Adevărul Live. Ce argumente aduce Gheorghe Falcă pentru amânarea alegerilor pentru 2021. „Suntem pe cale să avem patru crize”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Gheorghe Falcă a vorbit, la Adevărul Live, despre amânarea alegerilor locale, despre modul cum a gestionat guvernarea PNL criza provocată de pandemie, dar şi de ce unii colegi din partid sunt foarte critici cu Guvernul Orban, fiind cerute chiar demisii.

Rămâi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii: 

Aţi fost unul dintre puţinii lideri PNL care au propus pentru amânarea alegerilor locale pentru anul viitor? Care sunt argumentele dumneavoastră?

Când am făcut acea afirmaţie, am spus că trebuie să facem o analiză a ceea ce înseamnă pandemia. Nu putem expune cetăţenii ca să facem alegeri locale. Ne luăm o rezervă a ceea ce se întâmplă în iulie, august, apoi decidem dacă facem alegeri. Mai mult, eu am spus că acum suntem în etapa în care avem o criză sanitară nefinalizată, nu doar în România, ci pe întreg mapamondul. 

Criza sanitară a generat o criză economică. Când vrei să rezolvi criza economică trebuie să funcţioneze toate structurile statului din punct de vedere administrativ. Ai deja o criză socială. Când vorbeşti de un milion de oameni care sunt în şomaj tehnic, 300.000 care sunt în şomaj şi alte 300.000 care nu au un loc de muncă, deja vorbeşti de o criză socială. Şi din cauză că avem un an agricol slab, cu o secetă masivă în sud, putem atinge subiectul unei mini-crize alimentare. Când avem o însumare de patru crize, societatea trebuie să se gândească la rezolvarea celor patru crize. Când ne vom rupe de aici şi vom intra în competiţie să vedem pe cine punem primar într-o localitate, pierdem ritmul. 

La nivel european se lucrează la un masterplan, la un fel de Plan Marshall, având 2 surse de finanţare: bugetul multianul şi se creează ostructură care va aduce sume de bani exact pentru a interveni în salvarea situaţiei.  România trebuie să-şi spună planul intern în umbrela mare. Pentru colegii mei, foşti primari, cred că pot spune că alegerile pot fi în 2021, poate chiar cu o reformă administrativă. 

Ar duce la prelungirea mandatelor cu încă un an. Cei mai mulţi primari sunt la PSD, ceea ce dă în continuare o forţă primarilor social-democraţi în teritoriu. Nu e un handicap politic pentru PNL?

De aceea eu vreau să rup discuţia despre politică şi politicieni şi să duc discuţia spre cetăţean. cetăţeanul de azi numai de alegerile locale nu are preocupare. El vrea să vadă cum acţionează autorităţile. . 

Şi cu alegerile parlamentare ce facem?

Eu am spus doar de locale sperând ca odată cu intervenţia destul de bună la nivel naţional. Cred că spre octombrie-noiembrie diminuăm criza de pandemie. Dacă nu va fi aşa, nu cred că cetăţenii vor vrea să stea de alegeri. 

Aţi fost mai multe mandate primar. În continuare are PNL prima şansă la Arad?

Da, eu cred că suntem respectaţi în comunitatea arădeană. Nu vreau să mă laud că am cea mai mare cotă de  încredere, dar o am. Din 2009 eu reprezentam primarii în Comitetul  Regiunilor de la bruxelles. Pentru mine a fost o continuitate a ceea ce făceam în Comitetul Regiunilor. Când am plecat am lăsat un excedent bugetar de 37 de milioane de euro şi fonduri europene de 200 de milioane de euro.  

Vedem că PSD numără cam 1.500 de primari, iar PNL 1.200. Se va răsturna balanţa după alegeri?

Eu nu mi-am dat cu părerea despre rezultate. Mie mi-a fost dificil în cammpaniile electorale să merg şi să spun într-o localitate cu primar PSD că e celălalt slab. Nu poţi compara situaţiile de localităţi. Cum e comparaţia Cluj-Bucureşti. Important e să ştii de unde pleci, unde poţi să te duci şi ce perspective arăţi. Cred că dacă vor veni oameni cu capacităţi administrative, oamenii vor produce schimbări. 

Vedem o erodare accentuată a PNL în sondaje. La ce scor vă aşteptaţi?

Pot să spun un lucru. Înainte de emisiune, am avut şedinţa Grupului PPE. Când se vorbeşte despre România, toată lumea zice bravo. Nimeni nu a sperat că România va trece aşa de pozitiv situaţia. Cetăţenii primesc presiuni, îngrădiri, dar când vom ieşi afară, când scăpăm de presiune, o să-i apreciem pe cei carene-au protejat. România a reacţionat cel mai rapid. 

Ce veţi face pe 15 mai când se vor ridica restricţiile?

Toţi vom fi în prima linie. E important să ne protejăm. Noi chiar am discutat cum ne vom comporta în PE când revenim. OMS deja transmite norme: cum ne comportăm în aeroport, într-o gară. Viaţa noastră se va modifica. 

În PNL au loc tot felul de înţepături, ca să nu le spunem dispute. Dvs cum vedeţi lucrurile din interior?

Şi eu aş vrea să stau de vorbă mai mult cu premierul. Acum două zile ei au stat de vorbă două ore. Dacă nu ai un punct de vedere asemnănător, nu înseamnă că ai o agresivitate. În şedinţă eu am spus treaba asta cu alegerile, asta nu a însemnat că suntem în concurenţă. Viaţa partidelor s-a schimbat. Politica e azi pe un loc mai în spate. 

Ca europarlamentar, credeţi că UE va ieşi mai întărită? 

Cred că Italia nu avea de ce să dea vina pe UE şi nici Guvernul socialist din Spania. Sănătatea ţine de guvernele naţionale. Responsabilitatea e naţională. E uşor să strigi că UE nu ne-a ajutat. În masterplan, Italia şi Spania vor beneficia de sume importante. UE va ieşi mai întărită. Populiştii de azi pot, prin transmitereade teamă, să câştige în anumite zone.  

Acum se pune în discuţie şi relaţia UE-China. UE nu era supărată de acţiunile Chinei. Acum se pun întrebări. S-a luat o decizie de a avea o economie obligatorie europeană.

Aţi simţit din discuţii vreo urmă de reproş faţă de declaraţiile preşedintelui referitor la proiectul privind Ţinutul Secuiesc?

Nu! E o decizie internă. Chiar vom analiza din nou Ungaria. În această stare de urgenţă, Ungaria a mărit puterea premierului din nou. Eu am colaborat bine cu comunităţile din Ungaria şi mă doare să văd prin ce trece Ungaria. E vorba de comportamentul lui Viktor Orban, Când se fac greşeli, trebuie sancţiuni. Mesajul nu a fost doar corect, ci s-a rezolvat situaţia în România.

Gândiţi-vă când s-a discutat de situaţia Barcelonei. Cred că în România ar trebui ca experţii să se pună la masă şi să se vorbească de raportul majoritate-minoritate, ce înseamnă drepturile acestea. În Arad există armonie.   

 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite