Adevărul Live, Monica Macovei: L-am sunat pe Iohannis să-i spun că va apărea scrisoarea. A zis că susţine, dar nu am văzut nimic. Nu accept nicio funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Monica Macovei a vorbit, la Adevărul Live, despre noul său proiect politic, despre procesul de strângere de semnături pentru înfiinţarea unui nou partid politic, dar şi detalii cu privire la scrisoarea trimisă preşedintelui ales Klaus Iohannis.

Principalele declaraţii:

Despre partidul anunţat de Sebastian Ghiţă

A văzut că a prins asta cu tinerii şi cu Facebook. Domnul Ghiţă ar trebui să restituie foarte mulţi bani la stat. Va fi un partid ca el şi el nu este un om integru. Fiind deputat, având atâtea contracte cu statul, arată lipsă de integritate. Un partid, pornind aşa, este sortiti eşecului. Este incredibil! Ghiţă vorbeşte de anticorupţie, Vanghelie vorbeşte de anticourpţie. PSD nu poate fi asanat. Este o prefăcătorie! Crede Vanghelie sau Ghiţă în anticorupţie? Nu cred. Nu e nimeni de stânga în partidul acela. Nici Ion Iliescu, care a fost un blestem pentru România. A luat puterea atunci, a ţinut privatizările, tranziţia spre economia de piaţă.

Despre dosarele Revoluţiei şi a mineriadelor

Aceste dosare au fost la procurorii militari, apoi au trecut la cei civili. Există deja două hotărâri CEDO care condamnă România. Se menţionează clar perioadele în care s-au lucrat şi perioadele în care nu s-au lucrat. După 2007 nu s-a mai făcut niciun act. Trebuie să fie rezolvate. Au murit oameni. Aceste fapte trebuie să fie imprescriptibile. Domnul Niţă a răspuns de secţia Parchetelor generale şi nu a făcut nimic. Zero!

Despre trecerea dosarului diaspora la DNA

Exsită o prevedere în lege care spune că atunci când îţi foloseşti influenţa politică pentru a obţine un folos pentru tine este infracţiune. Ponta este primul, preşedintele partidului. Cei care au putere politică şi au influenţat - Ponta, Dragnea, să vedem Corlăţean -. Împiedicarea dreptului  de a alege a unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la şase ani. Abuzul în serviciu, aici intră toţi de la Externe. Neglijenţa în serviciu, adică nu au făcut-o cu intenţie. Mă îndoiesc!

După părerea mea, este un dosar foarte uşor. Sunt filme, sunt declaraţiile oamenilor. Oamenii au făcut liste de semnături. Eu, personal, fac plângere. Am stat opt ore şi jumătate la Londra şi nu am putut vota. Am intrat în secţia de vot. Toţi care au venit după zece nu au putut vota. Am intrat înăuntru pentru că m-au împins oamenii şi am spus ce prevede legea. I-am spus preşedintei secţiei că legea prevede ca lumea care aştepta la coadă are dreptul să voteze.

„Votaţi sau plecaţi!“, mi-a spus. Mi-a zis că nu mai suportă. I-am spus că dacă nu suportă, trebuie să-şi găsească alt job. Nu a vrut să facă asta. Mi-a spus că se închid secţiile. Sala era foarte mare. I-am spus că sala este goală. Erau trei oameni care votau. Au fost şi infiltraţi, au dispărut şi liste. Eu nu am votat.

Despre învăţămintele votului din 16 noiembrie

Nu cred că vreun partid vrea să schimbe ceva în sistemul de vot. Eu cer din 2005 vot electronic şi prin corespondeţă pentru toţi români. I-am trimis o scrisoare preşedintelui ales Klaus Iohannis: cum se înfiinţează un partid şi să roage Parlamentul să adopte votul electronic şi prin corespondenţă. În străinătate, totul este făcut ca să nu votezi. Ei ştiu ce înseamnă democraţia, cum să te trateze insituţiile. Ei cer de la Putere să-i servească, aşa cum trebuie să fie. Sunt oameni liberi, puternici. Au altă mentalitate şi de aceea nucse vrea să se voteze. Sunt 3 milioane şi jumătate în diaspora. S-au trimis 600.000 de buletine de vot în condiţiile în acre mulţi ambasadori au spus că au semnale că vor veni mai mulţi la vot. Au cerut în scris. Aici nu este vorba de imagine. Eu vorbesc de cine a greşit. S-au cerut 25 de secţii de votare într-o capitală şi s-au dat 12. Cine a spus nu? Mark Gitestein a spus că românii au schimbat rezultatul votului.

Despre prestaţia lui Klaus Iohannis

Este prea devreme să mă pronunţ. Pe mine mă interesează să îndeplinească acele lucruri. I-am dat telefon s-i spun că îi trimit scrisoare. Da, am vorbit. Când nu-mi va răspunde, o să spun. Nu văd semne că se întâmplă ceva cu înfiinţarea mai uşoară a unui partid. Îl văd pe domnul Sturzu că a sărit. Nu am încredere în intenţiile celor de la TSD. Am propus ca un partid să fie înfiinţat cu minimul trei membri. În România este cerinţa a 250.000 de membri fondatori, să provină din 18 judeţe şi Bucureşti.Malta, Cipru, Irlanda, se face un partid cu minimum 1 membru. Spania, cu minimum 2 membri. În alte ţări, cu trei membri. Până şi Rusia a scăzut la 600 de membri. A rămas România cu 250.000. În America faci un partid în 24 de ore. Nu le dăm bani şi nu le dă sedii. Le dăm sedii când au câştigat o alegere. Le punem condiţii.

Despre noul proiect politic

Am cerut ca până la sfârşitul acestui an ca preşedintele Iohannis să facă asta (posibilitatea să înfiinţezi un partid cu trei membri). Mă îndoiesc că au timp. Dacă vor să se spele puţin de picajul în care se află, poate o face. Dacă nu, voi merge pe varianta cu 250.000 de semnături. Domnul Iohannis a spus că „sunt de acord cu toată bucuria“. Cele zece puncte din scrisoare erau adresate dânsului şi partidului care îl susţin.

Aceste partide vechi, osificate le-am numirt, trebuie supuse competiţiei politice. Haideţi să vină şi alţi oameni care să facă competiţie. Am văzut diverse nume de consilieri, scrisoarea GDS, cu care sunt de acord. Eu sunt membru GDS. L-am sunat să-i spun că va apărea scrisoarea în care îi cer cele două puncte.  A zis că susţine, dar nu am văzut nimic până acum.

Asociaţia se înfiinţează în scurt timp, până într-o lună de zile. De partid ne apucăm de îndată. Ne apucăm să strângem semnături. Dacă se adoptă legea, ne oprim din strângerea de semnături. Este o decizie a CCR care spune că trebuie să fie diferită măcar o literă denumirea partidului faţă de denumirea asociaţiei.

Este de dorit ca într-o democraţie să fie două partide mari, dar trebuie să laşi şi alte partide. În Europa, oamenii vor partide noi. Lumea s-a săturat de aceste partide vechi. Niciunul din acestea nu este de stânga sau de dreapta. Ei sunt acolo să se îmbogăţească ei, nu îi interesează de oameni. Va fi rău pentru România să mergem cu aceste două partide. Vrem să începem cu alegerile locale şi apoi parlamentare. Este vremea independenţilor.

Cine vrea să devină membru, completează un formular, iar Comisia verifică. Am mers cu oameni puţini şi care au lucrat în campanie. Este o organizaţie de la firul ierbii. Partidul poate avea un alt preşedinte, poate va apărea cineva care este mai bun.  Ai un barem de 5% ca să intri în Parlament. Trebuie să fie o ştachetă. Problema este să ne lase să ne organizăm. Domnul Papahagi vine lângă mine. Pot să confirm asta.

Despre înfiinţarea PMP

A durat în jur de un an de zile. Poate că o să fac şi eu asta dacă nu se modifică legea, dar, în loc să-mi ia un an, poate să îmi ia trei zile.

Despre o eventuală funcţie de ministru într-un viitor Guvern

Nu accept nicio funcţie. Am spus asta între cele două tururi. Nu accept.

Despre dosarul Bica

Doamna Bica a venit în 2005 la interviul pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT, cea pe care o conducea acum când a fost arestată. Doamna Bica a fost respinsă de Comisia de interviu. Apoi a aplicat pentru un alt post. Nu a luat nici acest interviu. Au venit alţi miniştri, a fost secretar de stat, cât a fost domnul Predoiu ministru al Justiţiei. Şocul este că procurorul şef al luptei împotriva terorismului comite infracţiuni. Aici trebuie să fie cei mai integri dintre cei mai integri. Mai bine că s-a descoperit decât să mergem înainte cu astfel de persoane.

Este irelevant de unde le-au filmat pe doamna Bica şi doamna Udrea. Nu mă interesează doamna Udrea, ci doamna Bica, care a plecat cu un politician, oricare ar fi, într-un week-end. Cred că doamna Bica a fost vizată. Trebuie să se ştie ce face şi unde este.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite