Adevărul Live. Ivan: Îi transmit lui Victor Ponta că eu l-am făcut preşedintele PSD. Ponta şi Dragnea conduc un partid de care se tem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Cătălin Ivan, suspendat din PSD, a vorbit la Adevărul Live, despre culisele îndepărtării sale din rândul social-democraţilor, în contextul în care, în ultima perioadă, a fost unul dintre principalii contestatari ai premierului Victor Ponta.

Aţi fost exclus pentru 12 luni din PSD.

Nu am fost exclus, ci a fost o propunere de suspendare din organizaţia din care făceam parte. Conform statutului, organizaţia de bază poate să propună sancţiuni mai departe. Deci decizia organizaţiei 21, din care la momentul propunerii nu mai făceam parte, m-a propus abuziv pentru suspendare. Organizaţia 21 este o organizaţie PSD mică, care are nişte străzi arondate. Dace parte din PSD Sector 1. Aceeaşi organizaţie mi-a aprobat transferul la PSD Dobrovăţ şi am venit cu actele de la această organizaţie şi le-am înregistrat şi după ce era clar pentru toată lumea că nu mai eram la Bucureşti au mai făcut încă o şedinţă. La propunerea lui Codrin Ştefănescu, care are misiune de la Liviu Dragnea, s-a cerut excluderea mea.

De ce v-au propus pentru suspendare?

Nici ei nu ştiu. Mi-au înşirat toate obligaţiile pe care le are un membru de partid. Eu am cotizaţia plătită la zi, pentru că altfel nu mă puteam transfera. Ei susţineau că am încălcat toate obligaţiile. După suspendarea pe 12 luni urmează exlcuderea. Este o sancţiune foarte mare. Nu au ştiut să-mi răspundă cu ce i-am supărat. Mi-au spus colegii de la Organizaţia 21 că sunt presiuni de la Centru să fiu exclus. Acest valet, acest Codrin Ştefănescu a venit cu misiune să mă exlcudă din partid. Şi m-am transferat la Organizaţia locală numărul 10. Organizaţia sectorul 1, unde am fost preşedinte nu mai există. A fost dizolvată fără motiv. Nu este o răzbunare politică, ci un plan pentru că au dizolvat organizaţia.

De când nu aţi mai vorbit cu dl Ponta?

Nici în vremurile bune nu vorbeam prea mult. 

De ce?

Din 2013, relaţia mea cu Victor Ponta nu mai este bună. În aprilie 2013, a fost congresul. În discursul său, Ponta a reluat lista celor care l-au ajutat să câştige şefia partidului. Singurul pe care nu l-a numit am fost eu. Nu m-am supărat. Eu nici nu aveam o relaţie cu el. Drumurile noastre s-au separat atunci când am simţit că entuziasmul pe care l-am avut amândoi pentru un proiect de reformare a partidului. Am ajuns purtător de cuvânt fără să mă întrebe nimeni. Probabil Victor Ponta m-a propus, dar fără să mă întrebe. I-aş fi spus că nu stau destul timp în Bucureşti ca să cunosc dedesubturile deciziilor care se iau. . 

De ce aţi acceptat?

Pentru că a fost anunţată public. M-a ajutat la notorietate, cumva. Am comunicat foarte mult, dar m-a dezavantajat pentru că trebuia să explic lucruri pe care nu le ştiam, să iau apărarea partidului când deciziile erau luate deloc transparent.. Niciunul din partid nu am ştiut de pactul de coabitare, de alianţa cu UDMR, despre negocierile pentru procurori, despre proiectul Roşia Montană. Niciodată nu am fost invitat la şedinţele USL. Nu ştiam ce se decide acolo. Am avut noroc de faptul că Ponta comunica foarte mult şi-mi luam informaţia de la televizor. Îl cunosc pe Victor Ponta din 2003.  Dacă mă uit la Victor Ponta din 2014, s-a schimbat faţă de cel din 2010 cu 180 de grade. Ne-am luptat cu Geoană pentru că se ţinea de scaun, deşi pierduse prezidenţialele. Şi eu, şi Ponta îi spuneam că nu se poate. Iar Victor Ponta se află acum într-o situaţie trasă la indigo. Mircea Geoană nu şi-a omorât însă opoziţia. Şi eu l-am criticat atunci, şi Victor Ponta l-a criticat.  

Pe Victor Ponta nu-l poţi critica, Dacă îl critici pe Victor Ponta păţeşti ce am păţit şi păţesc eu. 

Domnul Ponta susţine că v-a făcut purtător de cuvânt, europarlamentar

Fraza asta e de predat la şcoală, pentru că arată o mentalitate la care politica românească trebuie să renunţe: acea de şef de trib. Eu îi fac, eu îi pun, e în pixul meu, nu munca, nu profilul, nu performanţa, nu o evaluare clară sau un sistem clar de valori. Îşi face un deserviciu prin acest mod de a se victimiza. Adică, pe de o parte încearcă să arate că este liderul de partid care face, dar pe de altă parte se victimizează. Este puţin confuz. 

Ponta ştie cum am ajuns europarlamentar în al doilea mandat şi într-adevăr ar fi fost un abuz să mă scoată de pe listă. Grupul socialiştilor europeni au venit la Bucureşti în urma negocierii mele cu Martin Schulz, într-un moment dificil pentru partid, când Victor Ponta trebuia să arate că are susţinerea celor din Europa. De exemplu, momentul referendumului: nu mulţi îl susţineau la Bruxelles. Când era în război cu Traian Băsescu, am fost singurul care s-a luptat pentru partid. Sunt multe lucruri pe care le-am făcut pentru partid. Dacă discutăm de cumetrii, lucruri obscure, probabil că nu. Dintre liderii PSD cea mai apropiată relaţie am avut-o cu Victor Ponta. Nu pot spune că am avut vreo relaţie cu Liviu Dragnea. Suntem incompatibili total, dar asta nu înseamnă că nu avem loc în partid. 

La alegerile din 2010, l-aţi susţinut pe Victor Ponta.

În 2010, l-am susţinut pe Victor Ponta, pentru că am crezut că va schimba modul de lucru în partid. L-am susţinut din convingere şi de atunci relaţia mea cu Gheorghe Nichita s-a rupt definitiv, pentru că din 54 de delegaţi de la Iaşi, 34 au votat cu Ponta, deşi Nichita l-a susţinut pe Geoană. Dacă el spune că el m-a făcut pe mine purtător de cuvânt, eu îi transmit că l-am făcut şeful PSD. A câştigat la limită. Faptul că am ieşit public împotriva lui Geoană.... Atunci Victor Ponta mi-a mulţumit. Dintr-o organizaţie total împotriva lui Ponta, două-treimi din voturi au fost pentru Ponta. 

Câtă putere mai are Victor Ponta în partid?

Câtă putere îi conferă funcţia de prim-ministru. Ponta şi Dragnea conduc un partid de care se tem. Frustrările în ţară sunt foarte mari. 

Ponta nu are contracandidat în partid?

Acum am drepturi depline în partid. Propunerea de suspendare a fost respinsă de Conferinţa de sector. Niciun alt for nu poate invalida o decizie a Conferinţei de sector. În acea Conferinţă doamna Andronescu a dat dovadă că este un mare om politic. Eu i-am trimis toate documentele şi în Conferinţă a spus că nu pot fi subiect de sancţiune pentru că sunt transferat la PSD Dobrovăţ.

De ce aţi plecat la Iaşi?

Eram în faţa unui pluton de execuţie. Domnul Nichita are aceeaşi mentalitate ca Victor Ponta. 

Cine e alături de dvs.?

Nu vă dau nume pentru că orice nume apare că mă susţine sigur va avea mari probleme. Temerile sunt foarte mari ca din 2016 să fim în opoziţie. 

Dl Dragnea spunea în toamnă că sunteţi un puşti obraznic.

Da, spunea acest lucru pentru că pregătea excluderea mea din partid. Nu am avut niciun proiect cu Vanghelie sau cu Geoană. Nu am discutat nicio posibilitate de colaborare. Le-am spus că pentru mine un nou PSD se poate realiza doar în interior. 

Sâmbătă va avea loc Consiliul Naţional.

Nu mă voi duce, deşi sunt membru. Cred că nu e ceea ce ar trebui să fie. Dezbaterea de acolo nu e reală. Aş fi vrut să facem o analiză clară a votului. 

Un moment important va fi prezentarea noului statut. Cum vi se pare această reformă?

Impusă, iar tot ce este impus este rău. Ar fi trebuit nişte dezbateri foarte serioase. E nevoie de o schimbare a statutului, dar sunt şi alte lucruri care ar fi trebuit schimbate.

DNA a pus ochii pe baronii locali. Câtă putere mai au liderii judeţeni?

În toate partidele sunt oameni care au probleme cu justiţia. Ce face DNA este o muncă ce trebuia să înceapă cu mulţi ani în urmă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite