Culisele sesizării Comisiei de la Veneţia: „PSD a schimbat tonalitatea. Nu a mai vorbit de statul paralel, dar a încercat să amâne discuţia pentru anul viitor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Stroe Foto Eduard Enea
Ionuţ Stroe Foto Eduard Enea

Deputatul PNL Ionuţ Stroe, unul dintre aleşii care reprezintă România la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), va explica, la Adevărul Live, de la ora 15.00, cum a reuşit PNL să sesizeze Comisia de la Veneţia pe subiectul Secţiei speciale pentru magistraţi. E posibil ca această secţie să fie desfiinţată?

Rămâi pe adevarul.ro penrtu a urmări emisiunea

Cum a reuşit PNL să sesizeze Comisia de la Veneţia prin APCE?

În mod normal, nu trebuia să se ajungă aici. Noi trebuie să apelăm la Comisia de la Veneţia prin Parlament, prin Guvern. Noi, PNL, printr-o procedură excepţională, am reuşit să sesizăm Comisia pentru o opinie. Folosindu-ne de expertiza şi relaţiile în Europa am reuşit să sesizăm Comisia pentru o opinie. Răspunsul va veni undeva în vara acestui an. 

Cu siguranţă opinia va fi elaborată rapid. Eu am fost desemnat să susţin poziţia noastră pentru că eu sunt membru în Comisia de monitorizare. 

Care a fost poziţia delegaţiei PSD în legătură cu solicitarea?

Dacă anul trecut poziţia domnului Titus Corlăţean a coincis cu discursul privind statul paralel, acum au schimbat tonalitatea. A fost o tonalitate de deschidere, dar de amânare. Dl Corlăţean invoca o folosire a acestei teme în campania electorală din România. 

V-a acuzat că sesizaţi Comisia de la Veneţia pentru a vă servi de această temă în campanie?

Da! Dar nu noi am dat ordonanţa, nu noi eram la putere. Nu noi am înfiinţat Secţia specială pentru investigarea magistraţilor. Mai degrabă a încercat o amânare pentru a nu mai genera o temă fierbinte în România. 

Dacă ajungeţi la putere, desfinţaţi Secţia specială pentru magistraţi?

Experţii noştri ştiu mai bine, iar ei vor să asigure independenţa magistraţilor. Una dintre măsuri este şi desfiinţarea acestei secţii. USR nu a contribuit la sesizarea din APCE, dar colegul din USR era pregătit să ia cuvântul, dacă era cazul. 

Vă vedeţi la guvernare alături de USR?

Da, de ce nu. Eu sunt de acord.

Credeţi că USR-PLUS va scoate mai mult decât PNL?

Nu! USR-PLUS nu are cum să scoată mai mult. Nu are arhitectura PNL. Nu are administraţie locală, nu are primari. Ei sunt în creştere, lucru care mă bucură, dar cred că PNL e elementul pivotant în jurul căruia se va construi guvernarea. Vom vedea cum vor evolua lucrurile.  

Au trecut liberalii peste dezamăgirea Dacian Cioloş?

Da. A fost un moment de dificultate. Noi l-am ofertat pe Cioloş, dânsul a ales altă cale. Iată că ne putem reîntâlni.

Credeţi că va candida Cioloş la prezidenţiale?

Nu cred. În mod normal Cioloş va susţine candidatura lui Klaus Iohannis. Cred că declaraţia dânsului o putem înregistra la categoria marketing politic. 

Ce finală vedeţi la prezidenţiale?

Iohannis versus candidatul PSD. PSD are o modalitate standartizată de a duce o luptă pe faţă. Duc o luptă cu Opoziţia, cu UE. 

Va deschide PNL lista cu Rareş Bogdan?

Nu pot să mă pronunţ. La sfârşitul săptămânii vom vedea această listă cu europarlamentarii. Vom avea un summit în această săptămână. Vor fi prezenţi liderii PPE, iar în prezent vor participa aproape 4.000 de oameni. 

Ce scor îşi propune PNL pentru euroalegeri?

Îl vom spune public. E de bun simţ să spui public un scor. Eu cred că în momentul de faţă avem oportunitatea de a trece pe primul loc în opţiunile românilor. 

Asta înseamnă să scoată PNL 30%. E fezabil?

Da, este. Semnalul de acum e important pentru prezidenţiale, locale şi parlamentare. PNL are şansa să redevină principala forţă politică din România. 

Exista posibilitatea ca APCE să facă o evaluare a statului de drept din România?

Pot confirma acest lucru, deşi d-abia au avut loc primele discuţii. Comisia de monitorizare, printr-o metodă specială, a stabilit un număr de 12 state care să fie reevaluate din punct de vedere al democraţiei şi statului de drept. Din nefericire am fost primul stat menţionat. Am fost noi, Ungaria, Franţa şi Malta. 

Când va începe evaluarea? 

Anul acesta vor fi evaluate primele 4 ţări. Adică România, Ungaria lui Viktor Orban, Franţa, unde sunt probleme cu mişcările stradale, sunt probleme cu antisemitismul, dar şi Malta. Raportul va fi elaborat de Comisia de monitorizare. Vor fi prezentate ideile şi recomandările. Haosul creat de PSD aduce şi aceste chestiuni ruşinoase pe agenda partenerilor noştri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite