Cristian Buşoi, candidatul PNL la Primăria Capitalei: Traian Băsescu nu e deloc bine cotat. Cel mult poate polua dezbaterea electorală cu teme false

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul interviu după ce a fost desemnat candidat al PNL pentru Primăria Generală a Capitalei, europarlamentarul Cristian Buşoi şi-a prezentat câteva proiecte pentru Bucureşti, cum ar fi ridicarea unui mare spital şi terminarea centurii ocolitoare a Capitalei. Buşoi a vorbit şi despre o posibilă confuntare cu Traian Băsescu şi cu Călin Popescu Tăriceanu.

Adevărul: Ieri aţi fost desemnat candidat PNL pentru Primăria Capitalei. 

Cristian Buşoi: Şedinţa de ieri a fost de fapt reuniunea Comitetului Executiv al Bucureşti.  A fost, de fapt, încheierea unei întregi proceduri şi proces care a început anul trecut. Au fost patru membri ai PNL care şi-au afirmat intenţia. A dorit Ludovic Orban, Petre Roman şi deputatul Costica Canacheu. Fiecare a încercat să-şi facă o mini-campanie. Au adus argumentele lor, şi-au prezentat proiectul. În octombrie-noiembrie a fost un sondaj mare al INSCOP, pe 4. 200 de subiecti, iar concluzia privind Primăria a fost că cel mai mare potemţial l-ar avea candidatura mea. Sigur, fiecare avea un plus si un minus. Unii aveau notorietate mai mare. Desigur, Petre Roman era mai cunooscut. Dar la mine era un potenţial de creştere mai mare. La întrebarea spontană: pe cine aţi prefera?, chiar dacă eram mai puţin cunoscut, cea mai mare parte a repospondenţilor m-au indicat pe mine din rândul candidaţilor PNL. Am fost onorat să fiu în competiţie alături de oameni care au făcut ceva în România. Decizia şi recomandarea copreşedinţilor a fost candidatura mea. Statutar, candidaturile trebuie validate de Biroul Politic Naţional, dar preferenţile filialelor, de cele mai multe ori, au fost aprobate. Ne-am hotărât ca în luna februarie să mai facem o cercetare să vedem cum stăm, să vedem cum e receptată o anumită candidatură. Vizăm şi zona nehotărâţilor în sondaj, cei care preferă candidaţii PNL. Apoi, vin termenele legale de depunere a candidaturilor. Alegerea noului primar va fi extrem de strânsă. Va fi o luptă cu sufletul la gură, până în ultimul moment.

Candidatura dvs va trebuie sprininită de domnul Predoiu, noul preşedinte al PNL Bucureşti. În ce relaţii sunteţi cu domnul Predoiu?

Sunt în relaţii foarte bune. Mâine se va face o propunerea în sensul unificării celor două partide. Va fi un secretar unic, Ilie Bolojan, la organizaţia Bucureşti va fi un singur preşedinte, Cătălin Predoiu, un om din fostul PDL.Trebuie să facem o echipă foarte unită. Am lucrat îndeaproape cu dânsul. Am scris capitolul Sănătate.De altfel, programul de guvernare se deschide cu capitolul Sănătate. Am discutat cu dumnealui despre politicile europene, chestiuni fiscale. Mă bazez pe buna colaborare cu Cătălin Predoiu, cum le sunt recunoscător şi celor doi copreşedinţi care îşi încheie mandatul vineri: Atanasiu şi Boagiu. Vom lucra bine împreună.

Care sunt punctele slabe şi punctele tari pe care le aveţi?

În primul rând, vreau să subliniez că este o responsabilitate foarte mare candidatura la Primăria Capitalei. Nu e bătălie de orgoliu personal, ci o responsabilitate. Va avea un impact asupra întregii campanii locale. Are o conotaţie simbolică. Este cea mai vizibilă confruntare din perioada electorală. Bătălia pentru Bucureşti ar putea întări şansele şi altor candidaţi din mediul urban.  În multe oraşe mari, în municipii, poate avea o oarecare influenţă, în condiţiile în care PNL îşi joacă soarta la parlamentare. PNL trebuie, obligatoriu, să fie pe primul loc. Lucrul acesta va fi influenţat de modul cum va fi percepută partea de alegeri locale. Va fi şi o valorizare simbolică: cine ia Bucureştiul, Clujul, Constanţa, Iaşiul, Timişoara. În ceea ce priveşte sondajul intern al PNL, partea încurajatoare e că PNL se află pe primul loc al preferinţelor bucureştenilor. Avem un scor bun. În condiţiile în care avem 5 competitori pe partea dreaptă, faptul că suntem în faţa PSD, e încurajator. Cel mai important lucru care trebuie îndreptat este notorietatea. Nu am avut o funcţie vizibilă. Am fost o scurtă perioadă şef al Casei de Sănătate, nu am fost primar sau altceva cu vizibilitate. Chiar şi în mediul online am făcut eforturi susţinute pentru creşterea notorietăţii.

Probelma e că legea nu vă dă voie să investiţi foarte mulţi bani pentru publicitate. 

Un foarte mare minus pentru candidaţii noi este că nu mai e permis panotajul, afişele outdoor. Aici este o problemă. Bucureştiul, totuşi, e format din oameni informaţi. Am de gând să merg în toate locruile importante din Bucureşti. În cartiere, în zone în care oamenii nu au apetitul pentru politică. Tot ceea ce înseamnă membrii PNL Bucureşti, responsabilizaţi pe sectoare, să folosească aceste 6 luni de zile pentru a merge cu mesajul către oameni. Acesta e avantajul partidelor mai mari faţă de partidele mici sau mişcări, iar PNL trebuie să profite. 

Candidaţii de sectoare când îi veţi stabili?
Candidaţii la sectoare vor fi stabiliţi cel mai probabil în ianuarie. Sunt membru al comitetului pentru Bucureşti. Pot spune un punct de vedere. Sunt mulţi colegi din Bucureşti care au experienţă. Încă mai testăm nişte persoane în sondaje. Au existat şi cercetări pe sectoare şi lucrurile acolo sunt deschise. Vă pot spune că cei care au fost destul de activi în această perioadă de competiţie internă s-au făcut mai cunoscuţi. Mă refer aici la Ovidiu Raeţchi, a cărui candidatură e consolidată. Dar sunt cunoscuţi şi Diana Tuşa, Dan Popescu. Şi ei au reuşit să-şi mai crească din notorietate.

Pentru sectoare, vor fi trei candidaţi de la PNL şi trei de la PDL?

S-a spus clar că nu e o precondiţie şi nu e dezirabil acest lucru. Nu trebuie să fie neapărat 3 la trei sau patru la doi. Important e să se stabilească candidaţi care să aibă şanse. S-a depăşit logica celui mai susţinut de un partid sau altul, ci în logica celui mai susţinut de electorat. 

Cu actualul primar interimar comunicaţi?

 Am o bună comunicare şi o opinie favorbailă în ceea ce-l priveşte pe Răzvan Sava. Nu am nevoie neapărat să aflu ceva de la domnul Sava despre Primărie. Sunt informaţii publice, cu toate că au fost şi ceva probleme cu transparenţă încă de la perioada lui Oprescu. Astăzi în dezbatere, o să arăt cum pot scădea factura bucureştenilor cu 30 la sută, cum rezolvăm soluţia traficului, să lansez ideea construirii unui nou mare spital. Vreau să construiesc cel mai mare spital din Europa de Est, un mare spital care să rezolve marile probleme de sănătate. Orice îşi va asuma România şi va avea nevoie de sprijin din partea Bucureştiului, se va rezolva. Dezăpezirea e unul dintre semnalele pe care trebuie să-l dea primarul interimar. Transparenţa, un alt examen. Unul dintre marile obiective pe care mi-l voi asuma: eficientizarea administraţiei Primăriei Bucureştiului.

Traficul rămâne marea problemă a Bucureştiului. 

Soluţiile erau cumva la dispoziţia decidenţilor încă din 1998 când s-a făcut studiul cu celebra agenţie japoneză. DIn păcate, lucrurile au trenat şi s-au înrăutăţit. Am identificat cinci tipuri de măsuri pentru rezolvarea problemei structurilor. În primul rând, terminarea lcurărilor de infrastructură. Toate aceste lucrări gândite de a decongestiona traficul, mai mult încurcă, gâtuie circulaţia. Eu nu le-aş fi început pe toate. Apoi, tot ca o măsură pe termen scurt: trebuie repus în funcţiune sistemul de management al traficului, care acum nu funcţionează la adevărata lui capacitate, din motive meschine. Tot pe termen scurt, trebuie să existe un sprijin pentru construcţia centurii Capitalei, construcţie pe patru benzi. Pe termen mediu, dar început imediat, trebuie să facem mai atractiv transportul în comun. Mijloacele de transport al RATB trebuie modernizate, îmbunătăţite, să existe benzi speciale pentru autobuze. Să fim mai stricţi în respectarea unor orare. Să fie un panotaj în staţii, ca oamenii să ştie în cât timp vine mijlocul de transport.  Trebuie să aibă loc extinderea metroului şi modernizarea metroului. În paralele cu descurajarea traficului în zona centrală. Trebuie să se construiască în jur de 20 de parcări în următorii patru ani.

Ce fel de parcări?

Să fie parcări de genul celor din Piaţa Universităţii, în special subternate. De asemenea, trebuie încurajat şi mersul cu bicicleta, fiind asigurate benzi pentru biciclete. Şi companiile ar trebui să încurajeze această parte cu transportul pe bicilete. Adică, să fie încurajaţi simbolic. Adică, o bonusare, un mic premiu pentru cel mai eco-friendly angajat.

Unde vreţi să contruiţi acel spital de care ne spuneaţi?

În 2008, când s-a pus problema unui spital, pe lângă cele 8 regionale, s-au identificat două zone. Una, pe actuala platformă Fundeni. A doua pe un teren al MApN, în sectorul 6. Mai e şi zona Victoriei. E o zonă la care se poate ajunge foarte uşor. Nu am acum o preferinţă, să nu mă înţelegeţi greşit. Eu vorbesc acum de zone identificate. Un asemena spital costă foarte mult, aşa că putem scuti din bani odată cu primirea terenului. Cred că în mod clar construcţia nu poate fi făcut decât din banii municipialităţii. Să fie contractarea unui împrumut de la Banca Europană de Dezvoltare. Trebuei să fie făcută şi dotarea, prin bani de la Bruxelles. În plus, prin ajutorul primit de la actori privaţi. Cred că sunt companii şi oameni de afaceri care ar putea ajuta la dotarea secţiilor. Trebuie să atragem medici şi din afara României. Cred că şi medici din alte spitale din România, vor dori să vină să lucreze aici. 

O ultimă întrebare. Conform sondajului, cel mai bine cotat politician în sondaje este Călin Popescu Tăriceanu. V-ar pune ceva probleme. 

Aş prefera să nu discut situaţii ipotetice. Nu este veun semnal că Tăriceanu ar vrea să candideze. Eu am colaborat cu domnia sa, am fost apropiat când conducea PNL. Orice vot rupt de un partid de dreapta de la PNL, creşte şansele PSD. Oricum, eu cred că lupta mare va fi între PNL şi PSD. Într-un fel, este cea mai mare provocare pe care o voi avea în lunile următoare, să-i fac să înţeleagă pe bucureştenii de dreapta că un vot pe care îl dau unui candidat fără şanse, e un vot pentru PSD. 

De ce v-aţi afişat cu Klaus Iohannis?

Domnul Iohannis e un politic responsabil şi strict cu regulile pe care le prevede funcţia prezidenţială. Sunt convins că nu va exista niciun gest, nepotrivit din punct de vedere al instituţiei prezidenţiale şi mod clar va respecta cu stricteţe litera Constituţiei. Am o relaţie bună cu preşedintele Iohannis, cred în proiectul său pe 10 ani. Voi sprijini cu totul proiectul domnului Iohannis, iar dacă domnia sa ar vedea cu ochi buni candidatura mea la Capitală, aş fi onorat şi bucuros. 

Are şanse Traian Băsescu pentru Primăria Capitalei?

Sincer, nu cred. Nu vreau să mă mă exprim în ceea ce-l priveşte. Foloseşte cuvinte nepotrivite pentru un fost preşedinte. A avut cel puţin două exprimări nepotrivite doar în ceea ce mă priveşte pe mine. Cred că oamenii nu îi mai acordă credit. Cel mult poate polua dezbaterea electorală cu teme false. Dă dovadă de agresivitate, anumite lucruri de cancan. Genul de jigniri, de acuze, de etichete, pe care încă le proferează în spaţiul public domnul Băsescu, sunt de domeniul trecutului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite