Adevărul Live. Ioana Constantin, urmaşa Monicăi Macovei în fruntea M10: Fuziunea cu partidul lui Nicuşor Dan nu este o variantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Constantin, noul preşedinte al partidului M10, a vorbit, la Adevărul Live, despre viitorul partidului după retragerea Monicăi Macovei, despre o alianţă cu partidul lui Nicuşor Dan - Uniunea Salvaţi România- pentru alegerile parlamentare, dar şi despre nevoia de oameni tineri în politică.

Principalele declaraţii:

Adevărul: Cum ai ajuns în M10?

Ioana Constantin: M-am înscris în Asociaţia M10 după ce am văzut o reclamă pe Facebook. Începuse deja să împartă voluntari pe domenii de interes. Mi-a plăcut ce se întâmpla. Am luat parte şi la înfiinţarea partidului M10. Am sterâns semnături. Ştiu fiecare filială. Am rămas pentru că cred că este nevoie de implicarea tinerilor. Mi-a scris o fostă studentă care mi-a zis: „nu-mi place politica, dar sper să faci ceva pentru oameni“.

De ce nu faci politică în PSD sau PNL?

Partidele mari nu se pot reforma din interior. Am fi putut să facem politică în marile partide dacă ne doream o funcţie. Nu vreau să am colegi în probleme de corupţie, care nu fac nimic în viaţa profesională. Câştigă alegeri pentru că au structuri în teritoriu largi. Au primari în funcţie, sunt în Parlament. Ar fi culmea să nu fie acolo. Aş vrea să-i convingem pe cei care nu ies la vot, care nu cred în politică sau politicieni. N-aş învinovăţi electoratul pentru că de multe ori nu are ce să aleagă. Noi avem structuri în jumătate de ţară.

Nu s-a retras pentru că am avut un scor prost la alegeri. Ea a lăsat în locul ei oameni tineri. Am fost 38 de candifaţi pentru Biroul Politic. Monica Macovei e tot acolo. Ea avea notorietatea cea mai mare. Am obţinut scoruri bune la sate.

Am candidat alături de o echipă. Ne-am convins unii pe alţii că este momentul să încercăm şi asta. Vreau ca M10 să-şi păstreze identitatea. Un partid naţional se construieşte greu. Din august până acum avem organizaţii judeţene în jumătate din ţară. Noi ne-am afişat că vrem să candidăm, iar Monica a aflat.

Despre plecarea lui Şerban Marinescu din partid

Fostul nostru coleg, Şerban Marinescu, spunea că suntem un proiect pe termen lung. Şerban a candidat cu un proiect prin care M10 îşi pierde identitatea. Cerea fuziune cu partidul lui Nicuşor Dan. Noi avem o Comsie de Integritate care a spus că are acordul lui Nicuşor Dan. În statut spune că preşedintele coordonează negocierile şi trebuie să dea mandat pentru a exista astfel de propuneri. Mi-aş fi dort ca Şerban să candideze, dar este absurd ca 2000 de membri să meargă să negocieze. Şi-a îndeplinit cu mult atribuţiile. Nu putem comenta Comisia de Integritate. La alegeri, eu am avut undeva la 75%. A mai fost un coleg care a candidat, preşedintele organziaţiei Prahova, care este coordonatorul Regiunii de Sud.

Fără a întreba partidul, Şerban Marinescu a mers să discute cu un alt partid. Suntem deschişi pentru o alianţă, am avut discuţii cu partidele noi, curate. Nu am fost contactaţi de USB. Nici nu i-am contactat. Există deschidere. Nu poţi să vrei să fii un partid curat şi să foloseşti acele tehnici ca vechile partide, să iei filialele altora sau să promiţi funcţii. Încercăm o variantă prin care să ne păstrăm identitatea, dar pragul să fie ct mai mic. Abia am început să construim.

Noi vedem doi lideri: Nicuşor Dan şi Clotilde Armand. Presupun că Armand va prelua conducerea. Nu suntem compatibili în totalitate. Nicuşor a evitat să spună dacă e de stânga sau de dreapta. E o strategie pe care şi-a făcut-o, dar trebuie să fie o asumare până la urmă. Fuziunea nu este o variantă pentru M10. Avem un obiectiv de etapă. Ne-am asumat intrarea în Parlament. Apoi să ajungem în cât mai multe judeţe din ţară şi să propunem programe pentru ţară. Va fi un eşec dacă nu intrăm în Parlament, dar nu vom renunţa. Monica rămâne alături de noi, este reprezentativă pentru anumite domenii.

Cu cine veţi face majoriatte în Parlament: cu PSD sau PNL?

PSD dispare din discuţie. Cu PSD nu se pune problema să facem o alianţă. Cu PNL îmi e greu să spun. PSD a îngenuncheat ţara asta.

Cum ar trebui să fie Guvernul format în toamnă?

Trebuie să continuăm ce a început Guvernul Cioloş. Să avem un Guvern format din oameni competenţi.

Ce notă îi dai lui Klaus Iohannis?

Ar trece clasa, dar ar rămâne pe acolo, pe undeva. Nu simt că ne reprezintă. Nu sunt mulţumită, sunt dezamăgită. Mi-e greu să-i găsesc lucruri bune.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite