bugetul, pe fond de sărăcie generalizată determinată de criză energetică şi devalorizarea monedei, riscul unor mişcări de stradă violente ne-ar duce înapoi la anii ’90. (…)”, a scris Adrian Năstase, fost prim-ministru al ţării, pe blogul său.

Fostul demnitar PSD susţine că deşi „Iohannis este de vină că s-a ajuns aici”, suspendarea preşedintelui nu este un scenariu de luat în calcul. „Sigur că Iohannis este de vină că s-a ajuns aici. Mulţi ar vrea să-l pedepsească, suspendându-l. Ceea ce ar fi corect. Din păcate, pedepsindu-l pe el, ne pedepsim şi pe noi. Prelungirea crizei politice riscă să ne ducă la un punct de no return. Şi atunci?”, a afirmat fostul premier.

În opinia lui Adrian Năstase, şeful statului trebuie să apeleze la PSD în acest moment pentru „a asigura stabilitatea în ţară, ştiind că PSD nu va participa niciodată la o strategie care să ducă la destabilizarea ţării”, deşi, spune acesta, partidul va face un sacrificiu în acest caz.

„Va fi un sacrificiu pentru partid (PSD n.r.) care va fi acuzat că face blat cu Iohannis. În realitate PSD «face blat» cu cetăţenii României, într-un moment de grea cumpănă. Iohannis a înţeles că dacă ar fi insistat cu nominalizarea lui Cîţu, ar fi urmat, cu orice preţ, suspendarea sa. (...) Probabil că a realizat şi că este nevoie de o formulă de candidat semi-politic, apropiindu-se de varianta guvernului de specialişti propusă de PSD pentru următoarele luni. Vom vedea dacă Nicolae Ciucă a înţeles mesajul”, a mai afirmat Năstase.

Nu în ultimul rând, Năstase vorbeşte despre posibilitatea ca parlamentarii social-democraţi să voteze Guvernul Ciucă. „După învestirea guvernului Ciucă – pe care parlamentarii PSD probabil că o vor sprijini (într-un fel este şi un fel de datorie morală pentru votul PNL la învestirea guvernului PSD/Năstase din 2000), în parlament viaţa va fi complicată pentru guvern, putându-se forma majorităţi ad-hoc. Totuşi există o bună şansă ca unele proiecte ale PSD să poată fi asumate şi de guvern”, a explicat fostul premier. 

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat, joi, pentru funcţia de prim-ministru al ţării pe Nicolae Ciucă. Decizia vine după o serie de consultări cu partidele politice, la Palatul Cotroceni. Ciucă a fost propus de liberali şi, de altfel, a fost singura propunere care i-a fost pusă pe masă lui Iohannis. 

Citeşte şi: Cine este Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcţia de premier

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite