VIDEO Traian Băsescu, despre conflictul din Siria: România nu are resurse militare pentru o operaţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu la Adevărul LIVE
Traian Băsescu la Adevărul LIVE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, de la Palatul Cotroceni, că, în cazul în care se va ajunge la o intervenţie militară în Siria, România va fi un partener politic al aliaţilor săi, dar nu are resurse militare pentru o operaţiune de o asemenea anvergură.

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:

Ieri, România a adoptat o poziţie cu privire la Siria, fiind un angajament politic pe care ţara noastră şi-l asumă. Cu ocazia summitul G20 de la Sankt Petersburg, 11 state  au adoptat o declaraţie comună privind Siria.

Declaraţia de presă a preşedintelui Băsescu 

În urma consultării cu alte instituţii ale statului, am decis ca România să se ralieze celor 11 state: Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Republica Coreea, Arabia Saudită, Spania, Turcia, Marea Britanie şi SUA.

Declaraţia constată că norma internaţională împotriva utilizării armelor chimice este în vigoare de lungă durată şi este universală. Statele semnatare nu fac deosebire între ţările care au ratificat normele internaţionale privind neproliferarea armelor chimice şi cele care nu au ratificat aceste tratate. Declaraţia condamnă în termenii cei mai fermi atacul cu arme chimice din 21 august din suburbiile Damascului.

Semnatarii fac apel la un răspuns internaţional ferm, astfel încât asemenea drame să nu se mai petreacă.

Semnatarii susţin şi sprijină consecvent o rezoluţie a Consiliului de Organizaţie a ONU, având în vedere responsabilităţile pe care Consiliul de Securitate le are. România susţine ca astfel de probleme să fie rezolvate în Consiliul de Securitate, şi nu prin forţa armelor. Declaraţia cere experţilor ONU să prezinte cât mai curând cu putinţă anchete privind atacul cu arme chimice.

Iniţiatorii fac responsabili în mod egal regimul şi insurgenţa de moartea a peste 100.000 de cetăţeni sirieni, de faptul că peste două milioane de persoane au devenit refugiaţi şi alte 5 milioane de oameni sunt dizlocaţi de la casele lor. Am putea spune că este o dramă umanitară din cauza războiului civil din Siria. 

Declaraţia recunoaşte că în conflictul din Siria nu există o soluţie militară. Semnatarii sunt conştienţi că nu există o soluţie militară şi trebuie găsită o reglementare politică paşnică. 

Nu trebuie să aplicăm şabloanele noastre democratice unor state din Orient. Adaptarea rapidă pentru un sistem european este dificilă pentru state ca Egipt sau Iran, pentru că au valori culturale diferite de europeni.

Declaraţia lasă deschise ambele opţiuni. Chiar dacă în cea mai mare parte a declaraţiei se vorbeşte despre ONU şi Geneva şi se recunoaşlte că soluţia militară nu este una viabilă pentru Siria, nu se închide soluţia unui atac fără trupe la sol asupra armatei siriene.

Un proces de negociere există şi se încearcă şi din partea SUA, un proces care să evite utilizarea resurselor militare. Soluţia militară, indiferent de cât de soft ar fi, implică riscuri majore.

Pe teritoriul Siriei acţionează foarte multe facţiuni militare care nu sunt sub control politic. Conflictul militar trebuie evitat.

Ne asumăm în totalitate declaraţie semnată de cele 11 state.

În cazul în care se va ajunge la un conflict militar, România va fi un partener politic al aliaţilor săi, dar nu are resurse militare pentru tipul de operaţiune preconizat pentru a participa. 

Este exclusă soluţia trupelor la sol, zonă în care noi am fi putut să contribuim. 

Dacă se va utiliza soluţia militară, se va utiliza împotriva infrastructurilor militare sau a resurselor aviaţiei ori artileriei siriene, unităţilor de tancuri, a depozitelor de muniţii, cu o singură excepţie: depozitele cu muniţie chimică, pentru că lovirea acestora ar însemna generarea  unui dezastru chimic. N-aş vrea să vedem situaţia în care singura şansă a regimului rămâne muniţia chimică. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite