Ionel Dancă: Nu există varianta unei guvernări alături de PSD sub nicio formă. Principalii noştri parteneri au fost PMP şi USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Dancă. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ionel Dancă. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ionel Dancă, purtător de cuvânt al PNL şi candidat la Camera Deputaţilor, a vorbit la Adevărul Live despre modul în care liberalii îşi desfăşoara campania electorală în contextul pandemiei, despre viitoarea guvernare, din care exclude un parteneriat cu PSD, şi despre obiectivele programului de guvernare propus de PNL.

Adevărul: De ce candidează Ionel Dancă la o funcţie de deputat?
Ionel Dancă:
Candidez din partea judeţului Vrancea. Candidez pentru că mi-am dorit să fiu o voce puternică în Parlamentul României pentru Moldova şi toate judeţele din regiunea Moldova. Am decis să candidez la judeţul Vrancea pentru că eu consider că judeţul Vrancea e o zonă simbolică de unde poate pleca semnalul schimbării politice în toată Moldova. Vrancea a dovedit că poate fi epicentrul schimbării politice.

Pentru moment Vrancea rămâne un exemplu dacă ne uităm la rata de incidenţă a infectărilor cu coronavirus. E în topul bun.
Am apreciat acest lucru. Am remarcat că există o conformare a vrâncenilor foarte serioasă la măsurile de protejare a populaţiei. Pe străzile din Focşani observam că majoritatea, cu foarte puţine excepţii, persoanele purtau mască. Am fost în piaţă, la fel, oamenii sunt responsabili, inclusivi cei care vând. Asta înseamnă că vrâncenii au înţeles pericolul şi înţeleg că aceste măsuri sunt pentru protejarea vieţilor.

Cum se desfăşoară o zi de campanie pentru candidatul Ionel Dancă în contextul restricţiilor şi al vremii de afară? Vă axaţi mai mult pe online?
La nivelul organizaţiei Vrancea ne-am împărţit responsabilităţile. Este preşedintele filialei Cătălin Toma, care e zi de zi în activitate la CJ în tot ce înseamnă proiecte importante pentru judeţ. Merge la lucrările de infrastrusctură în derulare, verifică stadiul lor. Este un gen de activitate care în sină este practic cea mai bună campanie. Să arăţi ce faci pentru judeţ. Pe de altă parte, e colegul meu Ionel Ştefan, care se împarte atât la minister cât şi în judeţ, pe proiecte importante. Prin activitatea pe care o desfăşoară ca ministru îşi dovedeşte preocuparea pentru proiectele din Vrancea. Apoi sunt candidaţii Raluca Ioan care e medic şi deschide lista din Vrancea la Senat. E printre vrânceni şi e foarte cunoscută la nivelul judeţului. Există o legendă amuzantă. Jumătate din mămicile din judeţul Vrancea o cunosc pe doamna Raluca. În ce mă priveşte, eu sunt pe lista pentru Camera Deputaţilor. În perioada asta am fost preocupat cu programul de guvernare şi pot să-i asigur pe vrânceni că înprogram se vede mâna unui moldovan preocupat de proiecte. Avest program de guvernare începe cu proiecte de investiţii pentru Moldova. Vrem să arătăm că Moldova are prioritate. Vom finaliza 320 de kilometri de autostradă în Moldova. Vom relua lucrările la canalul Siret-Bărăgan. Racordarea locuinţelor la reţeaua de gaz e un obiectiv major. Din păcate suntem la un raport de 34%. Sunt proiecte majore pe care le derulăm în regiune iar acesta e felul meu de a arăta preocuparea pentru judeţ. Cea mai bună formă de campanie, mai ales în contextul pandemiei, e să comunicăm online, în interviuri, ceea ce facem pentru judeţul unde candidăm. Noi la Vrancea nu venim cu promisiuni de campanie pentru că putem să arătăm deja ceea ce am făcut în acest an dificil şi vom putea face mult mai mult dacă scăpăm de PSD astfel încât să avem o guvernare liniştită care să ne susţină în proiectele noastre.

Care este principalul punct din programul de guvenare pe care îl vreţi îndeplinit?
Guvernul PNL a avut un plan serios de salvarea vieţii şi sănătăţii oamenilor şi de a lua măsurile necesare pentru salvarea economiei. Am avut planul relansării economice, iar urmarea acestui plan, în 2020, am adoptat măsuri de sprijin pentru companii în valoare de 68 de mld de lei, care au intrat în economie în acest an, care a permis economiei să evolueze într-o manieră adaptată la condiţiile de criză. Economia României din fericire se află printre economiile lumii care au evoluat mai bine în această criză. Acest plan de relansare economică continuă cu programul „Dezvoltăm România”. Măsurile de sprijin economic vor fi finanţate şi vor continua, la care se adaugă alte proiecte. Mi-aş dori să atingem creşterea economică de 6% care să ducă la creşterea locurilor de muncă şi creşterea salariilor. Noi ne-am propus ca salariul mediu din România să ajungă la 1.000 de euro pe lună până în 2024. Acest lucru este posibil. România, prin garanţia pe care o reprezintă preşedintele Klaus Iohannis la nivel european, ne-a permis să obţinem o sumă record de fonduri europene pentru România, de 80 de mld de euro. Aceste fonduri vor accelera creşterea economică. Dacă în perioada următoare am avea o creştere a PIB-ului în jur de 4%, prin programul de dezvoltare al PNL noi putem accelera creşterea economică cu peste 1 punct procentual.

V-a comunicat domnul Orban în BPN-ul de aseară ce le-a transmis preşedintele în întâlnirea de la Vila Lac?
În şedinţele de conducere ale partidului preşedintele PNL Ludovic Orban face informări către membrii partidului cu privire la activitatea politică desfăşurată şi cu privire la noile activităţi politice. În acest context, preşedintele României, alături de toţi membrii PNL care l-au susţinut pentru un nou mandat în urmă cu un an de zile, cu această ocazie a transmis membrilor PNL dorinţa sa ca PNL să câştige aceste alegeri, să oprim pericolul pentru România care este PSD şi care să ne permită să ajungem la guvernare, să instalăm un guvern în funcţie care să scapă România de năpasta PSD. PSD a fost preocupat de salvarea infractorilor, iar în timpul pandemiei, în loc să ajute Guvernul în efortul de protejare a românilor, a făcut tot posibilul ca numărul de cazuri să crească, chiar numărul de decese, pentru a se urca cinic pe o astfel de situaţie.

Cine să mai fie în această majoritate alături de liberali?
În momentul de faţă trebuie să vedem rezultatul alegerilor din 6 decembrie unde PNL este mobilizat pentru a obţine o victorie clară la aceste alegeri, nu pentru membrii PNL ci pentru a ne putea permite o guvernare stabilă, eficientă care să ducă la realizarea proiectelor de dezvoltare a României. După 6 decembrie vom analiza posibilităţile de formare a unor coaliţii de guvernare. Prima opţiune rămân partenerii noştri care au fost în toţi aceşti ani în lupta împotriva PSD. 

Exclude PNL un guvern alături de PSD şi USR? Şi vă explic de ce această combinaţie. Mihai Tudose a spus la Adevărul Live că dacă rezultatele sunt echilibrate, ei ar lăsa din Opoziţia la USR şi PNL şi ar fi de acord cu un guvern de uniune naţională. 
Ce a spus domnul Tudose intră la cateogoria visul unei nopţi de toamnă. Nu există varianta unei guvernări alături de PSD sub nicio formă. 

Deci nu o să vedem o formulă PNL-PSD.
Principala noastră opţiune rămâne în zona partenerilor noştri care au fost în lupta împotriva PSD. Respectiv USR şi PMP.

Premier rămâne tot Ludovic Orban?
Aveţi vreun dubiu? Echipa câştigătoare nu se schimbă. Împreună cu Ludovic Orban şi Klaus Iohannis facem echipa câştigătoare pentru România şi la europarlamentare, şi prezidenţiale şi locale.

O problemă ar fi mobilizarea oamenilor care nu sunt convinşi să meargă la vot din cauza pandemiei şi a altor probleme. Cum îi va mobiliza PNL? 
Mai sunt câteva zile, zece zile de campanie. În această perioadă PNL, la nivelul tuturor organizaţiilor din ţară are ca principal obiectiv mobilizarea electoratului liberal, al PNL, la vot. Aceasta este sarcina principală a tuturor membrilor PNL şi prin acţiunile pe care le desfăşurăm în această perioadă, încercăm să-i mobilizăm să vină la vot. Nu există niciun risc sanitar la vot decât în alte activităţi obişnuite precum mersul la cumpărături. S-a văzut şi la alegerile locale că organizarea a fost foarte bună, s-au organizat condiţii de dezinfectare, s-au organizat fluxurile de alegători astfel încât să fie păstrată distanţa. Activitatea electorală în sine nu a dus la o creştere a riscului cu infecţii. La fel se va întâmpla pe 6 decembrie. Există această temere că ar putea exista o participare mai scăzută la aceste alegeri. Românii trebuie să înţeleagă că în cazul unei participări scăzute, ca în 2016, am văzut ce s-a întâmplat. A câştigat PSD-ul cun un scor neaşteptat în 2016, care a fost folosit împotriva intereselor României şi voinţei românilor. PSD nu a fost votat să facă ce au făcut după aia. OUG 13, salvarea liderilor corupţi. Nu asta au votat românii în 2016. Şi atunci a existat o doză de confort personal care a făcut posibilă o participare scăzută la vot. Urmează patru ani decizivi pentru România, e important ca românii să spună clar cine are legitimitatea şi pentru ce are această legitimitate. În momentul de faţă PSD-ul chiar dacă încearcă o manevră de cosmetizare, e acelaşi PSD, la fel de periculos. De data aceasta se joacă cu sănătatea românilor. 

O să vă rog să adresaţi un mesaj scurt către electorat.
Dragi români suntem de multe ori, politicienii au făcut aceste apeluri, suntem într-un moment dificil, e o alegere crucială. Poate de multe ori acest apel a fost luat ca o retorică de campanie. De data asta spunem la modul cel mai cinstit că România are o oportunitate istorică în faţă. Oportunitatea dezvoltării acelor proiecte de infrastructură. Nu trebuie lăsată această oportunitate istorică să fie abandonată sau doamne fereşte să ajungă pe mâna unor ca cei de la PSD care nu au alte interese decât propriile interese. România are nevoie de o guvernare profesionistă cu o majoritate care să lucreze pentru români, nu pentru privilegiile parlamentarilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite