Adevărul Live: În ce state pot vota fizic românii din diaspora în pandemie. Câţi s-au înscris la votul prin corespondenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul Viorel Badea, preşedinte al Comisiei pentru românii din afara graniţelor şi cap de listă al PNL pentru Diaspora, a vorbit, la Adevărul Live, despre situaţia secţiilor de votare din străinătate, votul prin corespondenţă şi proiectul de lege privind amânarea alegerilor până în martie 2021.

Adevărul: Care e situaţia în diaspora? Vom avea secţii de vot, fizic vorbind? 
Viorel Badea: Toate statele au fost informate de intenţia noastră de a organiza secţii de votare, unele state ne-au dat un răspuns favorabil, altele nu ne-au dat deocamdată niciun răspuns. Italia, Spania, Irlanda, Republica Moldova au spus ok, de la Germania încă nu avem un răspuns. Toate aceste state care şi-au dat acceptul au spus că se pot desfăşua alegeri, însă cu normele impuse de guvern în momentul respectiv. Dacă într-o încăpere nu pot fi mai mult de 6 oameni, atunci nu se va accepta deschiderea acelei secţii. Aşadar, nu putem spune că vom vota cu certitudine pe 6 decembrie, fizic, ci trebuie să aşteptăm situaţia epidemiologică. 

Când vin răspunsurile finale?
Autorităţile române şi-au făcut datoria până în acest moment. Au fost comunicate toate spaţiile, iar decizia finală va fi dată într-o săptămână. Mai rămâne o singură problemă: condiţiile de desfăşurare impuse de aurotirăţile statelor respective, în funcţei de evoluţia sanitară. E complicat de estimat când vom şti sigur dacă putem pune piciorul în secţia de vot. 

Votul prin corespondenţă e o soluţie: 40.000 de români s-au înscris. E mult?
E mai mult decât data trecută, dar mai puţin decât ar fi trebuit să fie. Ne-am trezit foarte târziu şi nu am ştiut să promovăm aşa cum se cade această modalitate de vot. Nu e o modalitate la îndemână, dar e singura care ne poate ţine la distanţă, garantat, de o eventuală infectare. Era bine dacă erau mai multe înscrieri. A fost o greşeală fundamentală faptul că PSD s-a opus dublării numărului de parlamnetari în diaspora.

Cum veţi face campanie în pandemie?
E campania atipică înmulţit cu 10. Colegii noştri au reuşit să se mişte foarte bine când a fost vorba de strângerea de semnături. Nu putem să ne întâlnim cu mulţi oameni, ne vom întâlni cu liderii comunităţilor religioase. Mare parte din campanie va fi online. E complicat să te întâlneşti cu mulţi oameni, dar vom face tot ce e posibil să fim alături de români. 

Cine sunt candidaţii PNL în diaspora?
La Camera Deputaţilor, pe prima poziţie e Valentin Făgărăşan, care stă în Italia de două decenii. Are o afacere în construcţii la Roma, e preşedintele PNL Italia, a reuşit în mediul de afaceri. A mai candidat şi în România, la Botoşani, unde s-a bătut cu celebru Miky Şpagă. PNL încearcă să creeze toate condiţiile ca oamenii plecaţi în străinătate să aibă opţiunea întoarcerii în ţară. Pe locul 2, tot la Camera Deputaţilor, e un om de afaceri de succes din Irlanda. E foarte cunoscut în comunitatea lui, e un fel de mecena acolo, pentru că finanţează multe proiecte. Ar vrea să-şi transfere o parte din afaceri în România. Pe locul trei e Radu Lupu, pe care îl cunosc de 12 ani. La Senat, pe primul loc sunt eu, iar pe locul doi e Mihai Dohotar, care trăieşte de mulţi ani în Grecia. E foarte prezent şi în comunitatea românilor din Turcia. E o persoană foarte onestăm foarte activă. 

Care e obiectivul minim? Câte mandate?
Ne setăm obiecitvul în funcţie de modalitatea de vot. Nu ştim deocamdată în câte state şi în câte secţii se va vota, deci nu putem face o estimare a numărului de votanţi. Ne dorim cel puţin un loc la Senat şi două locuri la Camera Deputaţilor. Pentru noi contează să fie prezenţi la urne cât mai multă lume. 

Cum le veţi explica românilor că organizaţi alegeri în timp ce numărul de cazuri creşte?
Pandemia nu trebuie să oprească democraţia. Un guvern legitim rezultat în urma alegerilor parlamentare altfel ar putea acţiona decât un guvern care încearcă să impună nişte măsuri, acele măsuri ajung în Parlament, unde sunt făcute vraişte de PSD. Nu poţi să funcţionezi într-un guvern care se află într-o continuă coliziune cu Parlamentul. În SUA se organizează alegeri, unde pandemia e mult mai avansată ca în România. Dacă s-ar amâna alegerile pe 14 martie, avem certitudinea că pe 14 martie va fi mai bine ca până acum? Aş vrea să-i văd pe domnii Rafila şi Streinu Cercel că ies de mânuţă la TV şi spun că nu va mai fi pandemie în martie. Nu vor face asta. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite