Victor Ponta, despre mesajul SUA: Dragnea a calculat că ia rachetele Patriot şi va fi lăsat în pace. Greşit. Mesajul SUA este: nu avem încredere în tine, Dragnea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Victor Ponta crede că liderul PSD Liviu Dragnea a încercat să-i păcălească pe americani: a dat bani pentru rachetele Patriot şi s-a gândit că va fi lăsat în pace. Greşit, spune  Ponta. La Adevărul Live, fostul premier a mai criticat actuala conducere a PSD pentru mesajele cu tentă  PRM-istă şi a a dezvăluit că unii parlamentari liberali sunt trădători: ascultă tot de comenzile lui Dragnea.

Adevărul: Bine aţi venit domnule Ponta. 

Ponta: Îmi cer scuze pentru întârziere. Trăiesc în Bucureşti şi cred că o să fac în curând trei ore până la dvs. Nu ştiu dacă să o înjur pe doamna Firea sau pe domnul Dragnea. Noi vorbim despre statul paralel, subiecte paralele, iar acum văd că declanşăm război SUA.

Avem o reacţie a Parlamentului ca reacţia la mesajul SUA.

Ponta: Nu, nu aveţi o reacţie oficială a Parlamentului, pentru că eu sunt parlamentar şi pe mine nu m-a întrebat nimeni. E o reacţie din partea domnilor Tăriceanu şi Dragnea. Dacă l-a supărat SUA pe Dragnea, nu mai avem parteneriat cu SUA? Ne-am certat şi cu Comisia Europeană. Multinaţionalele sunt rele. ONG-urile sunt ale lui Soros, cei care protestează sunt manipulaţi. Te lupţi cu toată lumea. Care e perspectiva pentru anul viitor? Va fi o escaladare a acestor conflicte. 2019 va fi un an ca 2009. Azi se băteau toţi patrihoţii cu cărămida în piept că ce mândri sunt ei că Dragnea se luptă cu americanii. Nu merge cu PRM-isme din astea. 

Cum vi se pare comunicatul SUA?

Categoric este un comunicat anormal. America îţi ia banii şi pe rachete Patriot, şi pe poza cu Trump, apoi rămâne la lucrurile fundamentale. Calcului făcut de Dragnea, că ia rachete Patriot, rămâne şi cu poza cu Trump, şi nu-i mai spune nimeni nimic, a fost unul greşit. Dragnea, cât este el şef la Parlament, orice decizie va lua, va fi necredibilă. Mesajul SUA este: «nu avem încredere în tine, Dragnea». Nu poţi să conduce ţara ca la CJ Teleorman. 

Legile Justiţiei vor fi duse până la capăt?

Eu nu înţeleg cum aceste modificări ale Comisei Iordache vor înlătura abuzurile. Eu vreu să înlăutăm abuzurile, dar în ce fel le întărum dacă pe şeful Curţii Supreme nu-l mai numşte Iohannis şi-l numeşte Dragnea. Mai avem o lună şi nu avem buget, mai avem o lună şi vedem cum se pregăteşte cel mai mare jaf, după Fondul Proprietatea: Fondul Suveran de Investiţii. Dragnea nu e deloc o victimă. Nu cred nici măcar cei 150 de oameni care au fost cu el la DNA. Nici măcar nu arată a victimă. Faptul că Rex Tillerson n-a vrut să se vadă cu nimeni a fost un mare semn de întrebare. Cât timp am fost premier, nu mi s-a întâmplat ca cineva să nu vrea să se vadă cu mine. Domnul Dragnea tot duce PSD şi ţara către crize. 

Ce măsură fiscală vi se pare cea mai scandaloasă?

Olguţa şi Mişa ne-au băgat mâna în buzunar. Firmele româneşti mici vor fi distruse de aceste modificări absolut aberante. Pentru multinaţionale nu e o problemă. La anul, toată lumea va vrea să lucreze la stat. PSD zici că e la final de mandat, aşa guvernează România. Nu există o viziune. E o chestie de supravieţuire a lui Dragnea de zi cu zi. Lasă, că nu se termine lucrurile cu Dragnea, cum nu s-au terminat nici cu Băsescu. Economia nu ascultă de deciziile de la partid. Nu poţi să scazi tot timpul veniturile şi să creşti cheltuielile. În 2017 a fost o orgie bugetară. Bani la toată lumea. 

Electoratul PSD va urma partidul, în ciuda scandalurilor?

Acel electorat fidel al PSD este unul mai inteligent decât ar crede domnul Dragnea. Există unii care cred în măsuri de centru-stânga. Eu cunosc foarte mulţi colegi în PSD care nu sunt nici antiamericani, nici nu se tem de Soros. PNL are câţiva oameni care îi raportează lui Dragnea, mai ales că Ludovic Orban nu e în Parlament. Vor trece la PSD când va fi cazul. Domnul Iohannis este mulţumit că nu are candidat în 2019. Moţiunea PNL a fost un fiasco. Dar sunt parlamentari care ascultă de Dragnea, nu de Orban. 

Cine va fi succesorul lui Dragnea?

În mod natural, va fi Mihai Tudose. Are funcţia de premier. E noaptea minţii că premierul nu poate schimba un ministru pentru că nu-l lasă şeful partidului. Legea salarizării nu a făcut-o Guvernul, au făcut-o parlamentarii. O ţară în care Guvernul se spală pe mâini, iar preşedintele este mai mult plecat, merge prost. 

Pe Olguţa Vasilescu nu o vedeţi preşedinte PSD?

La cum se comportă acum conducerea PSD, ne întoarcem la PRM. Ar fi bună Olguţa. PSD e PRM-ul anilor 2000. PSD e o alianţă între baronii PD-işti şi exaltaţii PRM-işti. Tudose e PSD-ist. N-a venit nici din PD, nici din PRM. 

Sorin Moisă a demisionat din PSD. 

Nu merge pe plan european să susţii idei PRM-iste. Moisă a zis că nu l-a făcut om PSD. În 2017, PSD nu mai există pe plan european. Suntem izolaţi. O să fim un fel de Coreea de Nord. Niciun lider european nu are o relaţie directă cu Dragnea, pentru că Dragnea are şi în afară aceeaşi imagine de baron local. 

V-aţi mai întoarce în PSD?

Nu poţi niciodată să spui niciodată în politică. Majoritatea celor din PSD îmi sunt în continuare apropiaţi. Am o preoblemă cu direcţia pe care a luat-o PSD. Eu spun ceea ce mulţşi gândesc şi n-au curaj să spună. Mie n-are ce să-mi facă Dragnea, n-are ce să-mi dea, n-are ce să-mi ia. N-are cu ce să mă cumpere. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite