Adrian Gurzău nu poate fi reţinut, dar poate fi arestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Adrian Gurzău. FOTO Arhivă Adevărul
Deputatul Adrian Gurzău. FOTO Arhivă Adevărul

Proiectul de hotărâre de încuviinţare a cererii DNA de reţinere a deputatului Adrian Gurzău nu a trecut la votul din Camera Deputaţilor, dintre cele 266 de voturi valabil exprimate, 136 fiind pentru încuviinţare, 130 contra. Pe de altă parte, Gurzău poate fi arestat după ce solicitarea DNA privind acest lucru a fost susţinută prin vot de 124 de parlamentari dintr-un total de 238 de aleşi.

UPDATE Deputatul Adrian Gurzău au încuviinţat solicitarea DNA privind arestarea parlamentarului după ce 124 de deputaţi au votat „pentru“, iar 114 „împotrivă“. 238 de deputaţi şi-au înregistrat prezenţa. 

UPDATE Adrian Gurzău nu poate fi reţinut, după ce nu a fost întrunit un număr suficient de voturi „pentru“ încuviinţare. În condiţiile în care şi-au anunţat prezenţa 278 de deputaţi, erau necesare 140 de voturi „pentru“ încuvinnţare, însă au fost doar 136 „pentru“ şi 130 „împotrivă. 

UPDATE Adrian Gurzău: Am trei copii minori, cel mic are un an şi jumătate, doi părinţi pensionari şi vă cer un vot de respingere a cererii de  reţinere şi arestare pentru că nu reprezint un pericol public. Doresc înfăptuirea justiţiei, vă solicit acest vot pentru că dosarul meu în momentul de faţă e în faza în care s-au audiat  martorii. Practic printr-un vot pentru reţinere şi arestare nu aş putea să mă apăr şi să administrez probe în favoarea mea. În momentul de faţă nu văd că un vot pentru arestarea mea să poată să înfăptuiască apărarea de care am nevoie ca orice alt om. Întodeauna în calitatea mea de parlamentar am fost pentru susţinerea justiţiei. Am votat întodeauna pentru ceea ce înseamnă urmărire penală, dar  niciodată n-am votat pentru reţinere şi arestare”, a spus Gurzău.

Comisia juridică a avizat favorabil luni cererea în cazul lui Gurzău. "Cu privire la reţinere au votat 22 de colegi, 16 au fost pentru, 5 împotrivă şi o abţinere. La arestare — 16 au votat da, 3 împotrivă şi 3 abţineri", a declarat vicepreşedintele Comisiei juridice Ciprian Nica.

Luni, la ieşirea de la şedinţa Comisiei juridice, Adrian Gurzău a declarat că prin votul colegilor nu se poate împiedica actul de justiţie. „Există în momentul de faţă un dosar pe rolul instanţei. Prin votul colegilor nu se poate împiedica actul de justiţie", a spus Gurzău, întrebat la ce se aşteaptă de la votul deputaţilor de marţi din plen.

Pe 27 septembrie, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) cererea şi referatul pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Adrian Gurzău, acuzat de trafic de influenţă în dosarul Carpatica Asig. Potrivit DNA, în dosar există date şi probe din care rezultă că deputatul Gurzău ar fi comis fapte de corupţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite