Victor Ponta, la Adevărul Live: Cineva care crede că eu duc România spre Rusia dă dovadă de puţină inteligenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC la Preşedinţie, a vorbit, vineri, la Adevărul Live, printre alte subiecte, despre unirea cu Republica Moldova, despre proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc, despre manualele şcolare, despre relaţia cu Rusia, precum şi despre predarea religiei în şcoli.

Principalele declaraţii:

Victor Ponta: Avem un obiectiv care poate părea ambiţios, ca Moldova să fie membră UE până în 2019. Asta am spus la Alba Iulia şi spun în continuare. Faptul că Moscova s-a supărat nu mă împiedică să afirm obiectivul de politică europeană al României. Nu cred că se poate face unirea între România şi Republica Moldova împotriva voinţei uneia dintre ţări, dar unirea în cadrul UE se poate realiza pe termen scurt, în cinci ani de zile.

Dar pe termen lung?

Evident, voi vota pentru, ca cetăţean, dar mai repede de zece ani nu văd realizabilă ideea de unire. Toţi avem aceeaşi direcţie de politică externă: Parteneriatul Strategic cu SUA, UE. E normal ca Moscova să reacţioneze la declaraţiile mele. 

A fost dorinţa dumneavoastră de a genera opinia că nu sunteţi prorus? 

Cineva care crede că eu duc România spre Rusia dă dovadă de puţină inteligenţă. Nu ştiam şi nu anticipam şi nu mă deranjează reacţia Ministerului de Externe rus, dar e o probă a faptului că schimbarea de pragmatism politic se produce. 

Gazoductul l-am făcut într-un an, sprijinul pentru formarea instituţiilor, pentru cultură, schimbarea asta cred că a deranjat filoruşii fie de la Moscova, fie din Moldova, pentru că au înţeles că acţiunile concrete, pragmatice făcute de mine şi domnul Leancă au mai mare impact faţă de ce crede cetăţeanul moldovean. 

Veţi milita pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia? 

Sunt pesimist că în următorii ani relaţiile dintre SUA, Europa şi Rusia se vor îmbunătăţi. România nu poate avea alt fel de politică. O să militez pentru o reţinere în a exagera poziţii unilaterale. E normal să fim mai vocali, dar nu să punem gaz pe foc când nu e cazul. O declaraţie de genul înarmării ucrainenilor stârneşte nemulţumiri la Bruxelles şi bucurie la Moscova.

image

Implicit, sunteţi pentru întărirea parteneriatului cu SUA. 

E cea mai importantă realizare din ultimii ani. În doi ani şi jumătate, ca vicepreşedinte al CSAT, în special în această calitate, vedeţi paralela cu relaţia cu Moldova, am făcut lucruri importante, dar am acest atu, al celor care în doi ani şi jumătate a făcut lucruri. Eu îi cred totdeauna pe cei care fac.

Sunteţi pentru o Uniune în care ţările să renunţe la suveranitatea naţională?

Da. Cred de mult timp în Statele Unite ale Europei. Criza traversată de Europa are o soluţie: mai multă integrare. Dacă mergem pe ideea să  dăm dreptate catalanilor, scoţienilor, finalul acestui drum ar fi rezolvarea Europei. Nu există europeni de rangul unu şi de rangul doi, aici mai avem mult de lucru. 

Aţi fost recent în China. Sunteţi pentru construcţia de autostrăzi şi linii ferate cu ajutorul investitorilor din China? 

China e printre puterile financiare cu lichiditate şi tehnologie. Nu văd un pericol pentru România faptul că încurajăm investiţii mari şi cred că am ajutat mult un jurnalist care voia să accentueze ce greşeală fac şi l-a întrebat pe Însărcinatul cu Afaceri al SUA dacă realizează pericolul. Răspunsul a fost că şi SUA au parteneriat cu China. China nu se uită doar la România, cadrul este China- Europa Centrală şi de Est. 

Mă gândesc la Viktor Orban care a început un parteneriat cu China şi a importat sistemul capitalist fără democraţie. 

Cred că ştiaţi că nimic nu mă deranjează mai tare decât comparaţia cu domnul Orban. Modelul său de guvernare este antitetic cu ceea ce eu susţin. 

Trecem la subiectul cu Ţinutul Secuiesc. Susţineţi acordarea autonomiei? 

Nu. Iniţiatorii ştiu bine că PSD, dar şi alte partide, am văzut poziţia domnului Iohannis, cred că este un moment electoral şi lecţia cu Scoţia a fost bine înţeleasă de toată lumea. 

Uneori tratăm lucrurile lejer. Cred că experienţa Kosovo nu a fost digerată la nivel european. A apărut Crimeea, avem o nouă Transnistrie în Doneţk, deci cred că datoria statului român, un stat modern e de a lucra împreună cu reprezentanţii acestor minorităţi la mai multă descentralizare, mai multă competenţă în ce priveşte viaţa comunităţii, dar nu putem merge pe o pantă care nu ne aduce decât dezbinare.

Aţi văzut proiectul de autonomie?

Nu l-am văzut în detaliu, pentru că nici nu a fost o discuţie asupra proiectului de autonomie. Acum o săptămână am fost la Cosmeni şi am spus că toate localităţile din România beneficiază de investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii locale. Iată contractele!

Sunt de acord cu descentralizarea, mai multă putere pentru aleşii locali. Ştiu că Iohannis spune, pe bună dreptate, că reprezintă o minoritate şi îl votează maghiarii. Sper că nu înţelege să plătească votul. 

Trecem la întrebări pe teme de securitate naţională. Secretariatul General NATO cere mai mulţi bani pentru Apărare. 

La modul serios şi realist, am preluat conducerea Guvernului când bugetul prevedea cel mai mic buget pentru Apărare. Am ajuns la 1,6% din PIB, departe de 2%, doleanţa la nivelul NATO.

Susţin creşterea raţională şi sustenabilă. Oricine spune că în 2015 putem aloca 2,36 din PIB, nu e realist. 

Dincolo de declaraţii, sunt acel şef de Guvern care a semnat contractul de achiziţie pentru avioanele multirol. De asemenea, cred că implicarea noastră şi în Afganistan - am anunţat că suntem dispuşi să sprijinim coaliţia care va lupta împotriva Statului Islamic, deci o implicare pe măsura puterilor noastre, arată că suntem un partener serios. Când cerem securitate, nu ne derobăm de obligaţiile noaster. 

Asta înseamnă baze permanente NATO pe teritoriul ţării noastre?

A fost o decizie comună. 

Şeful SRI ar trebui schimbat?

Nu. Cred că serviciile au parcurs un proces de modernizare. O notă dată de premier e subiectivă, dar când o dau partenerii noştri strategici, lucrurile trebuie luate ca atare. 

L-aţi luat în calcul pe domnul Maior ca prim-ministru? 

Deocamdată, funcţia nu e vacantă. Am văzut că mulţi vor să fie preşedinţi, nimeni nu vrea să fie prim-ministru. În al doilea rând, actualul preşedinte a spus că nu îl interesează ce se întâmplă în Parlament, el pune prim-ministrul. Eu am criticat atitudinea şi răspunsul nu poate fi decât că dacă ajung preşedinte, voi discuta cu coaliţia de guvernare, iar acea persoană care are sprijin parlamentar va fi desemnată. 

Pe Traian Băsescu nu l-aş numi niciodată. Dacă el va câştiga alegerile parlamentare în 2016 cu majoritate absolută, ceea ce ar însemna că e dorinţa poporului, aş demisiona şi preşedintele interimar l-ar numi pe Băsescu. 

O conducere politică trebuie să reprezinte cât mai mult din sectoarele societăţii, nu va fi lider PSD. Sistemul constituţional românesc, sper să îl schimbăm în 2015, dar e construit în aşa fel încât dacă premierul şi preşedintele ţării lucrează împreună, poţi mişca ţara. 

Sper să nu mai avem căsnicii din obligaţie. Azi, dacă vrei să mişti ţara în direcţia bună, premierul şi preşedintele trebuie să lucreze.

Dar domnul Dragnea credeţi că e de acord că nu va fi un lider PSD premier?

Da. E partenerul meu politic din 2010 şi toate deciziile pe care le-am luat, le-am luat împreună. Deocamdată am câştigat toate bătăliile pe care le-am dat împreună. 

Cititorii au întrebări pe teme de Justiţie. Sunteţi de acord cu legea amnistiei pentru anumite fapte de corupţie?Susţineţi ideea ca politicienii să beneficieze de imunitate doar în cazul declaraţiilor politice?

Nu. România trebuie să aibă un sistem european. Cred că o singură ţară UE are imunitate doar pentru declaraţii. La un moment dat, o putere politică poate aresta Opoziţia ca să treacă un vot.

România are un sistem de imunitate parlamentară redus. Discuţia e dusă în mod special către o direcţie care nu are legătură cu asta, se referă la Decizia CCR privitoare la punerea sub acuzare a miniştrilor. 

Credeţi că actualul şef DNA trebuie schimbat?

Nu e normal să mă exprim despre cine trebuie schimbat. Toţi cei care au mandate legale trebuie să le ducă la final. Cred că implicarea preşedintelui şi a ministrului Justiţiei în numirea procurorilor e o opţiune mediabilă. Eu am susţinut că trebuie lăsat la îndemâna CSM. 

În ultima perioadă, DNA face poliţie politică? 

Am făcut afirmaţia referitoare la dosarele politice, cum e cel al Referendumului, o menţin. Sper şi îmi doresc să nu mai trăim într-o ţară în care după referendum se pornesc dosare penale. 

Îl veţi graţia pe Dan Voiculescu?

Dreptul de graţiere individuală e un drept al preşedintelui, prevăzut de Constituţie, pe baza unei proceduri care implică avizul Ministerului Justiţiei. Nu voi uza de acest drept în niciun caz de infracţiuni cu violenţă şi în niciun caz de mare corupţie. Aş face o mare greşeală să vorbesc despre Ionescu, Popescu. 

Răspund cum cred că ar trebui să răspundă un preşedinte. Eu cred că în momentul în care ajungi preşedinte, trebuie să fii preşedinte.  Declaraţiile de campanie mi se par strict populiste. 

Aş vrea să trecem la teme economice. Veţi milita pentru trecerea României la moneda euro? 

Da, am asumat acest obiectiv, am discutat cu Isărescu. E vorba de capacitatea noastră de a îndeplini criteriile nominale. În 2019, semestrul al doilea, România va avea Preşedinţia UE şi aş vrea să fim destul de pregătiţi să rezistăm la spaţiul euro. 

Mi se pare mie sau aţi amânat deciziile privind resursele pentru după alegeri? E vorba de avizele pentru exploatarea gazelor de şist. 

Redevenţele. Inevitabil, se împlinesc zece ani de la moratoriul legat de redevenţele pentru petrol. Tocmai pentru că e o discuţie care poate fi deturnată de atacuri interne, vrem să rămânem atractivi. Putem pune 90% redevenţe şi luăm 90% din nimic. M-am văzut cu cei care vor să investească în România şi au spus că e o limită peste care nu mai vin. 

În acest moment cred că se încasează 300 de milioane de euro din redevenţe. Puţin! 

Puţin, dar dincolo de redevenţele convenţionale, cel mai mare potenţial se referă la resursele offshore. Petrolul, la o sută de kilometri de ţărm, înseamnă alte investiţii. 

Cred că, geopolitic vorbind, ideea ca România să nu depindă de toanele celor care închid robinetul la Gazprom, deci să fie independentă energetic pentru o piaţă de 24 de milioane de consumatori, pentru că includ şi Moldova, e un obiectiv atât de important, încât accept şi pierderile electorale. 

A făcut Gitenstein lobby pentru Chevron? 

Eu am avut o discuţie cu Biden şi mi-a spus: după cum ştiţi, în SUA se exploatează gaze de şist. Aveţi grjiă să respecte standardele de mediu şi negociaţi cât mai bine redevenţele. Asta a fost discuţia. În rest, nu cred că trece săptămână în care să nu discut cu reprezentanţii diplomatici despre investiţii. 

Sunteţi pentru exploatarea gazelor de şist?

Da, cu respectarea standardelor de mediu. 

Dar la Roşia Montană?

Nu cred că proiectul se va putea face, mi-am spus deja părerea. Nu cred că se va putea face într-o perioadă de timp scurtă. Nu poţi face asta împotriva opiniei publice. E clar că opinia publică a adoptat o anumită opţiune. De principiu, aş dori să exploatăm toate resursele naturale. În postura de premier, tot ce mi se cere mi se cere acum. 

Românii sunt şi împotriva exploatării gazelor de şist. 

Înseamnă că trebuie explicat mai mult. Cred că e multă manipulare şi dezinformare. Un răspuns a fost întrebarea adresată celor care mă criticau. Le-am spus: nici mie nu îmi place Chevron, dar e mai bun decât Gazprom. 

Veţi milita pentru menţinerea cotei unice de impozitare? 

Ne-am asumat în USL că pentru anumite categorii să scădem această cotă, cote diferenţiate de 8% şi 12% pentru cei cu venituri reduse. E un obiectiv pe care viitorul Guvern sper să îl asume în continuare. Impozit diferenţiat în funcţie de veniturile şi necesităţile persoanelor fizice reprezintă pentru mine o credinţă ideologică. 

Sunteţi de acord cu suprataxarea marilor averi?

E un subiect care nu trebuie discutat în cheie populistă, vreau să văd dacă poate fi realist. 

Poate păstrăm oamenii de afaceri în România. Altfel, ideologic, cred că cel care are mai mult poate contribui mai mult. La Hollande, ideea a fost bună, dar aplicarea nu a ieşit. E o societate mai solidară. Eu nu cred în societatea-junglă. Cred că nu-ţi foloseşte la nimic să stai în palat şi alţii să se uite peste gard cum trăieşti. 

România e în recesiune tehnică. Ce măsuri aveţi în vedere?

A fost o discuţie pe economie din nou deturnată. Am văzut că acea ştire cum s-a redus gradul de ocupare era o ştire falsă. Sunt mai multe locuri de muncă, dar se raporta la o altă populaţie. Noi avem creştere economică, am avut o creştere pe care nu o puteam ţine.

Anul 2014 se încheie cu o creştere economică tot spre 3%, dar aici au fost trei lucruri pe care trebuia să le facem: să eliminăm incertitudinea legată de CAS, să facem în aşa fel încât investiţiile să nu fie blocate de sistemul de achiziţii publice, să cheltuim banii pe care îi aveam în buget.  Nu i-am cheltuit dintr-un tip de teamă. 

Astea sunt cele trei măsuri prin care putem păstra un ritm sustenabil. Creşterea exporturilor a continuat, agricultura şi-a revenit, deci motoarele noastre principale le păstrăm. 

Ce vă garantează că scăderea CAS va produce efectele aşteptate?

În economie nu e chiar aşa matematică, 2+2 fac 4. Importante sunt mijloacele de stimulare. M-am întâlnit cu marii investitori care mi-au spus că 16% e bine. Avem problema taxării excesive a muncii. Şi atunci am dat un semnal. Efectul va fi în special pe IMM-uri. 

 Am avut o obligaţie de care vreau să mă ţin. În programul USL am inclus tot ce era fundamental pentru PSD, iar liberalii au avut trei pretenţii - păstrarea cotei unice, scutirea de impozit pentru profitul reinvestit şi scăderea CAS.  De ce nu sunt la guvernare acum? E o întrebare care ar trebui adresată lui Crin. În mod paradoxal, măsurile le-a luat un Guvern social-democrat. E o guvernare de centru. Când guvernezi, cred că o guvernare trebuie să fie de centru. 

Aţi pomenit de manuale. Ştim ce scandal a fost. Vă gândiţi să-l remaniaţi pe ministrul Pricopie?

Pot, dar nu rezolvă problema. Problema e că de 11 ani nu s-au mai făcut abecedare. Lumea s-a schimbat foarte mult în aceşti ani. L-am chemat pe domnul Pricopie şi l-am întrebat. Am spus să facem anul ăsta. Nu mi-am imaginat că din februarie până acum nu avem manuale. O să le avem. 

Am zis să folosească manualele existente. Au manualele vechi, îmi pare rău, dar procedura va continua. Cred că educaţia şi sănătatea sunt cele două teme asupra cărora preşedintele trebuie să se pronunţe. Eu am văzut critica de la domnul Iohannis. Eu mă pronunţ ca şi candidat pentru ideea că trebuie să avem manuale noi. Vreau ca elevul din Chişinău să apese pe mouse şi să descarce abecedarul din România. 

În cât timp? România are printre cei mai săraci copii din UE. 

Dacă nu începem, nu terminăm. Fiecare şcoală din România va avea internet. Elevul care nu-şi permite să cumpere poate să meargă la şcoală şi i se dă manual din fonduri publice. 

Ar trebui ca toţii copiii să aibă tabletă. 

E un program prin care cei din clasa I şi a II-a pot primi acest tip de device-uri. Putem să-l extindem la scară naţională din fonduri europene. 

Veţi milita pentru ca bugetul alocat Educaţiei să fie 6% din PIB?

Nu putem milita, şi a fost nerealist să vorbeşti din PIB, nu din buget. România are cel mai mic buget din PIB la nivel european. Dacă vrem să avem mai mulţi bani pentru Educaţie trebuie să avem mai mulţi bani la buget. Banii vin şi din taxe. E dispus fiecare cetăţean să plătească o taxă ca să ajungem la 6% din PIB?

Am luat de la Transporturi şi Mediu 250 de milioane cu care am terminat şcolile. Trebuie să fie un proiect pe care să ni-l asumăm cu toţii. Aici, domnul Florin Georgescu spunea: românul vrea să plătească 16% taxe, dar să primească 40%, ca germanul. 

Veţi propune introducerea unei astfel de taxe?

Spre deosebire de actualul preşedinte, cred că rolul meu de mediator va implica discuţia asta fundamentală. Vreţi mai multe investiţii? Trebuie să plătim mai mult. Să perpetuăm minciuna că putem plăti mai puţin şi avem mai mult creează frustrare. 

Sunteţi de acord cu organizarea celei de-a treia sesiuni de bacalaureat?

Cred că sunt vreo 250.000 de tineri care nu au luat examenul. Vreau să le dau încă o şansă şi altă şansă. Nu să le spunem: voi trebuie să muriţi! Acest gen de capitalism sălbatic, când îl aud în 2014, mi se pare inconştienţă. 

Încurajând şi premiind elitele, normal, primesc mai mult, sunt încurajat. Ideea că las pe afară tineri care nu nicio şansă e inacceptabilă.

Sunteţi pentru menţinerea clasei zero?

Da. Infrastructura s-a adaptat. Cred că s-au obişnuit şi părinţii. Toate studiile internaţionale arată că evoluţia societăţii duce spre un sistem de educaţie cât mai timpuriu şi chiar dacă acum şi eu mă gândesc că l-aş ţine acasă, un astfel de sistem e adecvat noii societăţi.

La universităţi vreau să aibă autonomie. La liceu s-a făcut un prim pas, se iau toate notele din V-VIII şi rezultatul evaluării naţionale. 

Dacă îi presăm atât de mult, vorbesc cu alţi prieteni care au copii la liceu,  îmi spun că au ajuns să urască şcoala. 

Sunteţi de acord ca religia să fie materie obligatorie în şcoală?

Nu, dar să o scoatem cu totul sunt total împotrivă. Cred că religia, şi aici nu vorbesc despre ortodoxie sau catolicism, are un set de valori etice pe care cred că nimeni nu le constestă. Dacă aceste valori, pentru nişte tineri educaţi mai mult de Internet, dacă reuşim să îi facem aderenţi la aceste valori, e un lucru bun. 

Credeţi că doar o persoană religioasă e morală?

Nu, dar sprijină formarea etică a unei persoane.

De ce să nu fie introduse şi Etica sau Istoria Religiilor?

Eu nu cred că Marea Schismă are legătură cu valorile etice, dimpotrivă. Orice persoană de orice confesiune e român, dar identitatea naţională e legată de cea religioasă. 

Există cetăţeni de rangul întâi, ortodocşi şi cetăţeni de rangul doi?

Nu, dar programa şcolară o poate face Biserica. Am vorbit cu reprezentanţii altor culte şi au spus că li se pare normal ca statul să sprijine învăţământul confesional. E bine ca bisericile neoprotestante să sprijine un sistem de educaţie. 

Susţineţi ideea intonării Imnului Naţional în orice clasă, înainte de începerea cursurilor?

 Vreau şi cred că ar fi bine ca în şcoală, elevii să ştie imnul, dar nu să facem din asta o caricatură. 

Veţi susţine ideea ca la baza sistemului românesc de sănătate să stea ideea: banii urmăresc pacientul?

Cred că sistemul de sănătate e un drept al tuturor. Unii cotizează mai mult, alţii mai puţin, dar sistemul din America, pe care îl vedem cu cel care moare la intrarea în spital, nu îl doresc. Cel care condiţionează actul medical de primirea banilor e un element antisocial, dar ideea că facem ţintă din personalul medical mi se pare greşeală. 

Problema demografică, discrepanţele pot fi rezolvate prin integrare?

Avem o bună parte din populaţie care nu lucrează. Nu are unde munci. 

Şi migraţie. 

Migraţia s-a redus în ultima perioadă printr-o descreştere a ţărilor de destinaţie, Spania şi Italia. Abia aştept să lucrez cu un prim-ministru. Numai un premier chinuit de preşedinte poate să îl respecte pe succesorul lui. Nu voi face la fel.

Deci nu e o înţelegere între dumneavoastră şi Băsescu?

Ar fi masochist. Domnul Băsescu a făcut o greşeală impardonabilă. Nu poţi da publicităţii discuţii confidenţiale. Aici ţine de un statut pe care, ca preşedinte, nu îl poţi încălca. Te-a supărat premierul, doamna ministru al Finanţelor, nu poţi folosi armele preşedintelui. De atunci nu am mai vorbit cu preşedintele. Nu îl văd acţionând ca preşedinte, apropo de implicarea sa în scandaluri electorale. Cel mai tare m-ar ajuta dacă şi-ar vedea de treabă şi n-ar mai otrăvi o campanie electorală. 

Aţi fost ofiţer acoperit al unui serviciu?

Dacă aş fi fost, trebuia să spun tot că nu. Domnul Băsescu foloseşte o problemă importantă a societăţii, pur electoral. O va lăsa aşa. Dacă vreau să îl scot pe Iohannis din cursă, spun că el e! Are el o chestie, cine o supără pe doamna Udrea, o foloseşte! Nu cred că dacă spune că Iohannis e agent se schimbă ceva. E un interes meschin.

Ca preşedinte, nu ai voie să foloseşti informaţii legate de instituţiile statului în interes electoral. Nu vreau să mă gândesc care e atmosfera. Legea spune clar: nu ai voie să faci politică dacă eşti ofiţer acoperit. Băsescu mai rămânea să spună ca domnul Vanghelie, că i-a adus Moş Crăciun chestia asta.

Ce face domnul Băsescu e total iresponsabil şi nu cred că mai stârneşte emoţii. La un moment dat se va întâlni cu Udrea şi va spune: mă, pe care îl demascăm? Cine ne deranjează? 

Ideea era să mergem în Parlament, să se descopere. Candidaţii erau începutul. Cei doi şefi de servicii au răspuns legal. Nu există aşa ceva, e împotriva legii. Cred că România cel mai mult are nevoie de un preşedinte care să dea stabilitate. Tema campaniei mele este Marea Unire. Nu se referă la teritoriu, ci la stabilitate.

Veţi milita pentru împărţirea administrativ-teritorială a României care să implice desfiinţarea actualelor judeţe?

Nu.

Susţineţi micşorarea atribuţiilor preşedintelui  României?

Categoric, da. Voi fi acel preşedinte care va spune că preşedintele României a dobândit prea multe puteri. Nu poate funcţiona puterea executivă cu două capete.

Sunteţi de acord ca preşedintele să fie ales de Parlament?

Nu, nu cred că putem cere asta, dar preşedintele ţării ales direct nu este şeful Executivului. 

Susţineţi ideea unui Parlament unicameral?

Nu. Un Parlament cu număr restrâns de aleşi, da.

Sunteţi de acord ca partidele să fie finanţate exclusiv de la buget?

Nu. Trebuie să mărim mijloacele de transparentizare a finanţării partidelor politice. 

Aţi promis la un simpozion pe care l-am moderat că modificaţi Legea partidelor politice astfel încât să se înfiinţeze mai uşor. 

Vă garantez că proiectul societăţii civile va primi aviz pozitiv de la Guvern. Şi reducerea numărului de semnături.

Sunt de acord că putem discuta despre un număr de semnături care să aibă legătură cu populaţia. 200.000 e prea restrictiv. 

Sunteţi de acord cu oficializarea căsătoriilor gay?

Nu. Societatea românească nu e pregătită pentru aşa ceva, dar sunt pentru eliminarea discriminării. E un subiect care ar declanşa doar discuţii demagogico-populiste. 

Pe 15 septembrie, o sută de persoane au fost evacuate din locuinţele ocupate în Sectorul 3, unde primar e Robert Negoiţă. Legea spune că evacuarea se poate face când persoanelor respective li se pune la dispoziţie alt spaţiu.

Hotărârile judecătoreşti au mers pe o idee clară: nu ne interesează, dispunem evacuarea. Am o durere personală pentru faptul că singura operă a lui Brâncuşi rămasă în România a fost retrocedată printr-o decizie. Fiecare român va da un euro să răscumpărăm ce era al nostru. În rest, cred în toate eforturile care trebuie făcute să păstrăm incluziunea socială. Cred că Negoiţă are responsabilitatea de a-şi trata cetăţenii cum spun şi eu: orice efort merită făcut pentru a da o şansă celor care au nevoie de ajutor. 

Nu ştiu dacă sunteţi la curent cu interviul pe care Stelian Tănase l-a dat pentru Gândul. Se referea la presiunile la care e supus şi nominaliza PSD. 

Nu am discutat niciodată cu Tănase de la momentul la care a fost numit. Cu mine a discutat înainte despre situaţia financiară. A spus că domnul Calotă, care azi îşi dă demisia din CA, pentru ca domnul Tănase să nu mai găsească justificări, face presiuni. Nu am călcat la TVR de când e el preşedinte-director general. Deci nu ştiu cum folosesc TVR. Problema e faptul că TVR are nevoie de o regândire: 2500 de angajaţi, 800 de milioane datorii, aduci oameni din afară când nu îi foloseşti din interior. Trebuie altă gândire. Nu cred că televiziunea publică poate să influenţeze din punct de vedere politic. Nici faptul că în fiecare seară sunt acolo adversarii Guvernului nu influenţează. Am o mare dezamăgire faţă de persoana domnului Tănase. Se pare că valoarea personală nu merge mână-n mână cu caracterul.

Ar putea cădea raportul TVR?

Nu ştiu. Problema rămâne. Din bani publici, TVR are buget mai mare decât toate televiziunile la un loc. Se realizează un serviciu public de proastă calitate. În schimb, avem scandaluri. Am crezut că domnul Tănase vrea să facă ordine acolo. Cineva tot va trebui să facă ordine acolo. 

Sper doar ca televiziunea să justifice banii pe care îi dăm prin calitate şi performanţe. 

Nimeni nu a cerut scoaterea emisiunii lui Moise Guran din grilă? 

Nu. E o bătălie legată de banii suplimentari pe care TVR nu îi are, dar urmează să-i cheltuie. Ca să mărim gaura de la TVR, nu era nevoie de domnul Tănase. 

Este o problemă care trebuie rezolvată în perioada următoare. Speram ca domnul Tănase să poată să o rezolve. 

La mulţi ani pentru mâine!

Mulţumesc. Mă bucur că fac parte din generaţia de mijloc a acestei ţări. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite