Mihai Răzvan Ungureanu, la Adevărul Live: Lovitura de stat s-a terminat pentru Ponta cu o operaţie la genunchi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Răzvan Ungureanu, prim-vicepreşedinte PNL, a vorbit la Adevărul Live despre prezenţa premierului Victor Ponta la Baku, la o ceremonie la care au participat doar lideri apropiaţi de Vladimir Putin, dar şi despre implicaţiile diplomatice ale acestui gest.

Principalele declaraţii:

Adevărul: Cum vedeţi vizita premierului Victor Ponta la Baku?

Mihai Răzvan Ungureanu: Premierul României, care este urmărit penal, nu mai este interesant, prizabil pentru partenerii obişnuiţi de dialog. Este cam dificil să dai mâna cu un domn care este premier şi în acelaşi timp are o problemă dramatică de justiţie, pentru că acuzele nu sunt banale. Nu a trecut pe roşu şi i s-a suspendat permisul. Asta mă îndreptăţeşte să cred că porţile cancelariilor occidentale sunt în acest moment închise şi la telefoanele premierului României nu prea mai răspunde cineva. Se duce acolo gândindu-se că într-o vecinătate de domni cu autoritate clară şi el se va mai spăla de păcatele sale.

Nu îţi poţi permite să faci gesturi de genul ăsta chiar dacă te încântă ideea să ciocneşti un pahar de şampanie la un eveniment cu mai-marii lumii.

Adevărul: Oare a stat de vorbă cu Putin, de exemplu?

Mihai Răzvan Ungureanu: Am fi aflat dacă s-ar fi întâmplat. Ponta nu este la primul gest de acest fel. La Soci a făcut la fel. Ceea ce este preocupant şi deranjant este că interesul acesta brusc pentru politica externă se face fără o consultare prealabilă cu factorul constituţional responsabil de politica României, preşedintele. Este straniu. Am crezut că ieşim din zona nefericită a două discursuri paralele pe politică externă, a unei continue hârjoneli în relaţiile internaţionale. Aceasta este consecinţa internă, foarte uşor de observat. Ponta a mai făcut gesturi similare: dorinţa de a pleca în Republica Moldova sau la Bruxelles fără să se consulte cu preşedintele.

Adevărul: Implică şi România aceste gesturi?

Mihai Răzvan Ungureanu: Da, nu merge un cetăţean oarecare. El merge îmbrăcat cu haina funcţiei şi se presupune că merge acolo cu un mandat. Nu există demnitar care să meargă în străinătate care să nu aibă un mandat elaborat în cunoştinţă de cauză, cu responsabilii de resort. În cazul acesta, dacă este doar distracţie, hai să sărbătorim, ce bine că s-a nimerit după ce a picat moţiunea de cenzură, dacă e doar acest lucru, este o distracţie foarte scump plătită de România. Te uiţi de la distanţa obiectivă spre România şi vezi un premier care face tot ce doreşte în dispreţul responsabilităţii funcţiei, cu un gen de cinism politic pe care să zicem că aici îl putem înţelege, dar în lumea civilizată nu îl înţelege nimeni.

Adevărul: În acelaşi timp în care era această ceremonie, era o întâlnire a socialiştilor europeni. Era aşteptat acolo Victor Ponta.

Mihai Răzvan Ungureanu: Îmi imaginez că nu era confortabil să dea explicaţii tuturor celor care se întâlneau, mai ales după ce domnul Schulz a început să fie iritat de problemele penale ale domnului Ponta. Raportul Comisiei LIBE va veni curând pe acest caz.

Adevărul: Ce se va întâmpla când totuşi se va întâlni cu liderii europeni? O să-l ocolească?

Mihai Răzvan Ungureanu: Nu îmi dau seama. Curiozitatea umană biruie uneori. Premierul României se ascunde pretinzând că este supus unor presiuni puternice, că adversarii politici vor să dea o lovitură de stat. Interesantă lovitura asta de stat care se termină cu o operaţie la genunchi.

Adevărul: Despre operaţie am aflat de pe Facebook. Nici preşedintele ţării nu ştia.

Mihai Răzvan Ungureanu: Este ciudat. Să-i dorim sănătate, dar este straniu să procedezi în felul acesta. Poate o să vină în ţară şi va spune că totul este un şir nefericit de coincidenţe, însă m-ar bucura să-l văd încercând să se mântuiască în ultimul moment şi să-şi dea demisia.

Adevărul: Operaţia era gândită din timp.

Mihai Răzvan Ungureanu: Cu certitudine este o premeditare. Nu mă ating cu plăcere de subiectul acesta, dar vreau să răspuns la întrebare. Sigur că este o premeditare, nu s-a întâmplat de pe o oră pe alta. Probabil vom avea explicaţii când va veni în ţară şi va da un interviu în faţa unui jurnalist mai prietenos, va spune că a venit mai puternic, mai întărit. E foarte greu să fii premier în România şi să-ţi iubeşti ţara, asta constat, România nu îţi dă linişte, nu îţi dă odihnă.

Adevărul: Fiind totul discutat înainte, inclusiv cu Erdogan, pe care l-a informat că se operează în Turcia, nu era firesc să anunţe? De ce să fi ţinut secret?

Mihai Răzvan Ungureanu: În mod normal, în asemenea cazuri, mai ales pentru demnitarii de vârf, este un buletin medical care se face public, tocmai pentru că urmează o perioadă în care nu îţi poţi îndeplini obligaţiile de serviciu. Nu poţi să îţi exerciţi funcţia în adevăratul sens al cuvântului. Ele atrag după sine nişte mutări interne. M-a surprins de exemplu să constat că în ciuda acestei premeditări, transferul de atribuţii către vicepremierul Oprea s-a făcut cu întârziere ca şi cum totul a fost un mic aranjament de culise. Lucrurile acestea nu sunt corecte, în primul rând faţă de cetăţeni.

Adevărul: La nivel de simbol, soţia ambasadorului Olandei a ales să facă o operaţie ortopedică în România.

Mihai Răzvan Ungureanu: După vizita premierului la DNA, au început să curgă comunicări ale reprezentanţilor diplomatici. Cei mai mulţi au vorbit despre egalitatea în faţa legii. Egalitatea în faţa legii a fost explicată şi într-un al doilea comunicat al Ambasadei SUA la Bucureşti. Nu te ascunde după ceva. Problema este tratamentul diferit pe care îl are şi pe care şi-l asumă premierul în raport cu legea, spre diferenţă de ceea ce se întâmplă în mod obişnuit. Este o situaţie demnă de Orwell. Cu toţii suntem egali în faţa legii, dar premierul este mai egal decât alţii. Ceea ce este din nou surprinzător este felul în care îşi tratează, cu mare cinism, propriul partid, pentru că îl înrobeşte proiectului său personal. Nu mai văd PSD ieşind din această capcană foarte strânsă a fugii de justiţie. PSD se duce către capcana propriei disoluţii. Poate să dea naştere la monştri politici. Care este preţul unei asemenea atitudini? Distrugerea propriului partid?

Adevărul: Distrugerea a început de când a curăţat toţi potenţialii lideri. Aş trece puţin şi la partidul dvs.

Mihai Răzvan Ungureanu: O secundă. Eu mă aşteptam ca partidele mari să aibă un antidot la accesele de personalitate ale şefilor, dar acel antidot nu şi-a mai făcut simţită prezenţa. Mă aşteptam ca Iliescu, a cărui voce încă mai răsună în PSD, să spună apăsat, cu subiect şi predicat: “Domnule premier, procedezi greşit!”. Am dat un exemplu, nu ştiu dacă se va pronunţa vreodată.

Adevărul: A spus ceva ieri, că fiecare ar trebui să dea explicaţii pentru ce face.

Mihai Răzvan Ungureanu: Asemenea gesturi care sunt bizare nu pot fi explicate politic în vreun fel.

Adevărul: Nu există lider în PSD în clipa asta. Nu există oameni care au stat acolo de mult timp, pe forţe proprii, legitimaţi electoral. Este un vid.

Mihai Răzvan Ungureanu: Ceea ce domnul Ponta nu vrea să înţeleagă este că în felul acesta distruge o relaţie instituţională care trebuia să fie eficace: relaţia de dialog dintre Preşedinţie şi Guvern. Preşedintele este pus într-o situaţie cel puţin indecentă. Nu putem să nu îl înţelegem pe domnul Iohannis în supărarea domniei sale. Oricât de diplomatic s-ar exprima, vă pot garanta că preşedintele se uită către premier în acest moment cu nedumerire, ca să o spun cât mai diplomatic cu putinţă. Este de neînţeles. Avem de-a face cu un om care îşi înţelege responsabilităţile cu foarte multă sobrietate, fără emoţie, fără balet politic, cum este şi normal, şi un premier care este precum electronul liber. Se poate întâmpla orice.

Adevărul: În PNL ce se petrece?

Mihai Răzvan Ungureanu: În ce priveşte moţiunea, spuneţi că a fost un eşec. Da, nu a fost votată de un număr suficient de parlamentari, dar era obligatoriu, pentru că s-a construit pe o chestiune aşteptată de românii care au votat în campania prezidenţială şi care au demonstrat că, în Diaspora, dreptul constituţional de a vota nu este respectat.

Adevărul: Din câte ştiţi, au existat negocieri ale conducerii PNL cu Oprea?

Mihai Răzvan Ungureanu: Au existat două gândiri: o gândire a rezultatului cu orice preţ, în sensul negocierilor duse până la limita absolută sau o negociere cenzurată de aspecte de ordin politic şi etic. Negociem, dar nu trecem peste o linie roşie. Folosind expresia plastică a unei voci puternice a politicii româneşti, dacă broasca este foarte mare, să nu te chinui să o înghiţi, că s-ar putea să mori sufocat. Nu există politică cu orice preţ. În mod normal, ar trebui să existe doar politică spre cetăţean.

PNL este un partid mare care are un număr mare de oameni tineri, cu o capacitate dovedită, aşa că speranţe sunt.

Adevărul: Preluarea guvernării în acest moment nu ar pune probleme fuziunii PNL-PDL?

Mihai Răzvan Ungureanu: Nu aş spune aşa ceva. Contează mult modul în care este administrat partidul. Cred că în formula celor doi copreşedinţi, lucrurile sunt puse la punct. E un amestec interesant de rigoare şi delicateţe. Sigur că sunt multe orgolii personale, proiecte individuale, dar sunt fireşti, nu vorbim de o cazarmă, nici de un batalion disciplinar, ci de un partid de oameni care vor binele tuturor celor care sunt parte din naţiunea română. Eram surprins zilele trecute, când am auzit din vocile celor care se aflau şi sunt în continuare la guvernare, că extragerea premierului Ponta din fruntea Guvernului duce la o criză politică. Fals. Noi suntem în criză din acest motiv. Altminteri, când ai problema asta, pentru a evita echivocul legitimităţii, îţi dai demisia.

Criza politică este cea care se întâmplă acum, iar motorul acestei crize este însuşi premierul. Criza politică este aceasta. Nu este cea care s-ar fi instalat dacă premierul ar fi plecat.

Adevărul: O să vedeţi că premierul se va întoarce mai puternic.

Mihai Răzvan Ungureanu: Sigur se întoarce mai stăpân pe picioarele sale, fizic.

Adevărul: Aş vrea să vorbim despre ce se întâmplă în apropierea noastră, nu despre Ucraina, ci despre Grecia. Riscăm să avem tulburări inclusiv pe piaţa noastră, în economia românească.

Mihai Răzvan Ungureanu: Merită, într-adevăr, o discuţie aprofundată. Sunt de câteva zile în alertă şi citesc ce se întâmplă în Grecia şi care sunt reacţiile pieţelor străine faţă de situaţia de acolo. Pe scurt, retragerile de depozite bancare au ajuns la o cotă nemaiîntâlnită, poate doar în anii crizei profunde. Să ajungi ca extragerile să însemne 400 de milioane de euro înseamnă enorm, iar în momentul de faţă aproape o cincime din totalul depozitelor sunt retrase din băncile elene, ceea ce duce la accentuarea prezumţiei de incapacitate de plată. Am văzut ce spun unii analişti, că şansele intrării în incapacitate de plată sunt aproape de 50%. Rezumând tot ce se poate rezuma, economia noastră este o economie profund euroizată, nu dolarizată. Germania este unul dintre partenerii noştri foarte importanţi, ca şi alte state din zona euro. În momentul în care zona euro se află într-o situaţie de genul acesta, tot ce înseamnă economie legată de state din zona euro, suferă. Înţeleg că există, deja încep să îşi facă apariţia gândiri restrictive asupra sumelor pe care le poţi scoate din bancomate, va fi surplus de lichiditate în  piaţă. Lucrurile acestea se văd în piaţă, nouă nu ne va fi mai bine.

Ce ne aşteaptă este un cataclism economic dacă lucrurile nu pot fi rezolvate. Este greu să îţi imaginezi că mai există capacităţi de creditare internaţională care să aibă încredere în Executivul de la Atena. Asta ar trebui să ne arate un lucru: în Grecia, la putere se află un partid extrem care a câştigat oferind răspunsuri simple la întrebări simple. Suntem într-o epocă, în toată Europa, în care populismul agresiv şi naţionalismul de grotă încep din nou să scoată capul, doar că o fac foarte ferm şi cu încredere în sine. Să nu avem senzaţia că România este pe altă planetă. Acolo unde partidele mari nu reuşesc să îşi rezolve problemele, şi aici mă refer la PSD, apar premisele prezenţei extremei de orice natură. Nu neapărat ideologic, dar extremă populistă, puternic confesională şi care ne poate aduce mari probleme.

E unul dintre motivele pentru care gesturile premierului Ponta nu ar trebui să ne dea confort, ci să fie un prilej de reflecţie matură şi, din păcate, amară. Domnul acesta, indiferent cum se simte ca persoană privată, ne face tuturor rău în acest moment.


Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite