Adevărul Live. Culisele negocierilor de la Bruxelles: cum au blocat liderii europeni ordonanţele pe Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Negrescu, unul dintre experţii români care au participat la negocierile cu Comisia Europeană pe subiectul legislaţiei penale, a explicat, la Adevărul Live, cum au blocat liderii europeni ordonanţele de urgenţă pregătite de Guvern pentru modificarea Codurilor penale. „Eu cred în ce a spus preşedintele PSD, că nu vor fi discutate acum aceste ordonanţe, că acestea îşi vor urma parcursul la Parlament“, a spus Negrescu.

Adevărul: Aţi negociat cu Comisia Europeană posibile modificări la legislaţia penală. Care sunt concluziile?

Victor Negrescu: Nu a fost vorba de o negociere, ci de prezentarea unor puncte de vedere în cadrul MCV. Înseamnă prezentarea punctelor de vedere, a documentelor şi a raportului de progres în ceea ce priveşte MCV. Acest schimb de puncte de vedere nu a mai avut loc, din păcate, de foarte mult timp. Iată că au fost reîncepute la iniţiativa primului-ministru şi a prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Aceste schimburi au generat şi efecte concrete. Mă refer aici la implementarea rapidă a unui directive europene de foarte mult timp aşteptată: Directiva privind protecţia victimelor. De asemenea, şi aprobarea de către Guvern a Codului de conduită a miniştrilor. un punct specificat în MCV. 

Mai există şi partea sesnibilă în ceea ce priveşte ordonanţa sau ordonanţele care ar modifica Codurile Penale în favoarea lui Liviu Dragnea. Am văzut că ordonanţaele nu au mai apărut pe ordinele de zi ale şedinţelor de Guvern. Ce s-a discutat în acest schimb de opinii la Bruxelles pe subiectul acestora? 

Aş face câteva distincţii. Spuneţi că din start anumite proiecte ar avea ca destinaţie o anumită persoană sau anumite persoane, fără a avea vreo dovadă.Trebuie să excludem acest lucru. Trebuie să spun  că la aceste schimburi de vedere a participat şi ministrul Justiţiei, care a spus punctele de vedere oficiale. 

În cadrul MCV avem tot ce înseamnă şi legislaţie în domeniul Justiţiei, inclusiv dezbaterile despre acest subiect la nivelul Parlamentului României. Având în MCV acest subiect, această temă a fost atinsă la solicitarea reprezentanţilor Comisiei Europene. Nu a mers Guvernul sau cineva să vorbească de acest lucru. Reprezentanţii CE au formulat întrebări, sugestii despre proiectele din 2017. Principalele teme de interes au fost tratate la întâlnirea între Dăncilă şi Timmermans. Nu înţeleg de ce anumiţi purtători de cuvânt au criticat dialogul cu Comisia Europeană. Inclusiv la nivelul PSD a exisrtat sprijin pentru MCV. Prin dialog putem identifica soluţiile bune pentru sistem. 

Nu a criticat nimeni dialogul, ci duplicitatea. 

Prezenţa mea la întâlniri a fost dată de solicitarea premierului şi a reprezentanţilor CE de a folosi un limbaj comun. Mecanismul există acolo. România a fost pentru prima dată proactivă. România a redemarat discuţiile. Executivul şi Parlamentul României au arătat că sunt deschişi pentru un dialog. 

Dacă a mers aşa de bine dialogul de ce a fost nevoie de telefonul lui Timmermans care să oprească OUG?

Intervenţia lui Timmermans a fost datorată unor informaţii din ţară că pe ordinea de zi a Guvernului ar fi fost nişte ordonanţe. Nu a fost vorba de ordonanţe. NU a existat niciun risc iminent. Şi eu am fost contactat cu o zi înainte de diferiţi oficiali europeni şi am spus că nu am cunoştinţă. Premierul nu a criticat reprezentantul CE, ci a criticat alţi reprezentanţi. Noi nu am vorbit de persoane, de politică, ci de teme tehnice. Nu s-a vorbit de persoane. Tocmai acest lucru despre persoane ne împiedică să găsim soluţii bune. Avem deciziile CCR care trebuie implementate. Eu ştiu că PSD a vrut să scoată aceste subiecte din zona politică. 

Dacă e să respectăm doar o decizie CCR, nu cred că vor fi critici. Dar dacă modificăm articole dintr-o lege cu dedicaţie pentur o persoană, nu este în regulă. 

Codurile Penale au fost votate prin asumarea răspunderii. Avem nevoie din partea presie şi experţilor să fie echilibraţi.  PSD nu s-a opus niciodată luptei anticorupţie. PNA a fost înfiinţat de PSD. Deciziile luate între 2000 şi 2004 au fost luate cu experţi europeni, au fost transparete, În 2016, ne-am fi dorit să nu existe asumări de răspundere, ordonanţe. 

Şi societatea civilă şi-ar fi dorit să nu existe OUG 13 în favoarea lui Dragnea. 

E clar că sistemul trebuie să identifice cele mai bune soluţii. E greu de găsit numitorul comun. PSD pare legat de subiect pentru că dezbaterea publică ne duce spre acest subiect. Eu aş fi vrut să stăm de vorbă de mai multe subiecte, cum ar fi politicile sociale. 

Credeţi că aceste ordonanţe vor fi adoptate până la urmă?

Eu cred în ce a spus preşedintele PSD, că nu vor fi discutate acum aceste ordonanţe, că acestea îşi vor urma parcursul la Parlament. 

În toamnă aţi plecat din Guvern nu în cele mai bune condiţiii. Cum v-au convins să reveniţi şi să fiţi în acest corp de experţi?

După mai multe discuţii cu colegii din PSD, ideea de partid proeuropean a fost asumată. E un elemen definitoriu care m-a împins să mai cred în această direcţie. De aici am avut mai multe discuţii despre cum putem ameliora dialogul cu liderii europeni. Rolul meu nu a fost de a spune un punct de vedere, ci de a rafina limbajul între Comisia Europeană şi MInisterul Justiţiei. 

Colegii dvs spun că v-aţi lăudat de relaţia bună cu Timmermans şi că l-aţi putea convinge să închidă ochii la anumite paragrafe din OUG? 

Eu aş fi curios să-i cunosc. Nu eu am ales, nu eu am dorit, ci am fost ales în urma unui dialog purtat la nivel superior.   

Maria Grapini are relaţii care să favorizeze România?

Fiecare are relaţiile sale. Dumneaei s-a implicat în Directiva privind Transportatoriii. 

Riscă România activarea Articolului 7?

Timmermans a spus că România nu e Polonia sau UNgarian. La nivelul Parlamentului au mai fost discuţii. Dreapta europeană nu iubeşte guvernarea de stânga din România. 

Cum vă explicaţi relaţia contondentă între Timmermans şi Guvern?

Nu cred că este o relaţie contondentă. Cred că sunt unele probleme de comunicare. 

Mizaţi pe hard Brexit sau soft Brexit?

Eu nu am ascuns acest lucru. respect votul, dar cred UE e mai puternică cu Marea Britanie. Azi ne aflăm la finalul unor negocieri, e un document aprobat. Acest document ar putea duce la o ieşire echilibrată.

Câte procente îşi propune PSD la europarlamentare? 

Noi ne-am propus să mergem spre 15 europarlamentari. Oamenii vor decide şi avem încredere în votul românilor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite