Un orfan originar din România vrea reluarea adopţiilor internaţionale. Scrisoarea trimisă Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Povestea tânărului român ar putea fi subiectul unui documentar FOTO Captură de ecran 3News
Povestea tânărului român ar putea fi subiectul unui documentar FOTO Captură de ecran 3News

Alex Kuch, originar din România, a trăit doi ani într-un orfelinat, perioadă în care a fost incapabil să vorbească ori să se deplaseze. Recent, a revenit în România pentru a cere schimbarea regimului adopţiilor internaţionale şi a vorbit în Parlament despre situaţia sa.

Potrivit agenţiei de presă Fairfax, din Noua Zeelandă, Kuch a plecat din România în 1997, la vârsta de doi ani, când a fost adoptat de un cuplu din Germania. Acelaşi material, publicat marţi, precizează că ţara noastră a interzis adopţiile internaţionale din 2004, ca răspuns la presiunile venite din partea Uniunii Europene.

În prezent, Alex vrea modificarea legii privind adopţiile internaţionale, în anumite condiţii, iar exemplul pe care îl invocă este cel personal.

Stabilit în Noua Zeelandă, Alex Kuch arată că i-ar fi fost imposibil, de exemplu, să aibă parte de aceeaşi educaţie într-un  orfelinat din România, iar handicapul său l-ar fi împiedicat să aibă o viaţă normală.

“Îi mulţumesc lui Dumnezeu că a avut alte planuri pentru mine. Şi le sunt recunoscător părinţilor mei, care mi-au oferit dragoste, sprijin şi şansa de a avea succes”, a declarat el, citat de agenţia de ştiri Fairfax.

Scrisoarea pe care Kuch a trimis-o în Parlament la începutul lunii septembrie şi care îi este adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, menţionează că acesta s-a născut în Cluj Napoca, în 1995 şi a fost adoptat, doi ani mai târziu.

“Mama mea naturală s-a despărţit de soţul ei şi a lăsat în urmă trei fii. (...) În primele 22 de luni, am trăit în Cluj. Primele patru săptămâni le-am petrecut în stradă, iar apoi am trăit în orfelinat. Mama nu a putut să mă îngrijească, iar în orfelinat nimănui nu îi păsa de copii”, scrie el.

Pe de altă parte, faptul că a fost adoptat i-a oferit şansa la o viaţă normală, potrivit scrisorii.

“În 2000, părinţii mei l-au adoptat pe Colin. Numele său era Cătălin Vizireanu şi s-a născut pe 22 mai 1998, în Brăila. Şi el avea tot 22 de luni când a fost adoptat. Suntem ca toţi fraţii din lumea asta: ne iubim, ne ajutăm şi avem grijă unul de celălalt, dar putem şi să ne certăm, cum fac alţi fraţi. (...) În 2003, părinţii mei au încercat să adopte două fete din România: Rodica Coman, născută în 2000, în Braşov şi Nicoleta Nasadniuc, născută în 2000, în Suceava. Le-am întâlnit pe amândouă în ianuarie 2004, pentru prima dată. În septembrie, am fost la ziua de naştere a Nicoletei, în Suceava. (...) Prin telefoane şi scrisori, am ţinut legătura cu ambele fete. Cu toate acestea, în ianuarie, respectiv în martie 2006, părinţii mei au primit două scrisori din partea Guvernului României”, se arată în scrisoare.

În continuare, tânărul precizează că părinţii săi adoptivi nu au putut continua demersurile de adopţie în cazul celor două fete, dar au păstrat legătura. Cu toate acestea, el crede că ambele ar fi avut o viaţă diferită dacă erau adoptate.

“Sunt convins că nu aş fi avut toate aceste oportunităţi dacă aş fi crescut într-un orfelinat din România. (...) Cea mai mare dorinţă a mea este ca fiecare copil să aibă ocazia să crească într-o familie iubitoare şi grijulie, să nu sufere din cauza neglijenţei”, scrie Alex Kuch, solicitând totodată revizuirea legislaţiei privind adopţiile internaţionale, în favoarea orfanilor din România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite