Adina Vălean, preşedinta Comisiei de mediu din Parlamentul European: „Pacienţii nu trebuie să sufere în cazul unui Brexit fără acord“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Parlamentul britanic a respins, marţi seara, acordul pentru Brexit (cu 432 de voturi „împotrivă“ şi 202 „pentru“), posibilitatea ca Marea Britane să părăsească UE fără un acord e una dintre variantele tot mai vehiculate. Europarlamentarul Adina Vălean atrage atenţia că un „no-deal Brexit“ are implicaţii grave în domeniul medical şi în activităţile de cercetare, care, cel mai probabil vor fi oprite.

„În calitatea mea de preşedinte al Comisiei de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European, am insistat asupra necesităţii de prevenire a problemelor de aprovizionare cu medicamente produse în Marea Britanie pentru a proteja pacienţii din Uniunea Europeană care le utilizează. Un rol important cred că revine şi statelor membre care beneficiază în piaţa naţională de aceste medicamente şi care trebuie să ia toate măsurile pentru a se asigura că pacienţii nu au de suferit în cazul întreruperii furnizării acestor medicamente“, a declarat Adina Vălean, potrivit unui comunicat de presă remis la adresa redacţiei.

Potrivit comunicatului, Agenţia Europeană a medicamentului a identificat, în prima jumătate a lui 2018, o listă de 108 medicamente (pentru uz uman şi veterinar) care aveau nevoie de relicenţiere la vânzare pe piaţa europeană. Prin cooperarea cu companiile care le produc şi comercializează, lista s-a redus la 39 de medicamente.

Proiectele de cercetare care se deruleză exclusiv în Marea Britanie, oprite
Implicaţiile Brexitului în domeniul medical, mai explică europarlamentarul, se extind şi pentru activităţile de cercetare şi inovare - care sunt realizate adesea în proiecte comune cu statele UE sau finanţate cu fonduri europene-, care vor fi oprite sau vor suferi întârzieri. Prin urmare, soluţiile care pot fi salvatoare pentru pacienţii europeni se vor materializa mai greu. 

„Există proiecte de cercetare, mai ales în domeniul bolilor rare, care se derulează exclusiv în Marea Britanie, cu finanţări europene, care vor fi, cel mai probabil, oprite dacă avem un no deal Brexit, cu implicaţii majore pe termen lung şi scurt. Cei afectaţi sunt, bineînţeles, pacienţii care beneficiază de rezultatele acestor cercetări“, mai spune Vălean.

Adina Vălean este, din ianuarie 2017, preşedinta Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI), devenind astfel primul preşedinte de comisie român din Parlamentul European.

Citiţi Şi:  ce soluţii se vehiculează în Marea Britanie după respingerea acordului Brexit de către parlament

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite