Adevărul Live, Adriana Săftoiu, purtător de cuvânt al PDL: Modificarea Legii educaţiei este o măsură populistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Săftoiu, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Adriana Săftoiu, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Adriana Săftoiu, purtător de cuvânt al PDL, a vorbit, la Adevărul Live, despre consecinţele modificării Legii educaţiei prin ordonanţă de urgenţă.

Principalele declaraţii:

Despre fuziunea dintre PDL şi partidul lui MRU

Discuţiile sunt în derulare cu Mihai Răzvan Ungureanu. Se doreşte o colaborare cu Forţa Civică. Este vorba despre coagularea forţelor de dreapta, a unui pol de dreapta. În cazul în care partidele care sunt pe eşicherul opus PSD nu se unifică, s-ar putea să trăm cu un partid-stat de acum. Nu-mi doresc să trăiesc într-o ţară în care un singur partid controlează tot.

Mi se pare perdant să tot vorbim despre nume. Sondajele de opinie se fac, dar un om se alege pentru ce reprezintă. Vorbim despre matricea pe care a creat-o Traian Băsescu, că un om face totul. Avem 2014, candidatul la Preşedinţie şi 2016, alegerile parlamentare. Nu pot să spun că o alegere este mai importantă decât alta. Pentru echilibru ai nevoie de unificarea dreptei.

Despre modificarea Legii educaţiei

PSD ar putea să recunoască că este o formă autohtonă de post-comunism, nu este nici de stânga, nici de dreapta. Modificarea Legii educaţiei este o măsură populistă. Acei elevi care nu au bacalaureatul luat se pot înscrie la Facultate şi pot  face meditaţii pe banii statului. Dacă domnul Ponta crede că aşa încurajează nişte tineri care nu vor să dea bacalaureatul, se înşeală.

Aceste universităţi trebuie să trăiască. Văzând această OUG şi cine sunt rectorii, relaţiile de rudenie cu lumea politică, nu pot să spun că sunt o coincidenţă. Este o măsură ticăloasă pur şi simplu. Ajută-i aşa cum trebuie. Ne vom confrunta cu absolvenţi care nu ştiu să facă nimic. Este o măsură care exprimă doctrina proprie PSD: să ai grijă de grupul tău de interese.

De ce să facem şcoli dacă se fac biserici? Noi vorbim de sistemul şcoală după şcoală, care este bun, aşa scrie în lege. Este o harabură în sistemul de învăţământ, cu copii care abandonează şcoala pentru că părinţii nu le pot asigura transportul copiilor. Abandonul şcolar este urmarea sărăciei, nu a bogăţiei. Toată reforma educaţiei a fost focusată pe sistemul universitar pentru că acolo sunt mai multe interese.

Avem nevoie de meseriaşi, dar meseriaşi care să fie adaptaţi la piaţa muncii. Dacă ne referim la meseriaşi în termeni clasici, cu siguranţă nu vom mai avea nevoie de meseriaşi care să facă şururburi, vom avea nevoie de meseriaşi care gândesc cum se fac şuruburi. Şcoala românească nu este adaptată pieţei muncii. Şcoala românească are nevoie de un program care trebuie rescris.

Domnul Miclea rămâne un ministru al Educaţiei care a înţeles că nu se poate educaţie fără bani. Răul pleacă de la lipsa banilor, apoi de la gestionarea lor. În noua lege s-a vorbit de modelul finlandez.. Finlanda domină topurile educaţiei. Este imposibil să ai învăţământ de calitate, dacă nu ai profesori de calitate. Poţi să ai profesori de calitate dacă ai salarii nebugetare?

Când s-a făcut Legea educaţiei în 2010 s-a făcut prin asumare. Această lege trebuie să fie asumată politic de către toate partidele. În acest final de an, concentrarea va merge pe alegerile prezidenţiale. Eu nu cred că România va participa în următorii zece ani la modificări substanţiale în bine, dacă nu se modifică sistemul de învăţământ.


Citeşte şi:

Vasile Blaga: „Separat, PD-L şi PNL nu au şanse să câştige alegerile prezidenţiale”

Preşedintele PD-L, Vasile Blaga, a afirmat la postul Realitatea TV, că formaţiunea politică pe care o conduce şi PNL nu ar avea, separat, nicio şansă reală în cadrul alegerilor prezidenţiale, însă după fuziunea lor, persoana desemnată drept candidat va avea toate şansele să îl învingă pe Victor Ponta pentru funcţia supremă în stat.

MRU îşi face loc în sondajele dreptei

Mihai Răzvan Ungureanu este la un pas de a intra în partidul lui Vasile Blaga şi ar putea fi inclus în sondajele comune ale PNL şi PDL pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale. La PNL, locurile erau deja ocupate de Crin Antonescu şi Klaus Iohannis.

MRU şi Udrea, în război pe blogurile „Adevărul“

Războiul politic dintre Mihai Răzvan Ungureanu şi Elena Udrea s-a mutat, la sfârşitul săptămânii trecute, pe platforma de bloguri „Adevărul“, unde protagoniştii au creionat în culori sumbre tabloul carierei politice a celuilalt.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite