Alina Gorghiu, la Adevărul Live: Sunt doi competitori care vor intra în turul al doilea, Victor Ponta şi Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu FOTO Adevărul
Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu FOTO Adevărul

Vicepreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a subliniat astăzi, la Adevărul Live, că în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale se vor duela Klaus Iohannis, prezidenţiabilul ACL, şi premierul Victor Ponta, candidatul PSD.

Principalele declaraţii:

De ce nu avem un candidat care să aibă şanse reale să îl învingă pe Victor Ponta?

Le mulţumesc celor care cred în candidatura lui Iohannis şi sper să convingem mulţi alţii. Vedeam aseară pe domnul Dâncu, membru marcant, la un moment dat, al PSD, care dădea nişte cifre referitoare la candidaţi şi spunea un lucru cu care orice om, cred, in România este de acord. Sunt doi competitori care vor intra în turul al doilea: Ponta şi Iohannis. Spunea că s-au făcut greşeli şi de către PSD, şi de către Opoziţie. Spunea că sunt profilaţi cei doi pentru a intra în turul doi.

30% pentru cineva care e candidat de câteva săptămâni este enorm. În realitate, Iohannis are peste scorul ACL. Singurul instrument la care pot să fac recurs sunt sondajele de opinie. Am mers prin ţară cu Klaus Iohannis. La Vaslui sunt nişte imagini care, pentru mine, ca purtător de cuvânt al unui candidat proaspăt în politica românească, mi-au dat senzaţia că se poate face orice în politică atât timp cât ai candidatul potrivit.

Modelul pe care candidatul ACL vrea să îl impună este altul, omul acesta aşa e în realitate, nu face pe tăcutul. Vorbeşte pe teme pe care le consideră importante, pe subiecte care sunt de profil prezidenţiabil: a vorbit de politică externă, de educaţie, de economie, de justiţie. Poate nu în limbajul colorat pe care îl aşteptăm ca să producă impactul de ştire cu litere de-o şchioapă, dar are o prezenţă consistentă ca mesaj şi constantă. Vorbesc cu oameni care nu au legătură cu politica şi îmi spun exact lucrul ăsta, s-au săturat de vorbe.

Sunt extrem de interesată de date, dar nu fac din asta un mod politic de a trăi. Alianţa Creştin Liberală încearcă un lucru pe care îl consideră sănătos pentru România. A intra în acest joc greşit în care încearcă să ne atragă PSD, cu jigniri şi atacuri la persoană, e o greşeală. Vă dau câteva exemple. Vizita lui Iohannis la Grivco.

A ieşit candidatul ACL şi a spus că e o minciună şi nu există nicio dovadă. Deşi nu a existat o dovadă, trei zile, de dimineaţa până seara, sunt sute de articole, mii de articole şi de ştiri în care se spune că Iohannis a fost la Grivco să se vadă cu Voiculescu. A trebuit, la interval, de trei-patru zile, şi le mulţumesc domnilor Antonescu şi Geoană, senatorilor care au fost de faţă, le mulţumesc că au repus adevărul în matca lui. Chiar dacă nu are relevanţă, au folosit lucrul ăsta de parcă era o crimă din partea lui Iohannis. Mai mult de atât, într-o societate normală, care cenzurează minciuni, nu are ce spune. Mai mult de atât nu s-ar fi comentat într-o societate normală.

E o temă falsă, am şi scris acest lucru. Dar a ştiut ACL să iasă din tema asta falsă?

Nu vreau să iasă nimeni din nicio temă. Nu vreau să fie prezentată în România o singură variantă care e neadevărată doar pentru că o televiziune sau un ziar nu îl agreează pe Iohannis. Temele noastre au fost expuse public. 1. În cazurile de imunitate parlamentară pentru care se solicită ridicarea imunităţii, proiectul nostru este ca toţi parlamentarii să voteze la vedere. Nu vă imaginaţi ce ar însemna adoptarea acestui proiect. Ar fi o reală reformă în Parlament. Înseamnă o asumare de răspundere.

2. Votul prin corespondenţă. Sunt atât de tristă că nu se vorbeşte despre asta când avem oameni care lucrează cu carte de muncă în diaspora şi totuşi trebuie să bată 50-000 de kilometri până la prima secţie de votare. Noi propunem vot prin corespondenţă cu o procedură care presupune ca autoritatea care gestionează votul să fie AEP, contra PSD care vrea să amendeze cu 1000 de lei pe oricine nu merge la vot. 

3. Proiectul legislativ referitor la prima intabulare. Am găsit formula prin care să se facă fără să afectăm bugetul, pe fonduri europene. L-au respins. Mi se pare incredibil.

4. Tema falimentului personal. Am avut Codul insolvenţei unde am spus:ne dorim capitol distinct. Haideţi să o facem acum. Să-i dăm omului posibilitatea să aibă un start nou în viaţă, nu să ne batem joc de el. După care PSD depune acest proiect pe care îl respinge singur.

Toate aceste subiecte despre care vă spun, care există ca proiecte, sunt mai neinteresante decât ştirea dacă pleacă un primar de la PNL la PSD.

Mă interesează de ce Guvernul României nu a făcut un exerciţiu de transparenţă pe comisari. Nu e o afacere de familie. O funcţie de reprezentare implică statul român. Ştii de 30 de zile ca preşedinte al Camerei şi spui că nu ai avut timp să informezi. Parlamentul ce e? Sacoşa domnului Zgonea? Nu cred în legea talionului, dar cred că dacă spun că sunt abuzuri, dacă mă duc la Avocatul Poporului şi îi spun că are o Lege a Educaţiei asupra căreia a promis că îşi spune punctul de vedere şi a uitat, eu greşesc? Ciorbea doarme la instituţie.

Ieri am avut o intervenţie, şi o să insist pe subiectul ăsta, pentru că a trecut neobservat de presă. Vine ieri o scrisoare la Camera Deputaţilor. CCR spune că numirile de la Curtea de Conturi sunt neconstituţionale. Ieri, Nicolicea spune că  nu pune în aplicare Decizia CCR. E pentru prima dată când aud că o hotărâre CCR nu e pusă în aplicare. Nu îmi rămâne decât să le spun: încălcaţi legea, este definitivă decizia CCR.

Sunt cel mai deschis om la orice propunere, toată lumea e deschisă să rezolve sau să stopeze o serie de abuzuri. Administraţia publică este bulversată, s-a dat o ordonanţă pe care nu credeam că PSD o duce la final.

Disperarea lui Ponta există. Face o serie de abuzuri, greşeli politice de neînţeles.

În acest moment, la alegerile prezidenţiale, ACL va avea un singur reprezentant în secţia de votare?

Unul.

Aveaţi posibilitate să aveţi doi, unul de la PNL, altul de la PDL.

Fraudarea nu ţine neapărat de asta, nu se rezumă la câţi oameni ai în secţia de vot. Poţi decripta strategia de fraudare în funcţie de amendamentele introduse în ordonanţă. Pe ordonanţă vă dau un exemplu. Până acum, orice om putea vota oriunde. Acum nu se mai face verificare sau control, se dă o declaraţie pe proprie răspundere care este tipizată. Credeţi că eu, la final, pot să aleg din urnă şi să spun că voturile traseiştilor electorali au fost în favoarea domnului Ponta? Eu nu pot. Spun înainte. Acum s-a reunit CCR şi sunt convinsă că vor da o importanţă majoră calendarului. E de dorit să fie discutată acum.

Noi în fiecare zi dăm un jurnal de trădare. De ce nu faceţi asta?

Ordonanţa nu are nimic din ce trebuie să aibă o ordonanţă. Nu are nici declaraţia aceea tip de opţiune. Nu pot să înfierez un primar şi să-i spun: ruşine că ai plecat! Niciun primar din ACL nu a plecat de nicăieri.

Guvernul ăsta, în loc să legifereze şi să folosească jurişti care au proprietatea unor termeni, folosesc beletristică, dar nu termeni care să se găsească într-o lege.

Aş reveni la candidat, pentru că de aici am plecat. Pot accepta stilul, că e diferit. Poate fi şi o strategie, dar domnia sa am înţeles că aşa este. Ce mă deranjează pe mine este că nu reuşesc să aflu nişte răspunsuri clare, concrete la întrebări capitale. Niciodată nu a dat un răspuns tranşant. Vă întreb pe dumneavoastră. De exemplu, l-am întrebat despre unirea cu Moldova. Dacă susţine asta. Dacă va milita pentru acest deziderat.

O să vă dea candidatul acest răspuns, dar profilul Klaus Iohannis v-a spus un lucru. O spune constant când e întrebat de teme care sunt majore pentru societate. A fost întrebat de Roşia Montană. Eu vă spun că strategia, dar nu cea politică, cea de existenţă în societatea românească este de a obţine, pe teme majore, consensul. Ştiu ca pare forţat. Referendumul este un instrument care a fost folosit politic şi s-a decredibilizat. În momentul în care ai o temă ca unirea cu Basarabia, cred că opinia mea devine nerelevantă faţă de opinia majorităţii românilor. Trebuie să învăţăm că ideea de consultare nu este perimată.

Garantaţi că activul de partid este la turaţie maximă? Că sunt motivaţi să se lupte pentru candidatura lui Iohannis?

Da, categoric. A fost echipa de campanie – domnul Blaga, Predoiu, MRU – în 15 filiale. La finalul săptămânii avem Liga Aleşilor Locali. Electoratul tăcut, cum spunem noi, sunt oameni care vorbesc din sală şi reclamă abuzurile PSD. Simt mai puternic ca mine ce înseamnă şantaj, piciorul pus pe grumazul unui primar, ce înseamnă să poţi face proiecte fără banii de la Dragnea. Oamenii ăia erau optimişti. V-aş invita să veniţi într-o deplasare să vedeţi pulsul.

Candidatul Iohannis l-ar graţia pe Dan Voiculescu?

Pot să spun că este exclus aşa ceva, ceea ce nu pot să spun despre Victor Ponta, care de o lună de zile refuză să îmi răspundă la întrebare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite