VIDEO MRU, despre scrisoarea către Udrea: Ceea ce am scris acolo nu ar fi meritat o înjurătură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea şi MRU au făcut schimb de scrisori pe adevarul.ro
Elena Udrea şi MRU au făcut schimb de scrisori pe adevarul.ro

Doi dintre bloggerii politicieni de pe platforma adevarul.ro s-au contrat, la sfârşitul săptămânii trecute, prin scrisori deschise şi prin replici la postări. Dan Marinescu, redactor şef „Adevărul“, Ion M. Ioniţă, redactor-şef „Historia“ şi jurnalistul Liviu Iolu au dezbătut conflictul dintre Mihai-Răzvan Ungureanu şi Elena Udrea desfăşurat pe blogurile de pe adevarul.ro

Principalele declaraţii:

De ce aţi optat pentru blogurile Adevărul?

Mihai Răzvan Ungureanu: Am avut o replică firească la câteva insinuări care sunt atacuri la persoană care au venit din partea doamnei Udrea. Există un timp al tăcerii care este epuizat la un moment dat. Tăcerea nu este semn din indiferenţă. Metodele Antenei 3 au apărut şi sunt exersate de lideri din dreapta. Înţeleg că pe partea dreaptă sunt oameni cu personalitate care încearcă să croiască un alt discurs politic, dar care, din păcate, folosesc acelaşi discurs de insinuare, de generare de suspiciune, de minciună. Acest lucru nu mai poate fi tolerat.

Ceea ce am scris acolo, dincolo de faptul că e convingerea personală, ar fi meritat un răspuns argumentat, nu o înjurătură, ceea ce de fapt am primit. Asta este! Este o diferenţă de stil şi de consistenţă.

De ce am preferat blogul Adevărul? Pentru că este o platformă cu adevărat liberă şi pentru că încerc să arăt că politica în România nu înseamnă doar retorică, doar vorbe, ci şi scris. Iar scrisul rămâne, vorbele zboară.

De ce v-aţi concentrat pe doamna Udrea?

Preşedinţii celorlalte partide, domnii Blaga, Iohannis, Antonescu, dacă au avut ceva de criticat au criticat, dar nu m-au insultat. Şi nu au început să se refere la caracter. Dacă această limită începi să o depăşeşti în discursul public şi să-ţi arogi calităţi de judecător moral, trebuie să te aştepţi şi la replică. Iar replica mea a fost o replică a faptelor nu a persoanelor.

Doamna Udrea este un om politic tânăr, cred că va putea avea un viitor politic dacă va şti să se inventeze. 

Doamna Udrea nu este o ţintă de niciun fel, dar de acum înainte am să slujesc adevărul, în calitate de concept, nu ca ziar (n.r. râde), evitând atacul la persoană, evitând insulta, insinuarea sau procesul de intenţie.  O politică curată porneşte de un reglaj al expresiei publice care înseamnă bun-simţ, moderaţie, critică constructivă şi disponibilitate de colaborare. Cu toţi cei care, principial, înţeleg ce înseamnă stat de drept, susţinerea statului justiţiar, cu toţi sunt dispus să colaborez în limite foarte largi. 

Ideal pentru toamnă ar fi ca forţele de centru dreapta, PDL, PNL şi Forţa Civică, să se poată strânge într-o uniune politică, având încheiate protocoale ferme, care mai apoi să construiască fuziunea într-un mare partid de dreapta. Vrem victorie în toamnă, nu se poate în afara unităţii de acţiune. Susţin formarea unui mare partid de centru dreapta. 

Doamna Udrea susţine că aţi avut unele întâlniri în vederea unei colaborări, care au eşuat din cauza pretenţiilor dumneavoastră de a fi prezidenţiabil...

Undeva se strecoară o nuanţă. Doamna Udrea vorbea de principiul fuziunii prin absorbţie, posibil când un partid este mare şi unul mic. Dar cele două forţe erau sensibil egale. Două construcţii proaspete nu se pot uni doar pe seama unor pretenţii, insuficient explicate. Acest lucru a îndepărtat obiectivul Forţei Civice, în speţă fuziunea celor două partide, despre care am făcut vorbire în toamna anului trecut.  În toamna anului trecut, când doamna Udrea nici nu era membru, am propus colegilor care conduceau atunci PMP un text de protocol care a trecut prin toate forurile decizionale ale FC cu aprobare unanimă. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat la PMP, înainte să capete personalitate juridică. Am simţit o anumită reticenţă, care provenea din alte calcule. Dar acum este istorie.

În ultimul articol apărut ieri am spus că există asupra mea două feluri de reacţii: de înjurătură şi agresivitate şi din partea susţinătorilor lui Voiculescu şi din partea celor pe care doamna Udrea îi consideră apropiaţi de sine.

Dan Marinescu: Dacă ne uităm pe subiectele politice, publicul e foarte redus. Trebuie să fie un scandal foarte mare ca să atragă un public mare. Faptul că am văzut o polemică politică, mai ales că PMP şi FC nu au foarte mulţi simpatizanţi, e un lucru bun.

Există un echilibru pe blogurile „Adevărul“. Sunt oameni din toate zonele politice. Faptul că scriu mai des sau mai rar nu ţine de noi. Noi le oferim acea platformă. Ţinuta blogurilor „Adevărul“, pentru că nu o să găsiţi texte proaste, îi obligă şi pe ei la un anumit nivel al textelor. Acolo nu poţi intra să înjuri. Acolo trebuie să scrii argumentat. Au revenit argumentele în discuţia politică. Îi îndemn pe cititorii să intre acolo.

Ion M. Ioniţă: Poate dezbatere dă un exemplu şi pentru alţii. Societatea românească aşteaptă şi un alt tip de discurs, nu doar cel de mahala. Oamenii au nevoie de lideri cu care să se identifice. Oferta care va fi făcută acum pe ultima sută de metri, la alegerile prezidenţiale, e un lucru bun. Nu e adevărat că oamenii nu aşteaptă ceva bun. Publicul ar vrea să vadă oameni care să ştie să articuleze cuvintele.

Despre Dan Voiculescu:

Ion M. Ioniţă: Nici nu trebuia să spună mare lucru în conferinţa de ieri. Starea, atitudinea, felul cum s-a prezentat. Şi azi avea o stare emoţională. Faptul că se află în faţa termenului final. ..Lucrurile sunt extrem de grave. În 20 de ani nu l-am văzut să vorbească în asemenea termeni, că se află sub presiune.

Dan Marinescu: Personajul Dan Voiculescu e extrem de complex. Întotdeauna a lăsat impresia că e un personaj extrem de puternic. Părea că la început era prieten cu oameni politici din toate zonele.El a ieşit în faţă în lupta cu Traian Băsescu. Lui Dan Voiculescu îi plăcea să conducă din umbră. Ieşirea de ieri nu a adus nimic nou. Ne-a comunicat că este victima lui Traian Băsescu şi că o să-l urmărească până la adânci bătrâneţe. Dacă va fi condamnat arată cât de puternic este Traian Băsescu.


Candidatul la preşedinţia României din partea Forţei Civice, fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu, i-a scris vineri o scrisoare deschisă liderului Mişcării Populare, Elena Udrea, în care se arată surprins de faptul că fostul ministru al Dezvoltării împarte „certificate de bună purtare politică“. Într-o replică a Elenei Udrea, venită tot pe blogul său de pe adevarul.ro, şefa PMP îl acuză pe Ungureanu de „aroganţă” şi de ”oportunism”. Dialogul prin scrisori a continuat, iar fostul premier arată ce îi leagă pe Dan Voiculescu şi Elena Udrea. 

Jurnaliştii „Adevărul“ vor explica de ce s-a ajuns la acest conflict şi care este impactul blogurilor adevarul.ro pe care activează şi persoane din sfera politicului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite